Ezt árulja el a régi cipőd a járásodról, és ameddig érdemes hordanod

Ezt árulja el a régi cipőd a járásodról, és ameddig érdemes hordanod

Címlap / Stílus / Divat / Ezt árulja el a régi cipőd a járásodról, és ameddig érdemes hordanod

Míg egyeseknek hosszú évekig a szekrényben porosodnak a már nem használt cipői, addig mások szívesen adományozzák a régi darabokat jótékonysági szervezeteknek, amelyek keveset használt cipőket biztosítanak a rászorulók részére. Bármi is legyen a szeretett vagy éppen feleslegessé vált cipőd vége, előbb egy idő után érdemes néhány percet szánnod a talpa vizsgálatára, ugyanis érdekes dolgokat árulhat el a járásodról.

Minden régi cipő talpa árulkodó

Ha alaposan megnézed egy olyan cipő talpát, amelyet már sokat hordtál (de nem egyszerre sportolni és sétálni is hordtad), megállapíthatod, hogy bizonyos ízületeid milyen helyzetben vannak, amikor érintkezésbe kerülnek a talajjal. Séta vagy futás közben a cipőtalp és a talaj közötti súrlódás összenyomja és elhasználja a külső talp anyagának egy részét, ami kopásmintához vezet. Ez azt mutatja meg, hogy a cipőd mely részei viselték a legnagyobb talajreakciós erőket, amikor a lábad érintkezett a talajjal.

sabelskaya/istockphoto.com
  • Kopás a talp külső szélén: A külső él sarokkopása a subtalaris ízület kifelé dőlését mutatja, amely a lábfej ízülete közvetlenül a boka alatt. A külső élek kopása a legjellemzőbb, és sokszor vállfájdalmat okoz a helytelen testsúlyelosztás miatt. Ennek oka, hogy amikor a lábunk érintkezésben marad a talajjal, szupináció jellemző. Ez a probléma leginkább azoknál fordul elő, akiknek rendszeresen ingadozik a súlya vagy nem kezelt lúdtalpuk van.
  • Kopás a talp belső szélén: A talp belső vagy középső szélének túlzott kopása arra utal, hogy a bokád befelé dől talajérintés közben. Ebben az esetben pronációról beszélhetünk. A pronáció segíti a lábfejet a lengéscsillapításban és az egyenetlen felületeken. A túlpronált láb azonban az egész testben problémákat okozhat, mivel a terhet a lábakra, a térdekre, a csípőre és a gerincre hárítja.
  • Kopás a saroknál: Egy régi cipő sarkának külső szélén szinte biztosan van egy enyhe kopás, ha azonban extrém méretű, akkor egyértelmű, hogy a testsúlyod nagy részét a sarkaidra helyezed járás vagy futás közben. Emiatt erősen szupináló a lábállásod. Az ideális az, ha a talpad közepén landolsz, amikor a talajra érsz. Hogy ez így legyen, nem érdemes túlzottan vékony talpú cipőt, például balerinacipőt hordanod, különösen nem hosszú távon.

Mit tegyél, miután megvizsgáltad a régi cipőd talpát?

Ha a cipődet megvizsgálva semmilyen kiugró kopási mintát nem látsz, akkor minden bizonnyal teljesen rendben van a járásod. Ha azonban valamilyen feltűnő kopási mintát látsz, érdemes alaposabban megfigyelned, hogyan jársz vagy futsz. Ez megtehető akár egy futópadon, minden szögből videót készítve a lábadról. Ebből sok következtetést levonhatsz, amikkel a legjobb, ha ezután egy ortopéd szakemberhez fordulsz.

Ami biztos, hogy bármilyen lábkörnyéki vagy egyéb tisztázatlan fájdalom esetén, és extrém kopás észlelésekor is érdemes felkeresni egy specialistát. Ha szükséges, ő biztosan ajánl egy a kifejezetten a te lábadhoz illeszkedő talpbetétet. Végül pedig azt is érdemes szem előtt tartanod, hogy a látványos kopás egyben a cipőd hordhatóságának a végét is jelzi. Amennyiben ilyet tapasztalsz, jobban teszed, ha inkább új lábbeli után nézel.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást