Egyszerűek és hatásosak: a népi gyógymódok nyomában

Egyszerűek és hatásosak: a népi gyógymódok nyomában

Címlap / Életmód / Egészség / Egyszerűek és hatásosak: a népi gyógymódok nyomában

Régen a népi gyógymódokon kívül szinte nem létezett egyéb eljárás. Nagyanyáink még másként kezelték a betegségeket, más hatékony módszereket alkalmaztak, mint amikről ebben a modern korban hallunk. Egykettőre lement a láz, megszűnt a fájdalom, és bekövetkezett a gyógyulás. Mi az, hogy népi gyógyászat? Ennek jártunk utána.

Szájról szájra terjedtek a módszerek

A népi gyógyászat kifejezést használjuk akkor, amikor olyan hagyományokat és ismereteket használunk a gyógyulásunkhoz, amelyeket egy kultúra vagy közösség hozott létre. Ezek sok év alatt, elsősorban megfigyelések, tapasztalatok és kipróbálás alapján gyűltek össze, és kezdetben szájról szájra terjedtek a közösségen belül. A nagyanyák, az anyák továbbadták lányuknak, a szomszédasszonyok a szomszédasszonyoknak, a javasasszonyok a falu asszonyainak.

Például a lakóhelyük környékén található erdők és rétek gyógynövényeit gyűjtötték és használták teaként, borogatásként, amikor valaki megbetegedett. A vérömlenyt piócával szüntették meg, a kígyó marta sebből kiszívták a mérget.

Gyógyítás házilag

Akik birtokában voltak ezeknek az ismereteknek, azoknak nem volt szükségük orvosi ellátásra, csak végső esetben, mert tudták, hogyan kell lemosni és fertőtleníteni a sebet, megszüntetni a gyulladást, a fájdalmat. Bizonyos ételeket és italokat nagyon hatásos gyógyszernek tartottak, amelyekkel sokféle betegség megelőzhető. Így terjedt el, hogy aki naponta megeszik egy almát, az távol tartja az orvost, vagy hogy a húsleves gyógyítja a náthát és az influenzát. Fogadd meg ezeket a tanácsokat ‒ meglátod, hogy nálad is beválnak majd!

StefaNikolic/istockphoto.com

Spirituális eljárások

A betegség és a halál mindig elgondolkodtatta az embereket arról, hogy létezik-e valamilyen felsőbb hatalom. Ha baj volt, még a csodákban is képesek voltak hinni. Szentnek mondott források, kutak vizét itták és itatták állataikkal, zarándokutakra indultak, szent helyeket látogattak meg, szerencsehozó-bajelhárító amuletteket viseltek. A szellemvilágot is bevonták, hogy választ kapjanak a kérdéseikre, és így előzzék meg a betegségeket, illetve hogy meggyógyuljanak: nagyra becsült sámánoktól, varázslóktól is kértek segítséget. A szellemek és a bajok távoltartására szertartásokat alkalmaztak.

Egyszerű, de hatásos gyógyítás

A nép a gyógyításhoz sok mindent felhasznált, amit a környezetében talált, mert ezeket kipróbálta és hatásosnak tartotta. Növényi és ásványi anyagokat, állati eredetű termékeket, pálinkát, bort, olajat.

Figyelték az órát és a naptárt, például észrevették, hogy egyes betegségek meghatározott napszakokban gyógyulnak a leggyorsabban (pl. napkeltekor), ezért a kezelést ilyenkor végezték.

A gyógyhatású fürdőt napnyugta után készítették el. A gyógynövények begyűjtésénél szintén fontos volt az időpont. A betegségek okát is próbálták megfejteni. Gyakran valamilyen külső hatást jelöltek meg ilyenkor (pl. megerőltetés, ütődés), máskor természetfeletti lényeket vagy rontó személyeket neveztek meg. 

Kell orvos vagy nem?

A népi gyógyászat legtöbb eszköze és módszere kiállta az idők próbáját. Ezek azért maradtak fenn, mert sikeresnek bizonyultak. A Bibliában is találhatsz tanácsokat az egészséged megőrzésére vonatkozóan. Amelyiknek nincs valóságos alapja, az is sok embernél működik, ha hisz benne. Enyhébb betegségeknél gyakran nincs is szükség orvosra, mert hagyományos módon is megszüntethetőek. Ha a gyulladt torkodat kamillával gőzölöd, és köhögés ellen mentateát iszol, a fájdalmad enyhül, és a betegségednek nem alakulnak ki szövődményei. Súlyosabb betegségek esetén biztonságos orvosi ellátás kell, de a hagyományos eljárások felgyorsíthatják az öngyógyító folyamatokat. 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!