Reggeli előtt vagy reggeli után kell fogat mosni?

Reggeli előtt vagy reggeli után kell fogat mosni?

Címlap / Életmód / Egészség / Reggeli előtt vagy reggeli után kell fogat mosni?

Fogat naponta minimum kétszer mosunk, reggel és este – ezt mindenki tudja, az általános érvényű szabály azonban nem tér ki az időzítésre. Oké, hogy este akkor mosod meg a fogadat, ha már semmit nem fogsz enni és inni – legfeljebb csak vizet – de mi a helyzet a reggeli fogmosással?

Madison Kaplan kaliforniai fogászati higiénikus a cnet.com-nak elmondta, hogy ő minden páciensét a reggeli utáni súrolásra ösztönöz. Ez a legjobb módszer az ételmaradékok és italok eltávolításának biztosítására, amelyek szennyezhetik a fogaidat – mondja.

A reggeli után történő fogmosás a reggeli előttihez képest azt jelenti, hogy a fogaid a nap nagyobb részében mentesek az élelmiszer-részecskéktől. Ez azt jelenti, hogy a szájban lévő baktériumoknak kevesebb idő áll rendelkezésükre a cukrok metabolizálására, és szuvasodás vagy zománcromlás kialakulására.

Ha azonban savas ételeket vagy italokat fogyasztasz reggelire, akkor jobb lehet reggeli előtt fogat mosni. A fogmosás ugyanis valamilyen sav, például kávé vagy gyümölcs elfogyasztása után károsíthatja fogzománcát. Emiatt az Amerikai Fogorvosi Szövetség azt javasolja, hogy a fogmosással 60 percet várj az ételek elfogyasztása után.

Ha nincs időd egy órát várni a reggeli után a sikáláshoz (például, ha munkába menet eszel), öblögess vízzel, hogy az étel ne maradjon a fogak között, és az italokból megtapadt lerakódások ne üljenek a fogaidon egész nap – javasolja Kaplan. „Minél többet tudsz kiöblíteni az ételmaradékokból és a baktériumokból, annál optimálisabban érheted el a száj egészségét” – mutat rá.

Mi a helyzet a kávéval?

Sok ember azért mos fogat a kávézás után, hogy megakadályozza a kellemetlen lehelet vagy a kávé okozta elszíneződés kialakulását. A kávé azonban rendkívül savas, így ha fogyasztása után mosol fogat, megkockáztatod a fogzománc erózióját.

„A sörték bedörzsölik a savat a porózus fogzománcba, ami idővel maradandó károsodást okozhat”

– mondja Kaplan.

Azt javasolja, várj legalább 30 percet a kávé elfogyasztása után. Így marad idő a savak semlegesítésére, és kevesebb kárt okozol a fogzománcnak.

A foltosodás megelőzésének másik módja az, ha a napi kávéadagodat egy helyben megiszod, ahelyett, hogy egész nap több kis csészét kortyolgatnál, mondja Kaplan. „A következetes kortyolgatás elősegíti az állandó savterhelést és a foltosodási potenciál fokozott kockázatát, mivel a fogaknak nincs lehetősége a nap folyamán felépülni.”

És a narancslével?

A narancslé fogyasztása utáni fogmosással pontosan ugyanaz a baj, mint a kávé esetében: a savasság. Ugyanakkor narancslevet inni fogmosás után sem éppen kellemes élmény. Ha mégsem tudsz lemondani a reggeli narancslevedről, jó ötlet lehet előbb fogat mosni, majd vízzel öblögetni, esetleg egy kevésbé erőteljes ízű fogkrémre váltani, és ez után elfogyasztani az italodat.

A fogselyem használata segít eltávolítani a rostokat a fogaid közül anélkül, hogy a sav által gyengített fogzománcot veszélyeztetné.

Moshatsz fogat reggeli előtt és után is?

Mi van akkor, ha te biztosra akarsz menni, és reggel kétszer is, rögtön ébredés után, és reggeli után is fogat mosnál? Kaplan szerint érdemes ezt átgondolni. A túlzásba vitt fogmosás sem tesz ugyanis jót, éppen úgy, mint a túl erőteljes sikálás, megviselheti a fogínyt. Ha mégis így jársz el, akkor tartsd észben, hogy a második fogmosás során már csak a reggeli során bejutott lerakódásokat kell eltávolítanod, legyél nagyon óvatos, és lassú, kíméletes mozdulatokkal tisztítsd csak meg a fogaidat.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást