9 profi tipp, hogy a körömlakkod sokáig ép maradjon

9 profi tipp, hogy a körömlakkod sokáig ép maradjon

Címlap / Stílus / Test / 9 profi tipp, hogy a körömlakkod sokáig ép maradjon

Bizony sokunknak volt már az a rossz tapasztalata, hogy éppen akkor pattogzott le a körömlakk, amikor a legjobban szerettünk volna tökéletes külsővel megjelenni valahol. Biztos módszer sajnos nincs ez ellen, de azért néhány szabályt érdemes betartanunk, hogy a körömlakkunk minél tovább szép maradjon.

Tisztítás

Nagyon fontos, hogy manikűrözés előtt mindig alaposan mossuk meg a kezünket, lehetőleg zsírtalanító szappannal. Képmosás után pedig gondosan töröljük szárazra, majd várjunk 10-15 percet, hogy a köröm tökéletesen száraz legyen.
A zsírtalanítás másik módja, hogy körömlakklemosóval áttöröljük a körmöket, majd szintén várunk még néhány percet a teljes száradásig. Így a körömlakk tovább marad fenn és elkerülhetjük, hogy felpattogjon vagy felhólyagosodjon.  

Alapozó körömlakk

Fontos, hogy jó minőségű alapozó körömlakkal kezdjünk: ezt vékony rétegben vigyük fel a köröm egész felületére, különösen figyeljünk a szélekre. Ezek a körömlakkok azzal a céllal készülnek, hogy elősegítsék a fedőlakk hosszabb távú tapadását, vagyis azt, hogy minél tartósabb maradjon a festés.
Ha választani kell, hogy az alapozó, vagy inkább a fedőlakkunk legyen a jobb márkájú, esetleg drágább darab, akkor minden esetben az alapozó lakkra fordítsunk nagyobb figyelmet.

Körömlakkok élettartama

A körömlakkoknak is megvan a maguk szavatossági ideje, és mint bármi más kozmetikai terméknél, itt is nagyon fontos, hogy mióta használjuk, illetve hogy milyen apró szennyeződések kerülnek bele használat közben.
Ezért inkább dobjuk ki a régen kinyitott, már nem tökéletes lakkokat, ha nem akarjuk, hogy a szokásosnál is rövidebb ideig tartson az elkészített manikűr. A lakkok hígítása jó módszer lehet beszáradás ellen, de ez is rontja a minőségét és természetesen ezzel a tartósságot is.  

Körömlakkok tárolása

Nagyon fontos, hogy körömlakkjainkat hol és hogyan tároljuk. Fordítsunk nagy figyelmet arra, hogy mindig erősen zárjuk vissza az üveg tetejét, és használat közben is a lehető legkevesebb ideig tartsuk nyitva őket. Az üvegeket lehetőség szerint tartsuk hűvös és napfénytől védett, árnyékos helyen.
Ha így teszünk, és közben arra is figyelünk, hogy a lehető legkevesebb szennyeződés kerüljön bele a lakkozások során, akkor ezzel akár megháromszorozhatjuk a körömlakkunk életkorát.  

Száradás

Természetesen típustól és márkától függően eltérő, hogy melyik körömlakknak mennyi száradási időre van szüksége. Fontos, hogy kellő időt szánjunk a száradásra, ellenkező esetben ugyanis nagyon rövid élettartamú lesz a manikűr. Mikor úgy érezzük, hogy a felülete már száraz, akkor még várjunk 10 percet, hogy a mélyebb rétegekben is megszáradhasson a lakk.
Ne használjunk hajszárítót és ne is fújjuk a körmünket, mert ezzel azt érhetjük el, hogy a lakkréteg felhólyagosodik, és a vártnál jóval előbb pattogzik le a körömlakkunk.

Rétegek

A körömlakk színének végleges elnyeréséhez általában mindig két réteget érdemes felkenni. Az első réteg mindig legyen nagyon vékony, és inkább a másodiknál tegyünk több lakkot a körmeinkre. Ha így teszünk, könnyen megduplázhatjuk az elkészült körmök élettartamát.
Ezt a hatást azonban csak úgy érhetjük el, hogy kellő száradási időt biztosítunk mindkét réteg felvitele után. A száradási idő fontossága természetesen az alapozó lakkrétegre ugyanúgy érvényes.

Körömlakkozás

A lakkozás folyamatában arra érdemes figyelnünk, hogy a köröm mindegyik részére kerüljön a lakkból. Ügyeljünk arra, hogy a széleken és a körömágynál is legyen megfelelő mennyiség, ellenkező esetben ugyanis itt sérülékenyebb lesz a manikűr.
Természetesen túl vastag rétegben sem szabad felvinni, mert az biztosan le fog jönni rövid időn belül, sőt lehet, hogy meg sem tud száradni rendesen. Ilyen esetekben inkább egyből szedjük le és fessük újra a problémás körmöt.

Korrigálás

Biztosan sokan ismerik azt, amikor az egyébként gyönyörű körmünkről egy kis részen lejön a látványos színű lakk. Megpróbálhatjuk a hibát korrigálni és csak a problémás részt újrafesteni, de ezt tekintsük átmeneti megoldásnak, tartós ugyanis biztosan nem lesz.
Nagyobb felületet pedig esztétikai okokból nem tanácsos így korrigálni, mert biztosan csúnya lesz. Ha lakkozás közben vétünk hibát, akkor próbáljuk meg azonnal kijavítani, mivel a még nem száraz lakk könnyebben korrigálható.

Olajozás

A manikűr teljes száradása után használhatunk kézápoló krémeket, de tudnunk kell, hogy ezek legtöbbször nem biztosítanak teljes körű ápolást a körmöknek. Ha töredezettek a körmeink, akkor érdemesebb inkább körömolajat beszerezni, ami akár a lakkon keresztül is képes ápolni körmeinket.
Sok esetben a körömlakk lepattogzásának éppen az az oka, hogy a köröm annyira száraz, hogy így a körömlakkal együtt a felső réteg leválik. A körömolaj használatával ezért körmeink nem csak ápoltabbak lesznek, de a lakk is tartósabb marad rajtuk.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást