Életmód / Család

Pszichológusok szerint ilyen csodás hatással van a gyerekekre az, ha sok időt töltenek a nagyszülőkkel

Igazán szerencsések azok a gyerekek, akik még ismerhetik mindegyik nagyszülőjüket, és van lehetőségük sok időt tölteni velük. Ráadásul ennek több olyan pozitív hatása is van, amiről nem feltétlenül tudtunk eddig. Szakértők elárulták, miért érdemes egy kisgyereknek sok időt tölteni a nagymamák és nagypapák társaságában!

Magasabb érzelmi intelligencia

A gyerekek életében a nagyszülők veszik át a gondoskodó szülők szerepét, amikor ők épp sokat dolgoznak, fáradtak vagy stresszes időszakon mennek keresztül.

Ők azok, akikre ilyenkor különösen lehet számítani, lekötik a gyerekek figyelmét, és rengeteg szeretettel halmozzák el őket.

Egy brit kutatás szerint azok a gyerekek, akik sok időt töltenek a nagyszüleikkel, magasabb érzelmi intelligenciával rendelkeznek életük későbbi szakaszában, szemben azokkal, akiknek sajnos erre nem nyílik lehetőségük.

 

Boldogabb gyerekek

Míg a szülőknek muszáj meghúzni a határokat, és szigorúbban viselkedni otthon (például nincs csoki vacsora előtt, vagy nem maradhatnak fent késő estig), addig a nagyszülők mindig engedékenyebbek.

Ők azok, akik olyan plusz dolgokat engednek meg nekik, amit otthon nem feltétlenül lehet, és ezek a kis apróságok növelik a gyerekek boldogságszintjét.

Pláne, hogy ha a gyerekek nem találkoznak minden nap a nagyszüleikkel, biztos, hogy a közös idő alatt ők mindent elkövetnek a vidám órák kedvéért!

 

Szociálisabbak lesznek

A gyerekek egész máshogy beszélgetnek a szüleikkel, és megint máshogy a nagyszülőkkel.

Utóbbiak általában sokkal jobban figyelnek a az unokák történeteire, a problémáikat (amelyek nekünk valójában semmiségnek tűnnek) ők komolyan kezelik, és ezáltal segítenek a gyerekeknek abban, hogy szociális téren is fejlődjenek.

Kutatások szerint azok, akik nagy érzelmi támogatást kapnak a nagyszüleiktől, az iskolában, baráti közegben is sokkal szociálisabbá válnak, ez pedig a későbbiekben is jellemző marad rájuk.

 

Tudás továbbadása

Mindenki más dolgokban tehetséges, és kétség sem férhet ahhoz, egy nagyszülőnek milyen nagy tapasztalata van az élet minden terén.

A legjobb pedig az, hogy ha az unokáival sok időt tud tölteni, ezt a tudást továbbadhatja!

A gyerekek imádják azokat az élethelyzeteket, amikor valami újat tanulhatnak, és a nagyszülők erre remek lehetőséget biztosítanak.

Legyen az főzés, barkácsolás, festés vagy kötögetés, biztos, hogy együtt izgalmasabb lesz tanulni, és nem mellesleg a közösen töltött idő is minőségi lesz!

 

A családi egység

A teljes családi egységet pozitívan befolyásolja az, ha a gyerekek és a nagyszülők sokat vannak együtt.

Így biztosan nem kerül szakadék a felek közé, a szülők is gyakrabban találkoznak a rokonokkal, és a családi kötelék is erősödik.

Érdemes közös programokat szervezni, nem csak a gyerekek és nagyszülők számára, hanem velük együtt a szülőknek is.

A közös élmények mindenkinek jót tesznek, de leginkább a gyerekeknek, akik fiatal koruktól kezdve szerető és támogató közegben nőhetnek fel!

 

Szeretve lenni

Szó se róla, az önzetlen szeretet a szülő és gyerek között is megvan.

De igazán szerencsések azok, akik mindezt nem csak az anyukájuktól és az apukájuktól kapják, hanem a nagyszüleiktől is.

Magától értetődő, hogy egy nagymama és egy nagypapa imádja az unokáját, és biztos, hogy ezt sokszor hangoztatják is.

A gyermekek fejlődésében hatalmas szerepet játszik az, ha szeretve érzik magukat, hiszen ezáltal magabiztosabb felnőttekké válnak tőle, és kisebb eséllyel küzdenek majd depresszióval, lelki problémákkal életük során.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást