Régi, lepukkant a lakásod? Így rendezheted be, hogy modernnek tűnjön! Inspiráló fotók

Régi, lepukkant a lakásod? Így rendezheted be, hogy modernnek tűnjön! Inspiráló fotók

Címlap / Otthon / Dekor / Régi, lepukkant a lakásod? Így rendezheted be, hogy modernnek tűnjön! Inspiráló fotók

Hatalmas belmagasság, gyönyörű stukkók, boltíves ablakok. Imádjuk a századfordulós lakásokat, de berendezni őket nem mindig egyszerű úgy, hogy ne úgy tűnjön, mintha a nagymamánk otthonában élnénk. Néhány trükkel azonban a nagypolgári elegancia is megmarad, mégis modern hangulata lesz a lakásnak.

Találj egyensúlyt!

Ha az ember beesik egy bútoráruházba, és megvásárol minden kötelező kelléket és díszt, ami egy modern otthonba passzol, majd ezt egy századfordulós környezetbe illeszti, nem biztos, hogy azt az eredményt kapja, amit szeretett volna.

Érdemes kicsit kísérletezni, akár előre, papíron vagy számítógépes tervezőn kipróbálni a színek, anyagok arányát, és hagyni valamit, ami az eredeti stílusra emlékeztet, például egy klasszikus mintájú szőnyeget, majd ehhez passzoló, mdoernebb kiegészítőket és néhány merészebb színt választani.

A végeredmény így modern, mégis harmóniában áll a lakás atmoszférájával.

Fényt, fényt, fényt!

Hiába az óriási ablakok, a régi lakásokban – különösen, ha már nem az eredeti alaprajzuk szerint vannak felosztva – mégis lehetnek sötét sarkok, zugok.

A világítás egyrészt persze az élhetőség szempontjából is fontos, de a lakás hangulatát is meghatározzák a fényforrások.

A nagy, súlyos csillárok helyett érdemes egy-egy modern, könnyebb darabot beszerezni, és a megfelelő helyekre beépített spot lámpák is jó szolgálatot tehetnek.

Ha modern fényforrásokkal világítod meg a lakás klasszikus elemeit, máris könnyebben simulnak be otthonod új stílusába.

Merész színek

Ha olyan szerencséd van, hogy egy nagy alapterületű, nagy belmagasságú régi lakást rendezhetsz be, érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen színeket szeretnél viszontlátni a falakon. A fehér egyrészt még tágasabbá és levegősebbé teszi a lakást, de felerősítheti a múzeum-hatást is.

Egy ilyen otthon viszont simán elbír valamilyen merészebb, akár egészen sötét színt is a falakon, a kérdés csak az, hogy neked bejön-e az ilyesmi.

Ha szereted a merész megoldásokat, válassz például mély tengerészkéket, és használj néhány arany színű kiegészítőt – ezek tisztelegnek a lakás történelme előtt, mégis nagyon vagány, 21. századi összhatást keltenek.

Mutasd meg az ablakokat!

Ha a lakás alapterülete nem engedi meg a merész színek használatát, vagy egyszerűen csak jobban szereted a szellős, levegős megoldásokat, akkor hagyd érvényesülni az ablakokat!

A régi, századfordulós otthonokban jellemzően amúgy is gyönyörűek és különlegesek a nyílászárók, ám ha ezekre nehéz vagy erős színű függönyöket teszel, azzal még inkább megerősíted azt az érzést, hogy egy múlt századból itt maradt szalonból próbálsz nappalit varázsolni.

Használj inkább könnyű, világos, áttetsző függönyöket, amelyek beengedik a fényt és megmutatják a csodás ablakaidat.

Máris kevésbé lesz súlyos vagy nyomasztó a miliő.

Galéria a falakon

Az égig érő falak látványa szinte kiabál valamiféle festményért, képért, amit felakaszthatsz rájuk, de ezen a területen érdemes óvatosnak lenni!

Bár itt végre van hely arra, hogy kitedd a kedvenc festményeidet óriási nagyításban, ezzel könnyen lehet, hogy megint csak szalon-szerűvé teszed az otthonodat.

Egy modern kép persze akár nagy méretben is jó választás lehet, de ha még modernebb, sikkesebb hatást akarsz kelteni, válassz több kis képet és könnyed, légies kereteket.

Ez a polcrendszer például kicsit retró hatású, a modern kiegészítőkkel viszont játékos, kortárs benyomást kelt, egészen más hangulatot teremt, mintha egy tölgyfa íróasztal állna egy barokkos keretbe foglalt portré alatt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást