Ne olyan pasit keress, aki nem tud nélküled élni, hanem aki nem akar!

Ne olyan pasit keress, aki nem tud nélküled élni, hanem aki nem akar!

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ne olyan pasit keress, aki nem tud nélküled élni, hanem aki nem akar!

Ezt a mondatot az egyik kedvenc sorozatomban hallottam és rögtön megragadt a fejemben. Szerelemben hangoztatjuk, hogy nem tudunk egymás nélkül élni, de valójában mit jelent ez? Két embernek ez a mondat két különböző tartalmat takar és nem biztos, hogy ez minden esetben egészséges.

A pasi, aki nem tud nélküled élni

Mikor megismerünk valakit és éppen az undorítóan giccses felhőkön lebegünk, miközben kitaláljuk egymás még giccsesebb becenevét is, megfogalmazódik bennünk egy különleges gondolat. A szerelem mámorában, egy idő után kezdjük elhinni, hogy nem tudunk a másik nélkül élni, sőt fizikai fájdalommal jár, ha távol vagyunk egymástól. Ideális esetben a másik is valami hasonlót érez és ezzel már létre is jött egy nagyon erős kötődés. Ez eddig mind szép és jó, csakhogy ez a kötelék lehet nagyon sebzett is.

Amikor kijelentjük, hogy nem tudunk valaki nélkül élni, akkor egyből függésbe kerülünk a másiktól.

A gyerekek valóban nem tudnak szüleik nélkül élni, hiszen rá vannak utalva a felnőttekre. Felnőttként, viszont már nem vagyunk ilyen kiszolgáltatott helyzetben, legalábbis ha egészséges önértékeléssel és tudattal rendelkezünk. Semmi kivetnivaló nincs abban, ha valaki a rózsaszín ködben elejt egy ilyen mondatot, de ha évekkel később is ez az álláspontja, akkor ott már állhat a háttérben egyfajta szorongó kötődés. Ezzel pedig meg is ágyazva a kiszolgáltatottságnak.

A pasi, aki nem tud nélküled élni, feltehetően függ tőled. Lehet, hogy a gondoskodásodtól, szeretetedtől, attól, hogy a legjobb társ vagy számára és ezért aztán nem is tudná elképzelni az életét nélküled. Ha mindez kölcsönös, akár még egész hosszú távon is működhet a dolog. A sors fintora, hogy az egyik fél mindig jobban kötődik, nagyobb függésben él. Ez jelenti majd a legfőbb problémát a kapcsolatban.

Halfpoint/istockphoto.com

A pasi, aki nem akar nélküled élni

Mennyivel jobban hangzik, nem? Ez a mondat már azt sejteti, hogy igenis tudna nélkülünk élni, csakhogy éppenséggel nem akar. Szabadon választotta a szeretetét, nem egy korábbi sérülése a legfőbb motivációja. Igenis tud nélkülünk élni, akár azt is el tudja fogadni, hogy lehet, egyszer majd véget ér a tündérmese, de most csak szimplán jó minden.

Ez a lehető legegészségesebb kapcsolódás lenne két ember között, amiből egyértelművé válik, hogy mindketten önálló tudattal rendelkeznek, akik külön-külön is megállják helyüket az életben.

Amikor elérsz erre a szintre, jó eséllyel találkozhatsz egy hasonló felfogású pasival, de ehhez az is kell, hogy te is hasonlóképp lásd a helyzetet és érezd a mondat mögöttes tartalmát. Máskülönben akár sértődés is felléphet az egyik oldalról, hiszen az egónk nehezen tudja elviselni, ha valaki tud nélkülünk is élni. Ez egy újabb önigazolása értékességünknek és biztosra vehetjük, hogy legalább egy ember van, aki függ tőlünk és a szeretetünktől.

Csakhogy ez soha nem lesz egy biztonságos párkapcsolat. Egy esetleges szakítás könnyen megtépázhatja a sebzett fél egész személyiségét. Amennyiben nem kezd el ezen dolgozni, örökre függésben fog élni. Mindenki maga dönt sorsáról, viszont, ha azt választod, hogy bárki nélkül, akár egyedül is tudnál élni, csak magaddal, akkor te már biztosan elértél egy olyan szintre, ahol már hasonló társra lelhetsz.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!