Van egy jó hírünk, ha szeretsz ruha nélkül aludni

Van egy jó hírünk, ha szeretsz ruha nélkül aludni

Címlap / Életmód / Egészség / Van egy jó hírünk, ha szeretsz ruha nélkül aludni

Egyszerűen nincs kedvem másba belebújni a zuhanyzás után, mint a köntösömbe, és abba is csak addig, amíg eljutok az ágyig. Most pedig, hogy tudom, milyen előnyökkel jár ez a hihetetlenül egyszerű rutin, csak még jobban imádok pizsama nélkül pihenni.

Kipihentebb leszel

A szoba hőmérséklete, és ezzel együtt a testhőmérsékleted nagyban befolyásolja az alvásminőségedet. A kutatások azt támasztják alá, hogy akik pizsamában, ruhában fekszenek le aludni, automatikusan magasabb testhőmérséklettel számolhatnak, és ez már önmagában is ront az alvás mélységén, minőségén.

A meztelenség ezzel szemben lehetővé teszi, hogy a testünk könnyebben szabályozza a saját hőmérsékletét.

Mi az eredmény? Hosszabban tartó mélyalvási fázisok, kevesebb ébredés és könnyedebb elalvás.

Jót tesz a párkapcsolatodnak

Legalábbis, ha együtt alszol a szerelmeddel. A gyermekkor egyik meghatározó része a bőrkontaktus, aminek hatására oxitocint, boldogsághormont termel a kicsik szervezete (is). Ez a hormon többek között a kötődés, összetartozás kialakulásáért felelős. Szerencsére az élet bármelyik szakaszában fel lehet tölteni az oxitocin-raktárainkat sőt, erre az éjszaka is ideális.

Amikor meztelenül összeér a testetek – függetlenül attól, hogy szeretkeztek, megölelitek egymást, vagy csak egyszerűen fekszetek a másik mellett – bennetek is oxitocin termelődik. Mindez növeli az intimitást, az összetartozás élményét, és úgy általában kellemes érzésekkel áraszt el titeket egész napra. Csak hab a tortán, hogy többször szeretkeznek azok a párok, akik meztelenül fekszenek le egymás mellé – az okokat talán nem is kell fejtegetni!

Könnyebb vele fogyni

Az alvás az egyik legjobb diéta, bárki bármit mond. Elég, ha lepihensz, és máris elfelejted, hogy nassolni akartál, ráadásul jó néhány óráig a hűtőt sem fogod nyitogatni. Komolyra fordítva a szót, alvás közben egyáltalán nem segít az a meleg, amit a pizsamában töltött órák adhatnak.

Ha a tested hűvösebb közegben van, akkor kénytelen melegíteni magát, szabályozni a hőmérsékletét, és ez bizony energiafelhasználással jár.

Sőt, arra is rávilágítottak már az alvást vizsgáló szakértők, hogy a jó alvók könnyebben fogynak zsírból, mint azok, akik nem pihennek eleget. De nem csak alvás közben tarthatod egyszerűbben a testsúlyodat, ugyanis az alvással töltött órák után átlagosan 5%-kal gyorsabb az anyagcseréje azoknak, akik kellő mennyiségű időt szántak a pihenésre (rossz hír az éjjeli baglyoknak).  

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást