A rettegett nászutas betegség – Ismerd fel időben!

A rettegett nászutas betegség – Ismerd fel időben!

Címlap / Életmód / Egészség / A rettegett nászutas betegség – Ismerd fel időben!

A kellemetlen tünetekkel járó hólyaghurutot a nők fele élete során legalább egyszer megtapasztalja. Kevesen tudják azonban, hogy a jelenséget gyakran a nászutasok betegségeként is emlegetik, hiszen a probléma kialakulásában akár a szex is szerepet játszhat!

A felfázás és a különböző húgyúti fertőzések sokunk életét megkeserítik. A felnőtt nők 40-50%-a élete során legalább egyszer átesett már húgyúti fertőzésen, és a statisztikák szerint minden 5. nőnél évente egyszer előfordul ilyen betegség. A tünetek között szerepel a gyakori és fájdalmas vizelési inger, az alhasi fájdalom, a húgycső körüli égő, viszkető érzés, a véres vizelet, valamint a fájdalom vizelés közben és után. Esetenként akár láz és hidegrázás is előfordulhat, időnként pedig a betegeket lelkileg is megviselik a tünetek.

Szex és a hólyaghurut?

A betegség hátterében több tényező is szerepet játszhat, de leggyakrabban a vastagbélben vagy a hüvelyben található baktériumok okozzák a fertőzést.

Dr. Adányi József urológus szerint a betegséget így akár a szexuális együttlét is előidézheti. „A hüvelyben egyébként is megtalálható baktériumok vagy a szexuális úton terjedő betegségek (például a chlamydia és a herpesz szimplex vírus) kórokozói a hüvelyből is a húgycsőbe kerülhetnek. Szexuális együttlét után ráadásul a védekező hámréteg mikrosérülései is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kórokozók a húgyutak szöveteibe jussanak. A hólyaghurut fiatal nőknél jellemzően az első néhány szexuális együttlét után alakul ki, hiszen ekkor a hüvelyflórát alkotó kórokozók nagy eséllyel kikerülnek a hüvelyen kívülre is, és bekerülhetnek a húgycsőbe. Ezért is hívják ezt a jelenséget nászutas betegségnek. Ez szinte kizárólag csak nőknél fordul elő, mely a test anatómiai különbözőségén alapszik. „A női húgycső sokkal rövidebb, és a hüvelyben lévő kórokozók így sokkal könnyebben bejuthatnak a húgyhólyagba.” – mondta a szakértő.

Az urulógus szerint nem kifejezetten az intenzív szex az oka a betegség kialakulásánaknormális szexuális együttlét során is kialakulhat. A problémát a hüvelyi baktériumok okozzák. „Nem is feltétlenül kell valódi hüvelygyulladásnak lennie a háttérben, sokszor előfordul, hogy az ebben a betegségben szenvedő nők nőgyógyászati vizsgálat során negatív leletet kapnak, vagyis egészségesnek találják őket. Ilyenkor a hüvelyflóra megváltozása áll a háttérben. Ennek oka lehet a manapság igen elterjedten és sokszor indokolatlanul használt széles spektrumú antibiotikum. A hüvelyben elszaporodó, nem a normál flórát alkotó baktériumok ugyan valódi hüvelygyulladást nem tudnak okozni, ellenben a szexuális együttlét során a húgyhólyagba passzálódnak, és cystitist, más néven hólyaghurutot idéznek elő.”

A hólyaghurut kialakulását az együttlét során kialakuló sérülések illetve irritáció csak még tovább ronthatja. „Amennyiben a szexuális együttlét heves, komolyabb tünetek jöhetnek létre. De megjegyzem, hogy azok a nők, akik ilyen betegségben szenvednek, erre sajnos hamar rájönnek, és kerülik az intenzív szexuális életet. Volt olyan hölgy a praxisomban, aki már évek óta nem tudott lefeküdni a férjével emiatt.”- mondta a szakértő. 

Hogyan előzzük meg? 

Dr. Adányi József szerint a betegség megelőzéséért mi is sokat tehetünk életmódunkkal. Emellett a betegség kezelésének, illetve megelőzésének legegyszerűbb módja a szervezetünk bél és hüvelyflórájának helyreállítása. „Fontos a bő folyadékfogyasztás, és a szexuális együttlét után javasolt a hólyagunkat azonnal kiüríteni. Érdemes tőzegáfonyát és medveszőlő készítményeket fogyasztani. Hasznos lehet immunrendszerünk aktivitásának fokozása rendszeres és egészséges táplálkozáson, valamint sportoláson keresztül. Az úszást a hölgyeknek nem javaslom, az uszodákban sajnos sokféle kórokozó tenyészik. Egészséges hüvelyflórával rendelkező hölgyek számára nem veszélyes, de ennél a betegségnél kifejezetten nagy a visszafertőződés esélye egy uszodában.”

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj? 

A hólyaghurut időben történő felismerése és kezelése rendkívül fontos, hiszen a tünetek egyre súlyosabbá válhatnak. Az állandó vizelési ingerek elviselhetetlenségig fokozódnak, a hólyag kapacitása csökken, zsugorodik. Végstádiumban akár vizelet csepegéshez és teljes lelki kimerüléshez is vezethet a betegség.

Minden esetben érdemes tehát urológus segítségét kérni, részletes kivizsgálás szükséges ugyanis a diagnózis felállításához. „A betegség nagyon egyszerűen kezelhető, és hosszan tartó eredményes gyógyulásra számíthat a beteg. A kúra többrétű: tartalmaz probiotikumokat, hüvelykrémeket, immunrendszert stimuláló gyógyszert, speciális antibiotikumot, esetleg gomba ellenes készítményt. Ezek mind nagy segítséget nyújthatnak a szexuális együttlétek után megjelenő hólyaghurutot megelőzésében. A rendszeresen visszatérő probléma esetén hagyjuk abba az antibiotikumok szedését, melyektől a betegség csak még jobban elmélyülhet, és keressük fel az urológust, illetve a természetgyógyászt. A betegség lassan alakul ki, és a gyógyulás is időbe telik.”

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!