Okok, ami miatt meghízunk a terhesség alatt

Okok, ami miatt meghízunk a terhesség alatt

Címlap / Életmód / Család / Okok, ami miatt meghízunk a terhesség alatt

A szakértők szerint az ideális súlygyarapodás a terhesség alatt általában 9-14 kg között van. Az optimális hízás mértékét egyébként a terhesség előtti testömegindex adja meg. De mit teszi ki ezt az összeget, ha a baba csak 3 kg körül van. Cikkünkben erre keressük a választ.

Magzatvíz

Mivel kisbabádat a pocakban még magzatvíz veszi körül, ez is sokat számít a kilogrammoknál. A fogantatás utáni hetektől kezdve ez a súly a 28. hétig fokozatosan csak nő.

Ahogy pedig közeledik a születés időpontja, majd csak akkor fog elkezdeni csökkenni.

A víz a baba mellett, körülbelül 1-1,3 kg-t nyomhat.

Lássuk a többit

Bár már a baba és a magzatvíz súlya és épp elég lenne (hiszen így is kitesz egy átlagos gyereknél körülbelül 4,5-5 kg-t), van ott még más is.

A magzattal együtt folyamatosan növekszik a méhlepény, ami körülbelül 500 grammot nyom. Ezen felül, ahogy a kicsi növekszik, magának a méhnek a súlya is csak emelkedik.

Míg kezdetben csak 40 gramm a 9. hónapra már elérheti a 800 grammot is. És akkor még nem is beszéltünk a keblek méretének megváltozásáról.

Akár 2-3 számmal nagyobb méretű melltartóra kell ilyenkor váltani. Hihetetlennek tűnik, de az anyatejjel együtt akár 1 kg-mal is növelheti a testsúlyt.

Víz és más

A várandóság alatt, a nők szervezetében megnövekszik a víz és a vér mennyisége – sőt, még az izomtömegé és zsírrétegé is.

Az extra vérmennyiség körülbelül 2 kilogrammot nyomhat, míg a szoptatáshoz elraktározott zsír körülbelül 2,5-4 kilogrammot.

Ez persze függ a terhesség alatti mozgástól és a táplálkozástól is.

Tehát, ha az eddigieket összeadjuk:

3,5(baba)+1(magzatvíz)+0,5(méhlepény)+1(mellek)+2(vér)+4(zsír)=11,5 kg-t kapunk.

És ez a szám persze egyénenként változhat. De a 14 kilogramm feletti súlynövekedés már inkább a sok sütinek, és nasinak köszönhető. Ez az amire vigyázni kell, ha nem akarunk a szülés után elszörnyülködve a tükörbe nézni.

Sokan úgy vannak vele, hogy most mindent lehet, vagy hogy kettő helyett kell ennie. Persze, van úgy hogy egyszerűen nem lehet megálljt parancsolni a kívánósságnak, de összességében nincs szükség dupla kalóriabevitelre.

Sőt! Egy három kilós baba esetén, naponta csak plusz 100 kalóriával kellene többet enni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást