Példát vehetnénk az indiaiaktól! – Payeng erdője

Példát vehetnénk az indiaiaktól! – Payeng erdője

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Példát vehetnénk az indiaiaktól! – Payeng erdője

India a szélsőségek országa. A gazdagság és szegénység, a tudomány és elmaradottság, a hagyomány és fejlődés országa. Úgy tűnik, immár a példamutatásé is.

Az ember, aki tiszteli a természetet

Jadav Molai Payeng 1979-ben a Jorhat homokzátonyon sétált, és észrevette, hogy a víz kisodort néhány kígyót a partra. Mivel nem voltak fák, árnyék híján az állatok elpusztultak. Miután megsiratta őket, a helyi erdészettől kért segítséget, akik azt mondták, hogy a homokzátonyon nem nő meg semmi.
Azt tanácsolták neki, hogy termesszen rajta bambuszt. Kiköltözött a homokzátonyra, a magokat kézzel ültette, és locsolta, ami néhány év után meghozta az eredményt, a bambuszültetvényt. 

A grandiózus terv és a megvalósítás

Ezután úgy döntött, fákat ültet. Vöröshangyákat hozott falujából, mert észrevette, hogy azok megváltoztatják a talaj összetételét. 30 év alatt olyan erdővé változtatta a homokzátonyt, hogy számos veszélyeztetett állatfaj otthona lett az idők folyamán.
Az erdőfelügyelet akkor szerzett tudomást az erdőről (2008-ban), amikor a közeli falvakban lakók ki akarták vágni, el akarták pusztítani Payeng erdejét, ugyanis 100 vadon élő elefánt dúlta fel a falvakat.  
Payeng saját testével védte a fákat. Az erdő, a benne élő élővilág és a munka csodálatba ejtette az erdőfelügyelet embereit, így fennmaradhatott az erdő, ami keselyűk, költözőmadarak, szarvasok, orrszarvúk otthona lett. 

India szegényei

Tamilnádu államban 64 millióan laknak. Tamil régen, erdeiről volt híres. Az ott lakók mezőgazdasággal foglalkoznak, istenként tisztelték a fákat. Ám a modernizálás és időjárás-változások rákényszerítették őket arra, hogy feléljék a hatalmas erdőket. 2004-ben a cunami bevégezte a pusztítást.
Mára ez a hely India legszegényebb területe. 130 ezer négyzetkilométer sivatag… ez lett az egykori erdőből. 

Sadhguru úgy vélte, lehet ez másként

Tekintélyét kihasználva fellelkesítette az ott élő szegényeket és célként tűzte ki, hogy Tamil egyharmadát újra fákkal telepítik be. A környékbeli iskolákból a gyerekek és az asszonyok ásót fogtak, és ültettek. Vörösszantál-, magnólia-, kenyérfapalántákat. A férfiak hordták a vizet a sivataggá vált területre.
A terv 114 millió fa elültetése 2025-ig. Sadhgurunak nem mindennapi a meggyőző ereje, ugyanis rávette a francia Yves-Rocher kozmetikai cég alapítványának tiszteletbeli elnökét, hogy támogassa őket. Az alapítvány 15 millió fa ültetéséhez járul hozzá.

Kép forrása: myguru.in

A jó példa ragadós

A faültetési mozgalom hálózattá nőtte ki magát, és az újraerdősítés immár szervezettebb formában történik, Green Hands néven. A szervezet 300 000 faültető emberből áll. Az oktatási intézményekben faiskolákat hoznak létre, gyerekeket vonnak be a programba. 600 iskola csatlakozott a programhoz.
Egyetlen napon 850 ezer fát ültettek Tamilnádu területén. Szadhguru jelszava: Eszközeink szűkösségét ellensúlyozni tudja karjaink sokasága!

„A Föld az édesanyánk, mi mind a gyermekei vagyunk.”

Elszégyellem magam, amikor azt látom, hogy mi, a nagyon (agyon) fejlett civilizáció, mire vagyunk képesek, és mire képesek Indiában.
Nem csak saját magukért, életben maradásuk érdekében ültetnek fát, hanem ezzel példát is mutatnak gyerekeiknek a természet tiszteletéről, az összefogásról, arról, hogy legyen bármilyen nagy a probléma, elég akarattal, elszántsággal meg lehet oldani. 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!