Rengeteget fejlődött a tudomány! Gyógyítás gyógynövényekkel, avagy a fitoterápia

Rengeteget fejlődött a tudomány! Gyógyítás gyógynövényekkel, avagy a fitoterápia

Címlap / Életmód / Egészség / Rengeteget fejlődött a tudomány! Gyógyítás gyógynövényekkel, avagy a fitoterápia

Testi, lelki betegségeinkre nem csak a szintetikus gyógyszerek kínálhatnak megoldást. Mostanában egyre nagyobb figyelmet kap a gyógyításban a fitoterápia, mely a gyógynövények erejére támaszkodik, és a természet sokszínű patikáját használja fel egészségügyi problémáink enyhítésére. A módszernek számtalan előnye lehet, ám korántsem mindegy, hogy hogyan és milyen betegségek esetén alkalmazzuk a különböző gyógynövényeket! Fedezd fel a fitoterápia lehetőségeit!

Mi is az a fitoterápia?

A gyógynövényekkel való gyógyítás nem új keletű módszer, az emberek már évszázadok óta használják a természetben fellelhető összetevőket a különböző betegségek, nyavalyák gyógyítására. Sőt! Bizonyos növényi hatóanyagok még ma is fontos alapját képezik egyes kémiai szintézissel előállított gyógyszereinknek és szépségápolási termékeinknek. Persze a gyógynövénygyógyászat is sokat változott az idők folyamán.

Manapság a fitoterápia félúton van a konvencionális orvostudomány és az alternatív gyógyászat között, de legtöbbször a természetgyógyászat kategóriájába sorolják.

A fitoterapeuták képzett szakember, gyógynövényszakértők, akik kizárólag a megfelelő vizsgálatokat és konzultációt követően ajánlanak gyógynövénykészítményeket a hozzájuk forduló pácienseknek. A fitoterápiát gyakran a modern orvoslás eszközeivel kombináltan alkalmazzák, és a beavatkozásokat, gyógyszeres kezeléseket a gyógynövények erejét felhasználva egészítik ki. Az alapszemlélet része, hogy az embernek nem csak a testi tüneteit kell kezelni, hiszen a lelkünkben maradt tüskék éppúgy előidézhetnek megbetegedéseket. A fitoterápia hatékonysága elsősorban a szakértelem és a minőség függvénye. Rendkívül fontos például, hogy a növényi részek kiválasztása tudományos alapon történjen.

A módszer alapját képező gyógynövények számtalan módon felhasználhatóak, fogyaszthatjuk őket teaként, vagy kapszula formájában, de külsőleg például külsőleg kenőcsként, vagy borogatásként is megállják a helyüket.  

Előnyök és hátrányok

A fitoterápiával mellett leggyakrabban felhozott érv, hogy a gyógynövényes készítmények jóval kevesebb mellékhatással rendelkeznek, mint a szintetikus gyógyszerek. Nem csak a megelőzésben van nagy szerepük, de az enyhébb betegségek és az ezzel járó kellemetlen tünetek megszüntetéséhez is hozzájárulhatnak. Megfelelően használva erősíthetik ellenállóképességünket, és beindíthatják a test öngyógyító mechanizmusait. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kontroll nélkül alkalmazhatnánk őket, hiszen a tévhittel ellentétben a gyógynövényeknek is lehetnek mellékhatásaik. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a kiválasztásukhoz mindenképpen kérjük orvos, vagy képzett, hivatalos papírral rendelkező fitoterapeuta segítségét!

Emellett az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem minden esetben biztosítják a gyógyulást, ezért a súlyosabb egészségügyi problémák esetén nem érdemes kizárólag a növényi pirulákra támaszkodni! Ilyenkor elkerülhetetlen, hogy a szintetikus gyógyszerek erejét is igénybe vegyük!

Kedvelt gyógy – és fűszernövények

A természetben számtalan jótékony hatású gyógy és fűszernövény rejtőzik. A legjobb természetes fájdalomcsillapítók között van a gyömbér, az árnika, a borsmenta, a cickafark, a fehér fűzfakéreg, a gyermekláncfű, és a csalán is.

A gyömbér különösen az ízületi panaszok ellen lehet hatásos. A Miami Veterans Affairs Medical Center és a Miami Egyetem közös kutatásában megállapították, hogy a gyömbérkivonat jelentősen csökkentheti a térdízületi betegek fájdalmait. Az említett kísérletben résztvevő betegek állapota jelentős javulást mutatott a gyömbérkivonat szedését követően.

A felfázás és húgyuti fertőzések ellen a tőzegáfonyával és a medveszőlővel védekezhetünk a leghatékonyabban. Antibakteriális hatású növényekként segíthetnek csökkenteni a hólyaghuruttal járó kellemetlen fájdalmakat, és rendszeres szedésükkel pedig megelőzhetjük a probléma kiújulását.

A lelkünk gyógyításához nagyszerű eszközt jelenthet a levendula, a citromfű, a macskagyökér, vagy a jázmin. Ezek a növények kiváló idegnyugtató hírében állnak, oldják a stresszt és a feszültséget, továbbá segíthetnek az álmatlanság legyőzésében.

A listát természetesen még hosszú oldalakon keresztül lehetne folytatni. Akit bővebben is érdekel a fitoterápia, annak érdemes felkeresnie egy szakembert, aki részletes felvilágosítást tud adni a különböző növények előnyeiről, és alkalmazási lehetőségeiről!

Kép forrása: AlexAvitch/depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást