Életmód / Egészség / Lélek

Hol van otthonodban a legnagyobb rendetlenség? Ezeket a lelki problémáidat tükrözi

Te mennyire tudsz rendet tartani magad körül? Nem okoz gondot, vagy előbb-utóbb mindig azon kapod magad, hogy valamelyik helyiségben rendetlenség van? Talán nem is sejtetted eddig, de pszichológusok szerint az, hogy melyik szobát tudod legnehezebben tisztán tartani, a saját lelki vívódásaidra, belső problémáidra utalhat.

Az előtérben van rendetlenség

Ahogy belépsz a lakásba, rögtön szétdobálod a cipőidet, és ott hagyod a csomagokat, esernyőt az ajtó közelében?

Ha itt nem tudsz rendet tartani, az arra utal, hogy kommunikációval kapcsolatos félelmeid vannak: azáltal, hogy odateszed az ajtó elé a tárgyakat, mintha megpróbálnád elkülöníteni magad tudat alatt a külvilágtól és más emberektől.

Valószínűleg nehezedre esik új ismeretségeket kötni, beszédbe elegyedni ismeretlenekkel, így már régóta nem szereztél új barátokat sem.

Nem tudod elengedni magad nagy társaságokban, ilyenkor pedig hajlamos lehetsz a szorongásra is.

 

A konyhában van rendetlenség

Gyakran állnak halomban a mosatlan edények a konyhádban, és a tisztaság sem éppen a legjobb?

Szakértők úgy vélik, ez depresszióra való hajlamot, esetleg szorongó jellemet takarhat.

Arra utal, hogy lelkileg állandó érzelmi viharral küzdesz, sokszor érzed magad rosszkedvűnek, motiválatlannak, így még ahhoz sincs kedved, hogy egyáltalán rendet tegyél a konyhában.

Valószínű, hogy egyébként a lakás többi részén sem túl nagy a rend ebben az esetben.

Ha magadra ismertél, érdemes lehet akár szakértői segítséget kérned!

Pszichológusok ugyanakkor azt vélik, egy másik opció is lehet a rendetlen konyha hátterében.

A nárcisztikus személyiségű emberek szintén hajlamosak hatalmas kupit csinálni a helyiségben, mert ők ritkán gondolnak előre a jövőre, és ha két dolog közül választhatnak (mosogatás vagy filmnézés), inkább a másodikat csinálják, és tologatják a tennivalókat.

 

A fiókokban, szekrényben van rendetlenség

A lakásod tiszta és rendezett, de a fiókokban és szekrényekben teljes a káosz?

Ha te az a típus vagy, aki mindent inkább elrejt a szem elől, és olyan helyen csinálsz rendetlenséget, ami nem feltűnő, úgy valószínű, hogy perfekcionista jellem vagy.

Szeretsz mindent hibátlanul csinálni, de az élet sokszor nem úgy alakul, ahogy te azt kitaláltad, ez pedig dühössé tesz.

Minderről a valótlan elvárásaid tehetnek, hiszen azt várnád el magadtól is, hogy tökéletes legyél, amikor pedig te, vagy akár valaki más hibát követ el, azt nehezen tudod tolerálni.

Olvastad már?  7 gyakori betegség, ami mögött lelki bajok állhatnak

Meg kell tanulnod elfogadni, hogy az élet nem tökéletes, és nem is kell, hogy az legyen!

 

Az ágyadon van rendetlenség

Napközben mindent szétdobálsz az ágyadon, ott vannak a ruháid, a laptopod, sőt, még a tányérok is?

Valószínűleg magánéleti problémákkal küzdesz; például szakításon mész keresztül, vagy már régóta szingli vagy, és kezdesz igazán magányossá válni.

Az egyedüllét, a partner hiánya pedig könnyedén kibontakoztat bennünk rossz szokásokat, szétszórtságot, és úgy tűnik, te tudat alatt próbálod magad távol tartani az ágytól, ami az intimitás jelképe.

Ebben az esetben érdemes lenne nyitnod mások felé, esetleg megpróbálkozni a társkeresőkkel, hogy ne érezd magad minden nap egyedül.

 

A garázsban, erkélyen van rendetlenség

Nagyon sokan a garázsba, erkélyre száműzik azokat a tárgyakat, amikre már nincs szükségük, de mégsem tudnak kidobni.

Ha a te otthonodban is ez a helyzet, az egyértelműen a félelem jele: attól félsz, hogy elveszítesz valamit vagy valakit.

Ezért, hogy legalább némileg úgy érezd, van ráhatásod a környezetedre, létrehozod a biztonság illúzióját, és elkezdesz gyűjteni olyan tárgyakat, amik igazából nem is kellenek.

Talán volt már részed komoly szakításban, vagy elhunyt valaki, aki hozzád közel állt, és ezért alakult ki benned komoly félelem az elhagyás iránt.

 

Csak egy-egy dolog teremt rendetleségérzetet

A lakásod tiszta és rendezett, de hajlamos vagy a ruhákat mindig a székre pakolni?

Vagy ha mosol, akkor napokig a szárítón hevernek a tiszta darabok?

Ha folyamatosan eltolod a tennivalókat, és csak akkor csinálod meg őket, ha már muszáj, az azt is jelentheti, hogy van benned némi passzív-agresszív hajlam.

Valószínűleg van az életedben valami, ami miatt dühös vagy, de nem mered, vagy nem tudod elmondani ezt másoknak, így inkább elnyomod magadban.

Érdemes lehet átgondolni, mi váltja ezt ki belőled, és mi lehet az, ami tudat alatt nagyon is zavar – ez jelenti a megoldást a problémádra!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást