Rákdiagnózis után: 7 kérdés, amit fel kell tenned az orvosnak

Rákdiagnózis után: 7 kérdés, amit fel kell tenned az orvosnak

Címlap / Életmód / Egészség / Rákdiagnózis után: 7 kérdés, amit fel kell tenned az orvosnak

A rettegett ítélet hallatán sokan csak annyit kérdeznek: „meg fogok halni?” Az ijedtség érhető, ugyanakkor a gyógyulás útja nem itt kezdődik. Hanem ott, hogy lehetőleg tiszta fejjel meghallgatod a válaszokat a következőkre.

Ez a rákfajta gyógyítható?

A beszélgetésnek mindenképpen ezzel kell kezdődnie. 

Az ember nem szívesen tesz fel olyan kérdést, amelynél elborzasztja valamelyik válaszlehetőség – de itt és most muszáj megtenni. 
A rosszindulatú tumorfajták legtöbbje szerencsére már kezelhető, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni róla, hogy léteznek, amik csekély túlélési eséllyel kecsegtetnek.
(Persze, ennek a betegség típusa mellett annak előrehaladottsága is fontos tényezője, amiről még lesz szó a későbbiekben.)

Van-e áttét?

A rákdiagnózissal kapcsolatos legfontosabb információ, hogy melyik szervet érinti a daganat, pontosan hol helyezkedik el a testben, és képzett-e már áttétet. 

A kezelést ugyanis ezek határozzák meg.
Az onkológus a válasz függvényében vázolja föl a sugár- vagy kemoterápiás, a gyógyszeres és a műtéti lehetőségeket, továbbá a várható felépülési időt.

Milyen stádium…?

Nullától négyig egy szám mutatja meg, hogy milyen stádiumban van a betegséged

Ez a tumor méretén, a nyirokmirigyek érintettségén és az esetleges áttéteken alapszik. 
A stádiumot általában akkor lehet megállapítani, ha a daganatot és a hozzá közeli nyirokmirigyet már kivették, s egy patológus megvizsgálta azt.

Segíthetnek az étrend-kiegészítők?

Az, hogy az orvosod javasolja-e majd a vitaminok, az ásványi anyagok és egyéb gyógyszernek nem minősülő készítmények szedését, attól függ, milyen kezelési protokoll vonatkozik majd rád. 

A legtöbb rákbeteg igyekszik minden lehetséges eszközzel támogatni a szervezetét, amibe természetesen a tápanyagpótlás is beletartozik. 
A magas antioxidáns-tartalmú szerekről tudnod kell, hogy ellentmondásos kutatási eredmények láttak napvilágot velük kapcsolatban: egyes adatok szerint akár segíthetik is a tumor növekedését.

Lesznek fájdalmaim? Hogyan csillapíthatom?

A rákbetegek döntő többsége már tapasztalt fájdalmat, mire eljut a diagnózishoz. 

A kezelés szerencsére csillapíthatja, sőt akár meg is szüntetheti a panaszt
Léteznek olyan szakorvosok, akik kifejezetten az ilyen fájdalmak enyhítésére specializálódtak – de az onkológusodat mindenképpen tájékoztasd a más szakember által javasolt lehetőségekről!

Mikor mondjam el a családomnak?

Erre a kérdésre csakis te magad tudhatod a választ. 

Az orvosok többsége a legközelebbi hozzátartozók beavatását ajánlja, ami nagyban megkönnyíti a kezelés folyamatát – arról nem is beszélve, hogy feszültségoldó hatású.
Jó, ha a dokid a szeretteid rendelkezésére tud állni néhány kérdés erejéig, hiszen ők is biztosan szeretnék a szakértőtől értesülni az állapotodról, s arról, hogy min fogsz keresztülmenni.

Kitől kérhetek másodlagos szakvéleményt?

A rák kezelése nem tartozik a legegyszerűbb orvosi feladatok közé. 

Amikor belevágsz a kezelésbe, maradéktalanul tisztában kell lenned azzal, hogy a lehető legtöbb információ birtokában kiválasztottad a számodra leginkább megfelelő opciót. 
Egy másik szakvélemény meghallgatása ilyenkor nem a bizalmatlanság kirívó jele, hanem teljesen megszokott dolog. 
A legjobb, ha magánál a dokinál érdeklődsz arról, van-e olyan munkatársa, aki szívesen állna a rendelkezésedre a leleteid újbóli kiértékeléséhez.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást