Egészség / Életmód / Hírek

Miért okoz őszülést a stressz? A tudósok végre biológiai okot találtak rá

Miért okoz őszülést a stressz? A tudósok végre biológiai okot találtak rá

Most már biztos, nem ok nélkül mondogatják, hogy a sok idegeskedés korai őszüléshez vezet. A Sicence Daily idei tanulmánya szerint ugyanis tényleg köze van a stresszhez, ráadásul visszafordíthatatlanul. Szóval lássuk, miért nem éri meg stresszelni.

A Harvard tudósai azt szerették volna felfedni, hogy igaz-e ez az évszázadokra visszanyúló mondás, azaz van-e valós kapcsolat a stressz és az őszülés között és ha igen, mi a pontos válasz rá, mi miért történik a szervezetünkben.

Mivel a stressz az egész testet érinti, a kutatók elsőként az immunrendszert tették felelőssé az őszülésért. Ám amikor látták, hogy a kísérleti állatok immunsejtek nélkül is őszülnek, tovább kellett keresniük. A következő gondolat a kortizol hormon szintje volt, hiszen a kortizol  mindig nagyon a magasba szökik stressz hatására. Hiába próbálkoztak a szakértők, az egerek kortizoltermelés nélkül is tovább őszültek, így tovább kellett kutatni. 

A folyamat végén egyszer csak rájöttek, hogy a stressznek a szimpatikus idegrendszerhez lehet köze, az idegek ugyanis minden szőrtüszőhöz eljutnak.

De hogy hogyan kapcsolódik ehhez az őszülés? Sajnos a stressz hatására ezek az idegek végleges pigmentkárosodást okoznak a szőrtüszőben és így festik hófehérré a hajat. 

AndrewLozovyi/depositphotos.com

A szőrtüszőben bizonyos őssejtek felelősek azért, hogy megszínezzék a hajszálakat. Amikor a haj regenerálódik, ezek az őssejtek pigmenttermelő sejtekké alakulnak át, ha azonban az őssejtek stressz hatása miatt túl gyorsan átalakulnak, kimerül a repertoár, nem keletkeznek újak és nem marad festésre alkalmas sejt. Tehát ha a pigmentek eltűnnek, már nem is lehet regenerálni őket. 

Mivel a stressz sajnos egyre inkább az életünk része, bármennyire szeretnénk, lehetetlen 100%-osan kizárni, de meg kell próbálni tenni ellene. Ezzel a kutatási eredménnyel már megvannak a biológiai válaszok a kérdésünkre.

Egyértelmű, hogy a stressz a szervezetre, a szövetekre nagyon nagy mértékben hatással van – a túlzott stressz egyébként korai bőröregedéshez is vezet.

Tehát már csak egy feladatunk van: ki kell találnunk, hogyan fogjuk tudni elengedni azt a sok felesleges idegeskedést. És talán ez a kutatás segített abban, hogy a tudósok azon is dolgozhassanak, hogyan tudják majd blokkolni vagy módosítani a stressz azon káros hatásait, ami mi magunk már nem tudunk egyáltalán kiszűrni. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást