5 tipp, hogy az őszi kerti kiülőd sokkal attraktívabb legyen

5 tipp, hogy az őszi kerti kiülőd sokkal attraktívabb legyen

Címlap / Otthon / 5 tipp, hogy az őszi kerti kiülőd sokkal attraktívabb legyen

Nézd más szemmel a növényeidet

Azt vallom, hogy a kertészkedés állandó tapasztalás, ismerkedés és persze alkalmazkodás a változó körülményekhez. Mindenkinek vannak elképzelései az álomkertjéről, én pl. egyértelműen mediterrán, kicsit trópusi beütésű kertre vágyom. A helyzetemet némileg nehezíti, hogy a Bakony közepén lakom. Így aztán kénytelen vagyok kompromisszumot kötni: az egzotikusnak ható növényeimet muszáj kaspóban tartanom. Be kell érnem vele, hogy nem fognak akkorára nőni, esetleg virágozni, mint azt eredeti élőhelyükön tennék.

Az ősz remek lehetőséget kínál arra, hogy másként tekints a kerti kiülődre és újragondold az ide ültetett virágaidat, kijavítsd a hibáidat. Ha árnyékot kedvelő páfrányt ültettél egy forró helyre, akkor az csak kókadozni fog, ha a száraz éghajlatot kedvelő cserjéd alatt folyton áll a víz, akkor idő kérdése, hogy végleg elpusztuljon. Kezdő kertészként mindenki követ el hibákat. A nyár vége, ősz eleje tökéletes lehetőségeket kínál arra, hogy ezeket a hibákat kijavítsuk. Így a következő szezont egy sokkal attraktívabb, élettel telibb zöldövezettel indíthatjuk el.  

Ne hanyagold el a gyomlálást

A gyomlálás mindig szerepel a kertészkedők teendő-listáján. Ez egy olyan tennivaló, amit nem is szabad elhanyagolni, még ősszel sem, amikor már legszívesebben mindannyian hátradőlnénk. Minél többet vársz a gyomirtással, annál nehezebb lesz nekiállni és szembeszállni a gazokkal, amik gyorsan nőnek és talán még gyorsabban vetik el a magjaikat. Különösen fontos a rendszeres gyomlálás a friss kertek esetében, ahol fiatalok a növények, hiszen a gazok értékes tápanyagot és vizet vonnak el a gondosan nevelgetett virágok elől.

A gyomlálást érdemes kézzel, esetleg kicsi, kézi kapa segítségével végezni, a megelőzés érdekében pedig jó, ha beveted a talajtakarókat. A mulcs, a geotextil remek választás, de alternatív lehetőséget jelentenek azok a növények, amik szőnyegként terülnek szét a talajon. Ezek nem csupán különösen dekoratívak, hanem elnyomják a gyomokat is – összekötheted a kellemest a hasznossal!

Alakíts ki zónákat

A legtöbb kerti kiülő többfunkciós, és ez különösen igaz azokra az otthonokra, ahol gyerekek is vannak.

Számukra biztosítani kell egy elszeparált területet a játékhoz, szórakozáshoz, ám ez nem mehet a pihenés, vagy éppen a felnőtteknek szánt zóna rovására. Többnyire külön rész jut a kerti növényeknek, virágoknak, adott esetben a medencének, veteményesnek is. A zónák kialakítása során azonban nem csak az egyéni igényeket kell figyelembe venni, hanem a terület adta lehetőségeket is.

Teraszos elrendezés során a legtöbb esetben adottak a területek, ám sok esetben különféle térelválasztók szükségesek ahhoz, hogy kijelöljétek a határokat. Ezek lehetnek emelt ágyások, lépcsőfokok, pergolák, de akár növényfal, vagy egy kerti tó, csobogó is gondoskodhat arról, hogy az egyes részek jobban elkülönüljenek egymástól. Ősszel érdemes újragondolni, szükség esetén frissíteni, átalakítani, esetleg festeni, újrakavicsozni ezeket az elválasztó részeket.

Készítsd fel a felületeket a télre

Nem csak a növények igényelnek nagyobb odafigyelés a hideg hónapok beköszöntével, hanem a kinti burkolatok is. Ugyan a faanyagokat érdemesebb inkább tavasszal festeni, a felületeket célszerű kezelni olyan alapanyagokkal, amik természetes módon tartják távol a nedvességet. Egy kis extra figyelemmel elkerülheted az idő előtti rothadást és tovább szebb, esztétikusabb maradhat a kerti kiülőd alapja.

Természetesen nem csak a burkolatok, pergolák igényelnek nagyobb figyelmet a téli hónapokban, hanem a bútorok is. Ezek többsége nem igazán bírja a hideg hónap hőingadozásait, főleg nem a sok csapadékot, nedvességet. Az a legszerencsésebb, ha a kültéri bútorokat száraz helyen tudod tárolni, de ha ez nem megoldható, feltétlenül csomagold be őket, takard le a felületüket. Tavasszal feldobhatod a megjelenésüket, ha új textilanyagokat, párnákat szerzel hozzájuk. Addig viszont az a fontos, hogy az épségüket és stabilitásukat megőrizd. 

Válaszd ki az új irányvonalat

Az őszi hónapok remek lehetőséget kínálnak a tervezgetésre, esetleg a kreatívabb megoldások életre keltésére. Ha új külsőbe öltöztetnéd a kiülődet, akkor itt az ideje, hogy a szükséges méréseket elvégezd, illetve elkezdd megvalósítani azokat a projekteket, amik ilyenkor sem ütköznek akadályba.

Az ültetésről, az új növények választásáról már volt szó, de sok más is sorra kerülhet: készíthetsz egyedi kaspókat, vásárolhatsz kiegészítőket, újragondolhatod a meglévő használati tárgyaidat. Amennyiben kijelölted az új irányvonalat, már viszonylag könnyű dolgod van, hiszen így célzottan tudsz haladni. Most már csak az a kérdés, hogy a modern, a vidéki, vagy éppen a romantikus stílus áll a legközelebb hozzád.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást