Reggeli előtt vagy reggeli után kell fogat mosni?

Reggeli előtt vagy reggeli után kell fogat mosni?

Címlap / Életmód / Egészség / Reggeli előtt vagy reggeli után kell fogat mosni?

Fogat naponta minimum kétszer mosunk, reggel és este – ezt mindenki tudja, az általános érvényű szabály azonban nem tér ki az időzítésre. Oké, hogy este akkor mosod meg a fogadat, ha már semmit nem fogsz enni és inni – legfeljebb csak vizet – de mi a helyzet a reggeli fogmosással?

Madison Kaplan kaliforniai fogászati higiénikus a cnet.com-nak elmondta, hogy ő minden páciensét a reggeli utáni súrolásra ösztönöz. Ez a legjobb módszer az ételmaradékok és italok eltávolításának biztosítására, amelyek szennyezhetik a fogaidat – mondja.

A reggeli után történő fogmosás a reggeli előttihez képest azt jelenti, hogy a fogaid a nap nagyobb részében mentesek az élelmiszer-részecskéktől. Ez azt jelenti, hogy a szájban lévő baktériumoknak kevesebb idő áll rendelkezésükre a cukrok metabolizálására, és szuvasodás vagy zománcromlás kialakulására.

Ha azonban savas ételeket vagy italokat fogyasztasz reggelire, akkor jobb lehet reggeli előtt fogat mosni. A fogmosás ugyanis valamilyen sav, például kávé vagy gyümölcs elfogyasztása után károsíthatja fogzománcát.

Emiatt az Amerikai Fogorvosi Szövetség azt javasolja, hogy a fogmosással 60 percet várj az ételek elfogyasztása után.

Ha nincs időd egy órát várni a reggeli után a sikáláshoz (például, ha munkába menet eszel), öblögess vízzel, hogy az étel ne maradjon a fogak között, és az italokból megtapadt lerakódások ne üljenek a fogaidon egész nap – javasolja Kaplan. „Minél többet tudsz kiöblíteni az ételmaradékokból és a baktériumokból, annál optimálisabban érheted el a száj egészségét” – mutat rá.

Fogmosás időzítése

AndrewLozovyi/depositphotos.com

Mi a helyzet a kávéval?

Sok ember azért mos fogat a kávézás után, hogy megakadályozza a kellemetlen lehelet vagy a kávé okozta elszíneződés kialakulását. A kávé azonban rendkívül savas, így ha fogyasztása után mosol fogat, megkockáztatod a fogzománc erózióját.

„A sörték bedörzsölik a savat a porózus fogzománcba, ami idővel maradandó károsodást okozhat”

– mondja Kaplan.

Azt javasolja, várj legalább 30 percet a kávé elfogyasztása után. Így marad idő a savak semlegesítésére, és kevesebb kárt okozol a fogzománcnak.

A foltosodás megelőzésének másik módja az, ha a napi kávéadagodat egy helyben megiszod, ahelyett, hogy egész nap több kis csészét kortyolgatnál, mondja Kaplan. „A következetes kortyolgatás elősegíti az állandó savterhelést és a foltosodási potenciál fokozott kockázatát, mivel a fogaknak nincs lehetősége a nap folyamán felépülni.”

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást