5 profi tipp a nyerő önéletrajzhoz, szakértőtől

5 profi tipp a nyerő önéletrajzhoz, szakértőtől

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 5 profi tipp a nyerő önéletrajzhoz, szakértőtől

Egy jó önéletrajz a belépőt jelentheti álmaid állásához, de nem egyszerű a több száz pályázó közül kitűnni, ha csak egyetlen papírdarabon mutathatod be, meglehetősen zárt keretek között a képességeidet. Nemrégiben volt szerencsém beszélni egy, az unióban dolgozó önéletrajz-szakértővel, akitől nagyon hasznos tanácsokat kaptam. Ezekből osztok meg most néhányat, ami neked is jól jöhet.

Ne szerénykedj!

Leginkább egy nemzetközi állás pályázói között tűnhetnek ki a kulturális különbségek, de mindig igaz, hogy mivel mi, magyarok arra vagyunk nevelve, hogy legyünk szerények, és bízzuk másra a munkánk megítélését, nehéz lehet a saját jó képességeinkről beszélni.

Pedig az önéletrajz nem a szerénykedés helye, hiszen akik látják, valószínűleg semmi mást nem tudnak rólad, mint amit te magad elárulsz.

Ha igaz rád, akkor a „jó kommunikációs képesség” helyett bátran írd, hogy „kiváló kommunikációs képesség”, és akkor se szerénykedj, amikor a nyelvtudásodról kérdeznek.

Sokan alulértékelik például azt, milyen szinten beszélnek egy idegen nyelvet.

Csak azért, mert középfokú a nyelvvizsgád, még bátran beírhatod, hogy felsőfokon beszéled a nyelvet, ha közben fejlődtél ennyit.

Ha a munkáltató nem köti ki külön, akkor valószínűleg úgysem a papír, hanem a tudás fogja érdekelni.

Légy konkrét!

Gondolj arra, hogy az, aki az önéletrajzokat válogatja, pontosan tudja, hogyan fog kinézni a kiválasztott jelentkező egy napja, így azt is, milyen kulcsszavakat kell keresnie egy önéletrajzban.

Könnyítsd meg a munkáját, és a sablonos mondatok helyett konkrét tényeket írj.

Például, ne csak azt vesd oda, hogy ismered az Office alkalmazásokat, hanem sorold fel, melyeket: Word, Excel, PowerPoint, stb.

Ha tudsz képeket szerkeszteni, írd oda, ehhez melyik programot használod. Ha adatbázis-kezelésben vagy otthon, szintén nevezd meg a konkrét programot.

Ezek néha banálisnak tűnhetnek, de sokkal professzionálisabbá teszik az önéletrajzodat.

Ugyanígy érdemes néhány szóban azt is kifejteni, hogy a korábbi munkahelyeiden pontosan milyen feladatokat is láttál el, nem csak azt beírni, hogy milyen pozíciót töltöttél be.

Hol szerezted a képességeidet?

Ha az ismereteidet már pontosan megnevezted, akkor azt is írd oda, hogy hol használtad őket, honnan származik a tapasztalatod.

Például azért kezeled magabiztosan az Excelt, mert HR asszisztensként ebben vezetted a dolgozók szabadnapjait.

Vagy kiválóan kezeled a konfliktushelyzeteket, mert telefonos ügyfélszolgálatosként vásárlói panaszokat válaszoltál meg.

Ha valaha szerveztél vagy irányítottál valamit, akkor itt azt is mindenképpen érdemes megemlíteni, mint a szervezői, koordinátori képességeid bizonyítékát.

Mutass lelkesedést!

Egy önéletrajznak velősnek és tartalmasnak kell lennie, de a végén érdemes egy rublikát nyitni az egyéb képességeknek és teljesítményeknek.

Ide kerülhetnek a konferenciák, tanfolyamok, amiken részt vettél, a programok, amiket szerveztél, és a hasonló események, eredmények.

Igyekezz őket úgy megfogalmazni, hogy valahogyan kapcsolódjanak az adott munkához, kitűnjön belőle, hogy mennyire lelkesedsz az adott szakterületért, és hogy korábban is érdekelt ez a profil, és az idődből is szántál arra, hogy alkalmasabbá tedd magadat az ezzel járó feladatok ellátására.

Legyen személyisége!

Az önéletrajzban elsősorban a szakmai képességeidre hivatkozol, mégis jó, ha kirajzolódik a sorokból egy személyiség is.

Senki nem szeretne egy robottal dolgozni, így néhány sorban nyugodtan írj a hobbidról, főleg, ha az bármilyen módon kapcsolódik a munkához.

Ha például testnevelő tanárnak jelentkezel, nyugodtan írd be, hogy tagja vagy a helyi kiránduló klubnak, de mindenféle önkéntes tevékenység is jól mutathat itt.

A lényeg, hogy azt a benyomást keltsd, hogy kiegyensúlyozott, izgalmas, aktív személyiség vagy, aki nem csak azért várja a munkaidő végét, hogy otthon lerogyhasson a kanapére.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást