Szórakozás / Otthon

Őseink szerint ezt jelenti otthonunkban az ajtó, az ablak, a kémény, a hímzés

Őseink szerint ezt jelenti otthonunkban az ajtó, az ablak, a kémény, a hímzés

… és még sok egyéb szimbólum. Milyen ősi, mindenkire ható jelképeket őrzünk otthonunkban? Cikkünkhöz Beryl Dhanjal Jelek és jelképek ‒ Múlt és jelen (Ventus Libro Kiadó  2011) című könyvének egyik fejezetét használtuk forrásul.

Ajtó, ablak, kulcs

Sokunk számára az otthonunk a legfontosabb a világon. Itt étkezünk családunkkal, itt töltjük együtt az időt. Az ajtó és az ablak fontos jelkép: nyithatóak és zárhatóak, mint az emberi értelem. Ezért meg kell védeni őket a gonosztól. A kulcs szintén jelkép, hiszen aki megtalálja problémájának kulcsát, az képes úrrá lenni a nehézségeken. Szent Péter kulcsai a pápai, ég és föld közötti hatalom szimbólumai. 

Védelem

Otthonainkban a szimbólumok védelmi szerepet töltenek be. A kínai épületek jellegzetes ívei, a kanyargó ösvények és a pirosra festett ajtók megvédik a lakókat az egyenes vonalban közlekedő démonoktól. A gerendákat régen telerakták oltalmazó állatfigurákkal is. A régi angliai házak tetején gyakran láthatóak fácánok és rókák képmásai, amelyek távol tartják a boszorkányokat.

A boszorkányok leállnak játszani az állatokkal, és addig nem okoznak bajt. Skóciában óvó szándékkal vörös berkenyét ültetnek az ajtó mellé. Vagy lópatkót szegeznek az ajtóra, hogy az ördög csapdába essen a kanyarban. A patkó akkor hoz szerencsét, ha felfelé néz, vagyis U betűt formáz. 

Fontos védelmező a varjúháj és a kövirózsa is. Nagy Károly császár parancsára minden ház tetejét beültették, így óvták az otthonokat a tűztől és a villámlástól. 

Tűz, kémény, kandalló

A tűzhelyek és a kémények veszélyes helyek. Vannak olyan népek, amelyek gyógyító erőt tulajdonítanak a füstnek, és nem építenek kéményt. A kandalló párkányán ott áll az óra, amely az oltalmazó Napot jelképezi, továbbá a védelmező ősöket ábrázoló családi fotók. Ott van a tükör is, hogy fényével visszaverje a gonoszt, védelmet nyújtson, tükrözze a valóságot, megmutassa a szépséget és az életerőt. Az állatok oltalmat nyújtanak a családi tűzhely mellett, vigyáznak a biztonságra. 

Státusz

Az otthonokat sokhelyütt státuszszimbólumokkal is ellátják. Például a bécsi Ringstrasse környékén épült úri házak falait előkelő címerek és szimbólumok díszítik, kifejezve, hogy lakóikat előkelő hely illeti meg a világban. Címert Magyarországon is sokfelé láthatunk a kastélyok és más régi épületek homlokzatán. Kifejezik, hogy a házban lakó úr magas rangú, tiszteletet érdemlő személy.

Textilek, hímzés és takarók

Gyakran a ruhadarabok és egyéb textíliák is hordoznak jelképeket. A kínaiak jelképrendszerében a tűzokádó sárkány az otthon természetfeletti jóakaró védője. A lepke a csapongó jókedvet jelképezi. Gyakoriak a kínai ábrázolásban a madarak, a virágok és a gyümölcsök is. A tavaszt a pünkösdi rózsa, a nyarat a lótusz, az őszt a krizantém és a gyümölcsfák virágai (cseresznye, mandula, barack), a telet a pipacs jelképezte. Fordítva, mint a valóságban, mert a tél és a nyár, a tavasz és az ősz egymással szembenálló oldalon vannak.

Amerikai takarók

Gondoltad volna, hogy az amerikai patchwork takarók darabjain is szimbólumok vannak? A takarókat régi, kiselejtezett, családi ruhadarabokból varrják. A hagyományos patchwork takarókon nem próbáltak meg egységes mintát kialakítani, hiszen így is kellemes emlékeket ébresztettek, mert tudták, hogy ki, mikor viselte azokat a ruhákat. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást