Ha így költjük a pénzünket, valódi boldogságot fog okozni

Ha így költjük a pénzünket, valódi boldogságot fog okozni

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ha így költjük a pénzünket, valódi boldogságot fog okozni

Mindannyian eljátszottunk már a végtelenül rendelkezésre álló pénz gondolatával és annak mindent megoldó erejével. Hiába tartja a mondás, hogy a pénz nem boldogít, valahogy a többség ennek ellenkezőjét gondolja. Ugyanakkor hallani boldogtalan milliomosokról, és mélyszegénységig, tragikus élethelyzetig jutó lottónyertesekről is, akik bármit megvehettek a pénzükön, kivéve a boldogságot. 

Liz Dunn pszichológia professzort már első fizetésekor is az a gondolat foglalkoztatta, hogy miként bánjon a pénzével, ha valódi boldogságot akar érezni annak elköltésekor. Kutatást folytatott a pénzköltési szokások és a boldogság kapcsolatáról és végül meglepő eredményre jutott:

Az emberek többsége azt hiszi, hogy akkor lenne igazán boldog, ha a pénzét magára költhetné, pedig az igazságtól semmi nem áll távolabb.

Dunn a Harvard egyik pénzügyi professzorával írott könyvében összegezte tapasztalatait, melyek a bölcsebb pénzköltés boldogsághoz vezető módjait határozzák meg és mindezt öt egyszerű alapelvbe sűrítik. Érdemes elgondolkozni mindegyiken!

Vásárolj tapasztalatokat!

Sokan gondolják, hogy a pénzt vagyontárgyakba -például nagy kertvárosi házba – érdemes fektetni, mert ezeknek örülünk a legjobban. Valójában a ház, autó és egyebek sehogyan sem hatnak az általános elégedettség érzetünkre. Érdemes viszont mérlegelni, hogy mi egyebet veszünk még új befektetésünkkel együtt, például a nagy házhoz szép kert jár, de a munkahelyi ingázást és annak minden kellemetlenségét is megnyerjük vele. A kutatások szerint boldogabbak, akik élményekre, tapasztalatokra is költenek: utaznak, étterembe, koncertre járnak.

Tanuld meg élvezni a pénzed!

Aki hirtelen nagyobb összegre tesz szert vagy megemelkedik a fizetése, hajlamos feleleges dolgokra elszórni a többletet. Naponta betér a kedvenc kávézójába és megveszi az összes cipőt, ami megtetszik neki. A kutatások bizonyítják, hogy megéri önfegyelmet gyakorolni a kiadások terén akkor is, ha többet megengedhetünk magunknak: egyszerűen jobban fogjuk értékelni a kávéházi perceket és a drága lábbelit, ha nem túl gyakran jutunk hozzájuk. Így megtanulunk örülni a pénzünknek és annak, amit érte kapunk.

Vegyél magadnak időt!

Jutalmazd meg magad pihenéssel és tarts szüneteket a feladataid elvégzése során, erre érdemes időt és pénzt áldozni. Ma már a nagyobb cégek sem dolgoztatják halálra a dolgozóikat: ebédszünet, pihenősarok, rekreáció és hosszabb szabadságok járnak mindenkinek. Mindez azért, mert mérhetően nagyobb lelkesedéssel és lendülettel tér vissza a munkájához az, aki eleget pihenhetett.

Pénzkköltési tippek a boldogságért
Polke/istockphoto.com

Előbb fizess, azután fogyassz!

A különböző hitelek lehetővé teszik, hogy előbb élvezzük azt a terméket, eszközt, amihez hozzájutottunk és majd csak később fizessük ki az árát. A könyv szerzői azt tanácsolják, hogy hitel nélkül vásároljuk meg, amit szeretnénk, még ha így későbbre is tolódik az örömünk. Sokan azonnali boldogságforrásként tekintenek a hitelkártyájukra, pedig valójában kicentizik a pénzüket, gyakran duplán fizetik vissza a vásárolt dolog árát és mindig ott van az eladósodás lehetősége is.

Fektess be másokba!

Kutatások igazolják, hogy akik más emberekre költik a pénzüket, boldogabbak, mint azok, aki csak maguknak szereznek örömöt a pénzükkel. Liz Dunn kisgyerekekkel végzett el egy egyszerű kísérletet, mely során cukorkát kaptak, majd szabadon dönthettek arról, hogy adnak-e belőle egy játékmajomnak.

A gyerekek boldogan adták oda az édességet a majomnak, mert örömmel töltötte el őket, ahogy az befalta az édességet. Több kutatás ugyanezt a jelenséget fedezte fel különböző kultúrákban. Még a legszegényebb afrikai országokban is boldogabbak azok az emberek, akik segíthetnek másoknak anyagi javaik felajánlásával.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást