Egészség / Életmód

A reggeli edzés 5 pozitív hatása

A reggeli edzés 5 pozitív hatása

Amennyire nehéz sok embernek reggel korán felkelni, annyira sok pozitív hatása van, ha nem lustálkodsz túl sokáig. A koránkelés hétköznapi előnyeiről már írtunk, most arra térünk ki, milyen pozitív hatásokkal számolhatsz, ha nem vagy rest hajnalban edzeni.

Frissen és fitten

Nem véletlen cseng össze ez a két szó, és az sem a véletlennek köszönhető, hogy sokszor együtt használjuk őket. Azok, akik korán reggel edzenek, bármennyire is nehezen veszik rá magukat, valójában egész napra felfrissülnek
A sport során érvényesülő pozitív hatások, tehát a fokozott oxigénfelvétel, az anyagcsere és a véráramlás felpörgetése hozzájárul a gyors, ám hatékony ébredéshez, amihez az egész napos frissességérzet társul.

Már reggel önbizalmat ad

Biztosan tudod, milyen érzés az, amikor az egyébként nehezedre eső edzést erőfeszítések mellett, de végigcsinálod. Ilyenkor felszabadulnak a boldogsághormonok és úgy érezzük, bármire képesek lennénk. 
Nos, még jobb, ha ez az érzet nem az esti órákban, a finom kis vacsora előtt jelentkezik, hanem korán reggel, mielőtt emberek közé mennénk
Egészen megváltozik a kisugárzásod, ha úgy mész be dolgozni, hogy te már korán reggel tettél magadért valamit, ráadásul úgy érzed, sokkal több van benned, mint a kollégáidban.

Amit ma megtehetsz…

Ahogy a nehéz feladatokat jó letudni minél előbb, úgy az edzést sem érdemes a végletekig halogatni. Nem csupán az említett szólás valós, a „munka után édes a pihenés” is legalább ennyire helytálló, ha a reggeli sportolásról beszélünk. 
Bár az edzés után nem pihenni mész, a „kötelező” mozgást még az előtt letudhatod, hogy a többiek egyáltalán ébredeznének. 

Az egyik legjobb zsírégető

Nem utolsó szempont, hogy keresve sem találnál jobb időpontot a kardióra, mint a kora reggeli órák.

Az ilyentájt elvégzett gyakorlatok sokkal hatékonyabban égetik a zsírt, mint a délután, vagy este tartott edzések, hiszen reggel a szervezet csak a tartalékokhoz tud nyúlni. Nem elég, hogy felszabadul egy kis időd délután? 

Akkor itt egy újabb pluszpont, hiszen jóval látványosabban fogsz karcsúsodni, mint a többiek, akik az időnkénti lemondás mellett, szervezetlenül és esténként járnak edzeni.

Megfelelő időbeosztást követel

Idáig nehezedre esett mindenhova időben odaérni, sőt, általában eszeveszetten próbáltad rendszerezni a programjaidat? Nos, ennek vége, ha bevezeted a reggeli edzést, ami igen komoly szervezést igényel, és az életed többi területére is hatással lesz. 
Fontos, hogy amikor kipróbálod ezt a módját a sportolásnak, ne kelljen dolgozni menned, ugyanis nem biztos, hogy nem fulladsz ki teljesen, és tudsz időt szakítani a zuhanyzásra.
Azonban egy hétvégi napon eljátszhatod, milyen lenne, ha így kezdődnének a hétköznapjaid: előző este készítsd oda a ruhádat, a másnapi ebédedet, az edzőfelszerelésedet, majd kelj fel korábban, és menj el kocogni. 
Otthon zuhanyozz le, készülődj össze, és közben mérd az időt, hogy tudd, mivel kell számolnod. Nem kell órákat edzened, fél óra alatt is sokat lehet változtatni az életvitelen, a maradék idő pedig elég lesz a készülődésre.

Mire figyelj?

Mint írtuk, a reggeli edzés a kardióra alkalmas igazán zsírégetés céljából, a súlyzós edzések, erősítések sokkal inkább este fejtik ki pozitív hatásaikat. 
Ha szimpla kocogást választasz, akkor is fontos, hogy bemelegíts, hiszen az éjszaka során ellazult izomzat hajlamosabb a sérülésekre.
A fogyás céljából végzett edzés előtt is kell néhány falat, hogy a testednek legyen energiája, elkerüld a rosszullétet. Fehérjét edzés után vegyél magadhoz, mielőtt nekilátnál a sporthoz, kevés szénhidráttal (pl. gyümölcs) turbózd fel a szervezetedet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást