Gazdag, boldog és mázlista lehetsz! Mágikus, szerencsehozó ékszereink: az amulettek

Gazdag, boldog és mázlista lehetsz! Mágikus, szerencsehozó ékszereink: az amulettek

Címlap / Életmód / Ezotéria / Gazdag, boldog és mázlista lehetsz! Mágikus, szerencsehozó ékszereink: az amulettek

A nyugati világban az ékszerek a vagyont és a szépséget teszik közszemlére. Jóformán csak a nyakban viselt keresztet és a karikagyűrűt tekintjük szimbólumnak, pedig a kövek fajtája és színe, az ékszer anyaga és motívumai is lehetnek szimbólumok, amelyek jelentése üzeneteket hordoz az életünkről. Szerte a világon amulettként is viselik az ékszereket évezredek óta. 

Esküvő

A menyasszonyok a világon sokfelé roskadoznak a sok ezüst, borostyántürkiz és érme alatt, míg az amulett szerepű ékszerek inkább mindennapos viseletre valók.

A tibeti asszonyok öltözékét elborítja a türkiz, nyakukban türkizberakásos dobozokat hordanak, amelyekben varázsigéket, amuletteket és imákat tartanak. A türkiz az ég és a levegő köve.

A férfiak hasonlóképpen dobozkákat viselnek, ezek ezüstből vagy sárgarézből készülnek. Ilyen kis amulett-tartó dobozkát szinte minden tibeti visel, legyen bármilyen szegény, akár hontalan is, amulettel rendelkezik. 

Valamikor az indiai nők vagyonát a hozományként kapott ékszerek jelentették. Ékszereik óvták őket a gonosz szellemektől.

A bolygók és más égitestek erejét a drágakövek hordozzák: a rubin a Nap erejét, a gyémánt a Vénuszét, a korall a Marsét. Az igazgyöngyök a Holdat, a nőiséget jelképezik.

Az ékszerek varázsereje

Az ártó tekintet elakad mindenben, ami fényes és csillog, ezért a szemmel verés ereje nem lehet úrrá azon, aki ékszert visel. Az ékszer anyaga szintén erőt rejt magában.

A tibetiek varázserőt tulajdonítanak az achátnak, a kínaiak a jádénak, a berberek a borostyánnak.

Varázserő árad az ékszer díszítéséből és a benne foglalt tárgyból is. Észak-Afrikában és Közép-Ázsiában az ékszert általában az ezüstszelence jelenti.

Ennek formája lehet téglalap, négyzet, henger, amelyet drótmunkával, kipontozással díszítenek. 

Ezüst és arany

Az ezüst önmagában is erőt hordoz. A dél-olaszok apró, Nap, Hold, valamint állat formájú amuletteket ‒ békát, kígyót, lovat ‒ hordanak. 

Az amulett szerepű ékszerek ritkábban készülnek aranyból, mint ezüstből, mert sok országban azt hiszik az aranyról, hogy a gonosz erők által befolyásolt, önálló élet hatja át. 

Gyerekek ékszerei

A gyerekek számára készült ékszerek szinte mindig amulett jellegűek. Olaszország déli csücskében ezüstkulcs óvta a kisgyerekeket a görcsöktől.

Thaiföldön a csecsemő nyakára ezüstkarikát helyeznek, és állandóan viselnie kell, nehogy a lelke kiszabaduljon a testéből. 

Az arab országokban a gyerekek Allah szemét viselik magukon. Ez egy kék színű amulett, amely a szemmel veréstől óvja viselőjét.

Az anyák a gyerekek ruhájára akasztják. Úgy tartják, hogy a kicsik még védtelenek a gonoszsággal szemben.

Az amulett színe azért kék, mert a hit szerint leginkább a kék szemű, szőke hajú emberek ártalmasak.

Pénzek

A pénzérmék az Oroszországban és Kelet-Európában viselt hagyományos népviselet jellegzetes elemei.

Az amulettként használt pénzérmék közül a Mária Terézia által veretett ezüsttallérok a legnépszerűbbek. 

Amikor az otthonunktól messze járunk, akkor is találkozunk a pénzérmék varázserejével: pénzt hagyunk ott, ahol jól érezzük magunkat, ahová később még vissza szeretnénk térni. 

Forrásmű: Sheila Paine: Amulettek ‒ A mágikus, bajűző és szerencsét hozó erők világa (Cser Kiadó, 2005.)

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást