Otthon / Szórakozás

Öt könyv, amit érdemes elolvasnod, ha már a belőle készült filmet láttad

Öt könyv, amit érdemes elolvasnod, ha már a belőle készült filmet láttad

A legtöbbször igaz a mondás, hogy a könyvek sokkal jobbak, mint a belőlük készült filmadaptációk. Ezzel mi is egyetértünk a legtöbbször, de ahelyett, hogy azt javasolnánk, hogy válaszd az egyiket, szorgalmazzuk, hogy elolvasd a könyvet is, és nézd meg a filmet is. Mutatunk öt olyan könyvet, amelyek a filmadaptációját már lehet, hogy láttad, de mégis érdemes utólag el is olvasnod ezeket.

Nick Hornby – Pop, csajok, satöbbi (High Fidelity), 1995.

A Pop, csajok, satöbbi tipikusan egy olyan könyv, amelynek sokan csak a filmadaptációját ismerik, vagy annak megnézése után olvasták csak el a regényt.

A történet egy angol lemezboltos srácról szól, akit elhagyott a barátnője: a zeneőrült fiú imád ötös toplistákban gondolkodni, ezért sorraveszi az öt legrémesebb szakítását, hogy eljusson a legutóbbi szakításának történetéig, és rájöjjön, hol rontotta el a dolgokat.

Nick Hornby ezen a regényen kívül írt még számtalan olyan történetet, amelyet aztán megfilmesítettek: ha a Pop, csajok, satöbbi után megkedveled a stílusát, akkor érdemes elolvasnod az Egy fiúrólt, a Szívem csücskeit vagy a Hosszú út lefelét is.

Lauren Oliver – Mielőtt elmegyek (Before I Fall), 2010.

Idén jött ki a filmváltozat Lauren Oliver YA regényéből, a Mielőtt elmegyekből.

A történet egy klasszikus időhurkos sztori, amelyben a főszereplő lány életét vesztette egy autóbalesetben, és egy héten keresztül újraélheti élete utolsó napját, hogy így kapjon egy újabb esélyt arra, hogy kijavítsa a hibákat, melyeket elkövetett.

A könyvváltozatból sokkal jobban megértheted a főhős motivációit, és azt, hogyan tanulja meg, mekkora értéke van azoknak a dolgoknak, amelyeket elveszíthet.

Jack Kerouac – Úton (Ont he Road), 1951.

A beatnemzedék regényeként tartják számon Kerouac Útonját, amelyből 2010-ben készült filmváltozat.

A történet szerint egy fiatal író találkozik egy igazi szélhámossal és annak barátnőjével, akikkel együtt nekivág az amerikai országútnak, hogy addigi életét hátrahagyva megismerje a világot, és rájöjjön, mi az élete értelme.

A filmváltozatot a regényhez képest igazán rossz kritikával fogadták, tehát ebben az esetben tényleg igaz, hogy megéri a könyvet elolvasnod.

A regény egyébként azért is lett igazán híres, mert az eredetijét Kerouac egyetlen papírtekercsre írta először, ezzel jelképezve a végtelen utat és szabadságot.

A könyvet kiadták az eredeti formájában is, központozás nélkül, ezért akár így is elolvashatod.

Bret Easton Ellis – Amerikai psycho (American psycho), 1991.

Az Amerikai psycho főhőse Patrick Bateman, egy new york-i gazdag üzletember, aki harmincas éveiben jár, és aki nem mellesleg sorozatgyilkos.

A regényben egyes szám első személyben beszél a főhős, így rajta keresztül ismerhetjük meg a látszatéletének, és a brutális gyilkosságainak a történetét.

Az Amerikai psycho is egy olyan regény, amelynek a filmváltozata sokkal népszerűbb lett, és bár a film is zseniális alkotás, a könyvet is érdemes elolvasnod.

Matthew Quick – Napos oldal (The Silver Linings Playbook), 2008.

A Napos oldal 2012-es filmváltozata is csodás alkotás, amelyet 8 Oscar-díjra is jelöltek, de a könyvet sem javasolt kihagynod, ha már megnézted belőle a mozit.

A történet főhőse Pat, aki frissen szabadult az elmegyógyintézetből, és aki visszaköltözik szüleihez, hogy fel tudja dolgozni az őt ért sérelmeket és válságokat.

Pat megismerkedik a frissen megözvegyült Tiffanyval, akivel lassan egyre szorosabb barátok lesznek, mivel a kisvárosban, ahol élnek, a többi ember nem igazán foglalkozik egyikükkel sem.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást