Okok, ami miatt meghízunk a terhesség alatt

Okok, ami miatt meghízunk a terhesség alatt

Címlap / Életmód / Család / Okok, ami miatt meghízunk a terhesség alatt

A szakértők szerint az ideális súlygyarapodás a terhesség alatt általában 9-14 kg között van. Az optimális hízás mértékét egyébként a terhesség előtti testömegindex adja meg. De mit teszi ki ezt az összeget, ha a baba csak 3 kg körül van. Cikkünkben erre keressük a választ.

Magzatvíz

Mivel kisbabádat a pocakban még magzatvíz veszi körül, ez is sokat számít a kilogrammoknál. A fogantatás utáni hetektől kezdve ez a súly a 28. hétig fokozatosan csak nő.

Ahogy pedig közeledik a születés időpontja, majd csak akkor fog elkezdeni csökkenni.

A víz a baba mellett, körülbelül 1-1,3 kg-t nyomhat.

Lássuk a többit

Bár már a baba és a magzatvíz súlya és épp elég lenne (hiszen így is kitesz egy átlagos gyereknél körülbelül 4,5-5 kg-t), van ott még más is.

A magzattal együtt folyamatosan növekszik a méhlepény, ami körülbelül 500 grammot nyom. Ezen felül, ahogy a kicsi növekszik, magának a méhnek a súlya is csak emelkedik.

Míg kezdetben csak 40 gramm a 9. hónapra már elérheti a 800 grammot is. És akkor még nem is beszéltünk a keblek méretének megváltozásáról.

Akár 2-3 számmal nagyobb méretű melltartóra kell ilyenkor váltani. Hihetetlennek tűnik, de az anyatejjel együtt akár 1 kg-mal is növelheti a testsúlyt.

Víz és más

A várandóság alatt, a nők szervezetében megnövekszik a víz és a vér mennyisége – sőt, még az izomtömegé és zsírrétegé is.

Az extra vérmennyiség körülbelül 2 kilogrammot nyomhat, míg a szoptatáshoz elraktározott zsír körülbelül 2,5-4 kilogrammot.

Ez persze függ a terhesség alatti mozgástól és a táplálkozástól is.

Tehát, ha az eddigieket összeadjuk:

3,5(baba)+1(magzatvíz)+0,5(méhlepény)+1(mellek)+2(vér)+4(zsír)=11,5 kg-t kapunk.

És ez a szám persze egyénenként változhat. De a 14 kilogramm feletti súlynövekedés már inkább a sok sütinek, és nasinak köszönhető. Ez az amire vigyázni kell, ha nem akarunk a szülés után elszörnyülködve a tükörbe nézni.

Sokan úgy vannak vele, hogy most mindent lehet, vagy hogy kettő helyett kell ennie. Persze, van úgy hogy egyszerűen nem lehet megálljt parancsolni a kívánósságnak, de összességében nincs szükség dupla kalóriabevitelre.

Sőt! Egy három kilós baba esetén, naponta csak plusz 100 kalóriával kellene többet enni.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!