Ezért tilos neten beszélned az exeddel – a pszichológusok szerint

Ezért tilos neten beszélned az exeddel – a pszichológusok szerint

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ezért tilos neten beszélned az exeddel – a pszichológusok szerint

Valószínűleg veled is előfordult már, hogy szakítás után szeretted volna még tartani a kapcsolatot az exeddel. Noha körülötted mindenki tudta, hogy titokban még reménykedsz az újrakezdésben, ezt biztosan nem vallottad be sem nekik, sem saját magadnak. A helyzet viszont az, hogy az expasival való beszélgetés a lehető legrosszabb dolog, amit tehetsz; pszichológusok el is árulták, miért nem lenne szabad szakítás után tartanod a kapcsolatot a volt szerelmeddel!

Hamis reményeket ébresztesz magadban

A közösségi média megkönnyítette az életünket, de sok új problémát idézett elő párkapcsolati szempontból. Ezeknek az oldalaknak köszönhetően ugyanis mindennél egyszerűbbé vált leskelődni az exed után, és azt figyelni, vajon hogy alakul az élete. Az igazság viszont az, hogy az emberek általában csak a vidám dolgokat teszik közzé a neten, így könnyen félre is vezethet téged az, amit látsz.

Sokan a pozitív infókat látva azt hiszik, a volt párjuk megváltozott, és úgy gondolják, most már jó párost alkothatnának.

Egy felmérés szerint akik követik a régi szerelmüket online a szakítás után, sokkal nagyobb eséllyel próbálnak meg kibékülni vele. Ez pedig egyenesen úton teremti meg a hamis reményeket, hiszen tévesen gondolod azt, hogy most minden jól fog alakulni.

Nem zárod le a kapcsolatotokat

Sokféle elmélet létezik arról, vajon mennyi időbe telik kiheverni egy szakítást. Van, aki szerint a következő pasi segíthet csak elfelejteni az exet, mások szerint pedig együtt töltött idő duplája után lesz könnyebb a helyzet. Persze biztosan te is tudod, hogy ezt nem lehet képletekkel kiszámítani, hiszen minden kapcsolat más, és az összes emberre eltérő szabályok vonatkoznak.

Abban viszont minden pszichológus egyetért, hogy ha szakítás után tartod a kapcsolatot a pasival, mert „szeretnél barátkozni„, az csak meghosszabbítja a továbblépés időszakát.

Arról nem is beszélve, hogy így nem kapod meg a kellő lezárást. Nem elég, hogy a srác továbbra is jelen van az életedben, még el is tereli a figyelmed az ismerkedésről. Minden egyes alkalommal feltéped a sebeket a beszélgetésekkel, és mindig olyan érzésed lesz ezután, mintha csak tegnap szakítottatok volna…

Pszichológusok szerint ezért lenne tilos, hogy az exeddel beszélgess a netenDMYRTOZ/depositphotos.com

Függővé is válhatsz

A kapcsolattartásnak pedig még egy nagyon rossz mellékhatása van: növeli a depresszió esélyét is. Számos kutatás bebizonyította már, hogy azok az emberek, akik követték az exüket a közösségi oldalakon és beszélgettek is vele, sokkal rosszabb hangulatba kerültek ez idő alatt. Sokan komoly depresszióba is zuhantak. Dr. Holly Habbal pszichológus is egyetért abban, hogy a közösségi oldalak hozzájárulnak ehhez, és legrosszabb esetben akár függővé is válhatsz.

Ilyenkor rutinszerűena reggeledet a másik Facebookján/Instagramján indítod, és naponta többször is késztetést érzel arra, hogy ellenőrizd, mit csinál épp a neten. Ez pedig csak még egy indok arra, hogy ha már kimondtátok a szakítást, meg is próbálj továbblépni.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!