Bár sok esetben még mindig nem ismerjük a választ arra, hogy a rák bizonyos fajtáit pontosan mi idézi elő, de azt biztosan tudjuk, hogy számos tényező közrejátszhat a kialakulásukban. A kutatások jelenlegi állása szerint a rosszindulatú daganatok 80-90%-a valamilyen külső tényezőhöz is kapcsolódik. Az egyik leggyakoribb ezek közül az étrend – mivel számos élelmiszer bizonyítottan rákkeltő hatású lehet. Alapvetően szerencsére nem arról van szó, hogy bizonyos ételek fogyasztásával biztosan növeled valamilyen rákos megbetegedés kockázatát. Viszont vannak olyan élelmiszerek, amelyek bizonyos sütési módok során, vagy szimplán egyes összetevőik miatt nagy mennyiségben fogyasztva árthatnak az egészségednek. Egy egészséges és kiegyensúlyozott étrend esetén nem jelentenek nagy kockázatot, de mindenképp jobb, ha elővigyázatos vagy.
VIDEO Napcsókolta smink, a forró estékre
1/5 Feldolgozott húsok
A feldolgozott húsok közé tartozik minden olyan húsfajta, amelyet füstöléssel, sózással, pácolással vagy konzerválással tartósítottak. Ilyen például a virsli, a szalámi, a kolbász, a sonka vagy a besózott marhahús. A probléma az, hogy a húsok előállításához használt módszerek rákkeltő anyagokat hozhatnak létre. Egy 2018-as kutatás szerint például a hús nitrittel történő pácolása rákkeltő anyagokat képezhet, és akárcsak a füstölés. Ugyanez a kutatás arra is rámutatott, hogy a feldolgozott húsok fokozott fogyasztása leginkább a mellrák kialakulásának a kockázatát növelheti.
A keményítőtartalmú ételek magas hőmérsékleten történő sütésekor egy akrilamid nevű vegyület képződik. Ez történik például a sült krumpli, a sütőtök, a cékla, az édesburgonya, a csicsóka és a burgonyachipsek sütésekor. Ami biztos, hogy ha sok ilyen élelmiszert fogyasztasz, növeled a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kialakulásának a kockázatát, végeredményben pedig az oxidatív stresszt és a gyulladást is elősegíthetik, növelve a rák kialakulásának a kockázatát.
Az ételek, különösen a húsok túlsütése rákkeltő anyagokat termelhet. Egy 2020-as tanulmány szerint ha a húst magas hőfokon sütjük, rákkeltő PAH-ok (policiklusos aromás szénhidrogének) és HCA-k (heterociklusos aminok) keletkeznek. Ezek az anyagok azáltal növelhetik a rák kialakulásának kockázatát, hogy megváltoztatják a sejtjek DNS-ét. Ezt a veszélyt fokozottan magában hordozzák az olyan sütési módszerek, mint a grillezés vagy a serpenyőben való sütés, így ha legközelebb bármelyikre esne a választásod, próbálj meg alacsonyabb hőfokon sütni, de mindenképpen figyelj arra, hogy amint elkészültek az ételek, azonnal fejezd be a sütésüket.
4/5 Cukros élelmiszerek és finomított szénhidrátok
A cukros élelmiszerek és a finomított szénhidrátok közvetetten növelhetik a rák kialakulásának kockázatát. Ilyenek a cukorral édesített italok, a hagyományos pékáruk, a fehér tészta, a fehér rizs és a cukros gabonapelyhek. A cukros, keményítőt is tartalmazó ételek nagy koncentrációban történő fogyasztása megnövelheti a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kialakulásának a kockázatát. Ahogyan arról már korábban is szó volt, ezek a folyamatok elősegítik az oxidatív stresszt és a gyulladásokat, közvetve pedig a rákos megbetegedések kialakulásának a kockázatát. Hogy ezt elkerüld, bizonyos ételeket mindenképpen megéri egészségesebb alternatívákra cserélned: fogyassz inkább teljes kiőrlésű kenyeret, teljes kiőrlésű vagy zöldség alapú tésztákat, basmati rizst és fehér helyett használj például zabpehelylisztet.
Amikor bármilyen alkoholtartalmú ételt vagy italt fogyasztasz, a májad az alkoholt acetaldehiddé bontja, ami egy rákkeltő hatású vegyület. Az acetaldehid a DNS-károsodást és az oxidatív stresszt is elősegíti. De az immunrendszerre is kifejezetten rossz hatással van, ami meggyengítheti a szervezet természetes védekezőképességét. Így tehát a legjobb, hogy ha minél többször kerülöd az alkoholos ételek és italok fogyasztását.