Okok, amiért érdemes sok folyadékot fogyasztani

Okok, amiért érdemes sok folyadékot fogyasztani

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Okok, amiért érdemes sok folyadékot fogyasztani

Szervezetünk megfelelő működése érdekében érdemes minél több folyadékot fogyasztanunk! 

Mit és mennyit igyunk?

Egy felnőtt embernek naponta 2-3 liter folyadékra van szüksége, hogy a szervezetében végbemenő folyamatok tökéletesen működjenek. A legjobb, hogyha a napi folyadékszükségletünket csapvízzel vagy szénsavmentes ásványvízzel elégítjük ki, de az is jó, ha gyógyteával váltogatva fogyasztjuk.
Például a zöldtea vagy a csipkebogyó tea remek választásnak bizonyul, hiszen tele vannak antioxidánsokkal és értékes ásványi anyagokkal.

Szebbé teszi a bőrt

Bőrünket nemcsak külsőleg, krémek segítségével hidratálhatjuk, hanem belülről is, mégpedig a legalapvetőbb folyadékkal, mely nélkülözhetetlen számunkra.
A víz nemcsak egészségünk miatt fontos, hanem elengedhetetlen szépségünk megőrzése érdekében is. Ha sok vizet iszunk, bőrünk érzékelhetőbben puhább és selymesebb lesz, ráncaink pedig kisimulhatnak. 

A szellemi működést segíti

Ha nem iszunk kellő mennyiségű folyadékot, akkor dehidratálttá válhatunk, amelynek egyik következménye a fejfájás és a koncentrációs készség jelentős csökkenése.
Figyelmetlenné és szétszórttá válhatunk, ezért nagyon fontos, hogy megigyunk naponta 2-3 liter vizet. Már 2% folyadékveszteség esetén is csökken a szellemi teljesítőképességünk.

Legalapvetőbb folyamatokban játszik szerepet

A folyadékbevitel részt vesz az emésztési folyamatokban; ha nem iszunk eleget, akkor felléphetnek nehézségek.
Emellett nagy szerepet játszik a tápanyagok szállításában és a salakanyagok kiválasztásában is. Valamint helyre állítja a sav-bázis egyensúlyt, illetve a testhőmérsékletet és a vizelet hígítását is szabályozza.

Ásványi anyagok pótlása

Sokan nem isznak elegendő vizet, pedig ha szervezetünk folyadékot veszít, akkor a vízzel együtt az ásványi sók is kiürülnek a szervezetünkből. A folyadékbevitel egyensúlyban van szervezetünkkel, ezért ha például sportolunk, megizzadunk, vagy olyan tevékenységet végzünk, amely fizikailag megterhel, akkor még több vízre van szükségünk.
A kutatások kimutatták, hogyha testtömegünkből már 5% folyadékot vesztünk, akkor munkaképességünk 30 %-kal is csökkenhet.

Méreganyagok ellen

A sejtjeink információ cseréjében is nagy szerepet játszik a megfelelő folyadékbevitel, hiszen ha kiszáradunk, és nem iszunk eleget, akkor szervezetünkben felhalmozódhatnak a méreganyagok, amelyek megakadályozzák a sejtek közötti információáramlást.
Emellett segíti megtisztítani szervezetünket, ezért érdemes minél több vizet vagy gyógyteát fogyasztani.

Védi a csontokat és helyreállítja a vérnyomást

Csontjaink számottevő részét is víz alkotja, ezért nagy szerepet játszik a folyadékbevitel a csontok egészségében.
Emellett a csontsejtek képződésében is segít, valamint síkosítja az ízületeket és megvéd a kopástól is. A folyadékbevitel biztosítja a megfelelő vérnyomást és a vérkeringést is, ezért fogyasztása elengedhetetlen.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást