5 érdekesség a Balatonról, amiről eddig nem tudtál

Zabolai Margit
Írta: ,
5 érdekesség a Balatonról, amiről eddig nem tudtál

A Balatonról a lángos meg a vitorlázás biztosan mindenkinek eszébe jut, de vajon többet is tudsz a magyar tengerről? Összegyűjtöttünk néhány érdekességet, amit elolvashatsz a legnépszerűbb hazai kirándulóhelyről, hogy kibírd a következő csobbanásig.

A lapos tenger

A Balatont szokás magyar tengernek is nevezni, hiszen nemcsak Magyarország, de Közép-Európa legnagyobb tava ez.

Maga a Balaton név azonban valószínűleg a szláv blato szóból származik, aminek jelentése mocsár, láp, sár.

A sekély vízre utalnak a Balaton külföldi elnevezései is, német nyelvterületen például Plattensee-nek, azaz lapos tónak hívják, latinul pedig Lacus Pelso, ami szintén sekély tavat jelent.

Kerékpárral behajtani tilos!

Ma már bicikliúton gurulhatjuk körbe két keréken a Balatont, a múlt században azonban úgy tűnik, még nem láttak üzleti lehetőséget a biciklis turizmusba.

Egy 1894-ben megjelent rendelet szerint Székely Emil, Zala vármegye szolgabírája, a Balaton-Füred fürdő fürdőbiztosa falragaszokat tett ki, és ezeken betiltotta a kerékpározást Balaton-Füreden, mivel a szertelenül guruló biciklisek túl sok balesetet okoztak.

A rendelet komolyságát mutatja, hogy akit kerékpározáson kaptak, attól nem csak a járművet kobozták el, de nyolc napi elzárásra is ítélhették. A korabeli újság egyébként üdvözli a rendeletet, és a siófoki fürdőbiztosnak is figyelmébe ajánlja.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!