Csodákra képes a pink és a barna zaj – Hallgasd meg videón!

Csodákra képes a pink és a barna zaj – Hallgasd meg videón!

Címlap / Életmód / Egészség / Csodákra képes a pink és a barna zaj – Hallgasd meg videón!

A fehér zaj

Mielőtt rátérnénk a két másik zaj típusra, fussuk át gyorsan, mit is tudunk az eddig sokkal ismertebb fehér zajról! Vannak, akik nem tudnak hosszú ideig egyetlen dologra koncentrálni, és hamar elterelődik a figyelmük, már a legapróbb dolgok hatására is. Elsősorban nekik szokták javasolni, hogy ha dolgozni vagy aludni próbálnak, érdemes lehet bekapcsolni halkan egy kis háttérzajt, hogy a nagy csendben ne kapják fel a fejüket minden apró neszre.

A fehér zaj fogalmát talán már ismered: ilyenkor monoton, üres frekvenciára hasonlító zajokat hallgatsz, amelyek segítenek az agynak, hogy ne foglalkozzon a kellemetlen hangokkal. Ezt egyébként kisbabák altatására is előszeretettel használják, hiszen így elkerülhető, hogy felriadjanak más neszekre.

Ebben a videóban meg is hallgathatod, milyen a fehér zaj, ha pedig a te kisbabád is rosszalvó, érdemes lehet beállítani neki egy lejátszási listát. Ez óriási segítség a nyugodt pihenésben, ráadásul már kifejezetten gyerekeknek is készítenek készülékeket, ha esetleg beválna a módszer.

A rózsaszín zaj

Azt viszont már kevesebben tudják, hogy vannak pink és barna hangok is, és attól függően, hogy miért van szükséged erre a háttérhangra, nem mindegy, melyiket választod. A pink vagy rózsaszín hang az egyik legnépszerűbb, hiszen ez képes igazán ellazítani az elmét.

Első hallásra leginkább úgy hangzik, mintha nagyon esne odakint az eső, vagy egy kisebb vízesés mellett pihennél. Bizonyos basszusok mélyebbek és erősebbek, ezáltal pedig segítenek elálmosodni, majd mély álomban aludni.

Ebből jól látszik, hogy ezt a pink hangot elsősorban akkor kell választanod, ha mostanában nehezen alszol el, és gyakran felébredsz (de persze koncentráció erősítésére is ideális).

Így nem fordulhat elő az, hogy minden parketta reccsenésre felfigyelsz, ráadásul a gondolataidat is jobban kordában tudod tartani.

Ebben a videóban meghallgathatod, milyen pink zaj. Ha rosszalvó vagy, ideje éjszakára beállítani, és kipróbálni, mennyivel pihentetőbb számodra ez a trükk.

A barna zaj

A barna zaj sok tekintetben hasonlít a rózsaszínre, viszont itt még ennél is mélyebb, erőteljesebb basszusokat hallhatsz. Mintha kábé a Niagara-vízesés mellett lennél, vagy távolról hallgatnád egy nagy vihar mennydörgéseit. Szakértők szerint vannak, akiket ez lazít el igazán, és segít nekik, hogy ne veszítsék el a koncentrációjukat.

Ebből kifolyólag egyébként a barna zajt akkor is érdemes használod, ha például a munkáddal nem tudsz haladni, mert folyton valami másra figyelsz a feladatok helyett. A háttérben, fülhallgatón kapcsolj be egy-két lejátszási listát, és sokkal jobban tudsz majd fókuszálni, pláne a rádióhallgatáshoz vagy akár csak a kedvenc slágereidhez képest. Amelyek dalszöveggel bírnak, azok rögtön rontják a koncentrációt, azért is lettek olyan népszerűek napjainkban a fehér, pink, és barna zajok!

Ez a videó nem csak alvásra, de tanulásra és munkára is ideális, sőt, már csak arra is, ha szeretnél egy kicsit mentálisan kikapcsolni. Megéri kipróbálni!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást