Hírek

A ruha nélküli alvás igenis egészséges – 4 nyomós érvünk is van mellette

Még mindig viszonylag kevesen alszanak meztelenül, pedig kifejezetten egészséges dolog, ezt már több kutatás kimutatta. A tél persze nem a legjobb erre a célra, de ahogy melegszik az idő, dobd le nyugodtan a textilt, van rá pár érvünk, miért is jársz jól vele!

1. A hőháztartásodnak tesz igazán jót

A legfőbb ok, amiért a meztelenül alvás igazi joker a napod végén, az a természetes hőháztartásod szabályozása. Az emberi szervezet a belső folyamatok és a külső behatások alapján is szabályozza azt, hogy milyen hőmérsékleten működik a legmegfelelőbben – ez ideális esetben 36,5-37 Celsius-fok között mozog, de persze emberenként eltérő lehet.

Ez az ideális hőmérséklet esténként kicsit lecsökken, ahogy az álmosodásért felelős hormon, a melatonin termelődése megnő, mert a szervezet így áll át a pihenési fázisra. Egészen addig csökken, amíg nagyjából 6 óra tájékán (ez is emberfüggő persze) a szterotonintermelésed meg nem indul, ami felébreszt, és a testhőmérsékletet is ismét növeli.

Ha pizsamában alszol, ez a hőváltozás megborulhat, ennek pedig az az eredménye, hogy rosszabbul aludhatsz.

2. Odalenn is jól jársz vele

Mi vagyunk az egyetlen faj, amely ruhákat hord önszántából, ez pedig a nemi szerveinknek nem mindig tesz jót. Kifejezetten egészséges lehet, ha néha nem szuszakolod őket bugyiba vagy nadrágba, hanem hagyod „szellőzni” – és ugyanez vonatkozik a férfiakra is, hiszen nekik is jót tesz, ha nem hordanak mindig alsóneműt. Így a különböző fertőzések esélyét is csökkentheted.

3. A párkapcsolatodnak is jót tesz

Ha nem egyedül alszol meztelenül, hanem a pároddal, akkor boldogabb is lehetsz, mivel tudományosan bizonyított tény, hogy a másik bőréhez érve a szervezet oxitocint kezd termelni, ami egyfajta boldogsághormon.

Ráadásul általában azok, akik meztelenül alszanak a párjuk mellett, boldogabb párkapcsolatról számolnak be, mint azok, akik pizsamát vesznek fel.

4. Jobban alszol

Ennek köze van a korábban említett hőszabályozáshoz: ha nincs meleged éjszaka, és a szervezeted megfelelően tudja kontrollálni a hőmérsékletedet, akkor jobban is alszol, és kipihentebb leszel. A jó alvás pedig segít abban is, hogy a bőröd szebb legyen, az étvágyad ne verdesse a plafont, valamint jobban tudj koncentrálni napközben. Ha sokszor ébredsz fel éjszaka, stresszesebb is lehetsz, hiszen összezavarodik a hormontermelésed.

Kép forrása: VitalikRadko/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást