Putyinnal már nem lehet beszélni? Ezt gondolja a pszichiáter

Putyinnal már nem lehet beszélni? Ezt gondolja a pszichiáter

Címlap / Hírek / Putyinnal már nem lehet beszélni? Ezt gondolja a pszichiáter

Hogy vajon mit gondol most a világról Putyin, azt talán csak ő maga tudja. Ugyanakkor pszichológiai szakemberek már korábban is hangsúlyozták, hogy diktatórikus uralma következtében egyre nő az elszigeteltsége. Olyan igenemberek veszik körül, akik képtelenek megkérdőjelezni mélyen pusztító és önpusztító cselekedeteit, valamint a Covid-19-től, az elzárkózás további forrásától való felemésztő félelméről is beszéltek.

A háttérben lévő ideológia

A diktatórikus elszigeteltségre való összpontosítás kétségtelenül fontos – állítja Lifton, de arról is meg van győződve, hogy van egy másik pszichológiai dimenzió, amelyre nem fordítottak kellő figyelmet a szakértők – egy vallási és politikai ideológia, amely a 20. századi orosz filozófus, Ivan Iljin munkásságán alapul. Iljin víziója a keresztény fasizmus egyike, és egy egységes, istenfélő orosz birodalomra összpontosít, amely tiszta erényében és abszolút jogos követeléseiben. Iljin Putyinra gyakorolt hatását Timothy Snyder, a Yale történésze jól dokumentálta. De az amerikaiak vonakodnak felismerni az ideológia erejét az egyéni pszichológiai viselkedésre.

Ez az elhanyagolás különösen félrevezető lehet az ideológiával kapcsolatban, amely a totalizmus, a totalitarizmus „mindent vagy semmit” pszichológiai változata felé fordul. Az ilyen totalisztikus ideológia igényt tart a valóság birtoklására (sőt az igazság tudományára), és ez heves elkötelezettséget teremt a világ meghódítására.

PrimDiscovery/depositphotos.com

Iljin ideológiájában a miszticizmus nyílt és elsődleges. Az orosz nemzet „a természet és a lélek organizmusa”, és „az örök keresztény szellemben fogant, mint Isten tervének megnyilvánulása”. Iljin ennél is tovább ment, azon sajnélkozva, hogy Oroszország elvesztette keresztény apokaliptikus tisztaságát és „az állammegváltás évezredes formáját”.

Iljin az Orosz Birodalmat egy nagy, befogadó entitásként képzelte el, mint „élő, történelmileg fejlett és kulturálisan indokolt organizmust”, amelyet nem szabad „önkényes feldarabolásnak” vagy „beteg szétesésnek, bomlási folyamatnak” kitenni. Ez ugyanis „rohadást és egyetemes fertőzést” hoz.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást