Ezek állhatnak a háttérben, ha nagyon rossz a leheleted a rendszeres fogmosás ellenére is

Ezek állhatnak a háttérben, ha nagyon rossz a leheleted a rendszeres fogmosás ellenére is

Címlap / Stílus / Arc / Ezek állhatnak a háttérben, ha nagyon rossz a leheleted a rendszeres fogmosás ellenére is

Hiába mosol napi kétszer-háromszor fogat, még mindig nem szívesen beszélsz közelről valakivel, mert érzed, hogy rossz a leheleted? Rengeteg dolog állhat a probléma hátterében, és nagy része könnyen orvosolható – böngészd át őket, hátha megtalálod, nálad mi lehet a baj.

A túl sok kávé

Lehet, hogy szereted kávéval indítani a napot (legtöbben így vagyunk ezzel), de ha azt veszed észre, hogy különösen rossz a leheleted utána, akkor érdemes egy kicsit visszafogni a fogyasztását. Nem a kávéillatú szájjal van itt gond, hanem azzal, hogy a kávéban lévő hatóanyagok csökkentik a nyáltermelést, ami már önmagában rosszabb lehelethez vezethet.

Alkoholfogyasztás

Ugyanaz igaz az alkohol fogyasztására is, mint a kávéra: minél többször iszol, annál inkább visszaszorul a nyáltermelésed, ez pedig tökéletes terepet biztosít a rossz leheletet okozó baktériumok elszaporodásához. Kevesebb nyál, több baktérium = rossz szagú lehelet.

Alacsony szénhidrátfogyasztás

Ha éppen diétázol, és nagyon lecsökkentetted a kenyér- és tésztafogyasztásodat, lehet, hogy itt kell keresni a problémát: ha nem eszel elég szénhidrátot, a szervezeted lelassíthatja az anyagcserédet, és az emésztésed miatt ez a leheleteden is megérződhet.

Ráadásul, ha emellé még sok fehérjét is eszel, rosszabb lehet a helyzet, ezt ugyanis a szervezet nehezebben emészti meg.

Emésztési problémák

Az előbb taglalt szénhidrátszegény diétán kívül az emésztésed még rengeteg módon befolyásolhatja azt, hogy mennyire illatos a leheleted. Ha valamilyen emésztési problémád van, az itt is meg fog érződni – reflux esetében például gyakori, hogy a betegség szájszaggal párosul a nemrég elfogyasztott, de még meg nem emésztett élelmiszerek miatt.

Szájszárazság

Az egészséges nyáltermelés segít regulázni a szájban található káros baktériumokat, amelyek szájszagot is okozhatnak. Ha valamilyen oknál fogva száraz a szád, és nem termelődik elég nyál, akkor ezek a baktériumok – ahogy a cikk elején a kávénál és az alkoholnál is említettem – jól érzik magukat, és terjeszkedni kezdenek.

Szájszárazság kialakulhat magától is, mint orvosi állapot, de szerencsére könnyen kezelhető.

A felírt gyógyszerek

Rengeteg gyógyszer egyik alapvető mellékhatása a rossz lehelet. Ez egyrészt az előbb említett szájszárazság miatt is lehet, másrészt amiatt, ahogyan a gyógyszereket a szervezeted megemészti, utóbbi esetében ugyanis előfordulhat, hogy olyan gázok szabadulnak fel, amelyek szájszagot okozhatnak. Ha csak a gyógyszer szedése óta tapasztalod a problémát, nézd át a mellékhatások listáját – nagy az esély, hogy közöttük lesz a rossz lehelet is.

Kép forrása: avemario/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást