Nem feltétlen vagyonos, aki sokat költekezik egy új kutatás szerint

Nem feltétlen vagyonos, aki sokat költekezik egy új kutatás szerint

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Nem feltétlen vagyonos, aki sokat költekezik egy új kutatás szerint

Vásárolgatás vagy spórolás?

Amikor látunk valakit, aki sokat költekezik, alapvetően kétféle módon ítélhetjük meg. Az egyik nézet szerint az illető biztosan jól keres, legalábbis elegendő pénze van ahhoz, hogy költséges szokásokat tartson fent, miközben biztosan saját lakása van és még félre is tesz. A másik vélekedés az, hogy talán nem is olyan tehetős, mint amilyennek tűnik. Lehet, hogy semmibe nem fektet be, nem takarít meg és nem gondol a jövőjére sem, egyszerűen elszórja, ami pénze van, talán már adósságot is termel.

Szakértők szerint a kétféle gondolkodásmód alapvetően sokat elárul arról, hogyan állunk mi magunk anyagilag és miként bánunk a pénzzel. 

Különböző pénzügyi alkalmazások használatán keresztül vizsgálták emberek anyagi helyzetét és ezt vetették össze a vagyonosságról alkotott véleményükkel. Azt találták, hogy többségében azok az emberek, akik a nagyobb költekezés mögött komoly vagyont feltételeznek, saját maguk nem éltek jólétben, több adósságuk volt, kevesebb megtakarításuk és befektetésük. Mindez azt mutatja, hogy a vagyonos emberről alkotott elképzelésük inkább a külsőségek alapján alakult ki. Vagyis valószínűleg már a gazdagság látszatát kelti bennük sok olyan dolog, amit maguknak nem engedhetnek meg.

Kiwis/istockphoto.com

De milyenek valójában a vagyonos emberek?

Ezt a kérdést is vizsgálta már több tanulmány. A milliomosok tipikus profilja ezek alapján inkább takarékos, gondol a nyugdíjas éveire és igyekszik adósságok nélkül élni. Ha hitele van, minél előbb törleszti, hogy ne kelljen sokkal többet visszafizetnie. Amikor nem befektetési céllal ad ki pénzt a kezéből, akkor az örömforrást tartja szem előtt, amit a pénze biztosíthat, tehát élményekre, a szeretteire és az egészsége védelmére költ.

A fentiek tanulsága akár közhelyes is lehetne, nevezetesen nem minden az, aminek látszik. Ha olyasvalakivel találkozunk, aki drága éttermekbe jár napi szinten, rengeteg holmit vásárolgat, vadonatúj márkás kocsit vezet, jusson eszünkbe, hogy nem feltétlen olyan jómódú, mint amilyennek mutatja magát. Az életstílus, a jólét státuszszimbólumai sokszor a látszatot szolgálják, ami van, akinek fontos, van, akinek nem.

A pénzügyileg stabil helyzetben lévő ember gyakran éppen azért van anyagi biztonságban, mert nem szórja el az éterbe a pénzét és megfontolja, mire mennyit ad ki. Még akkor is, ha történetesen nagyon sok pénzzel rendelkezik. Lehet, hogy  épp ez a gondolkodásmód tette gazdaggá.

Ellenben aki folyton költekezik, talán épp azért teszi, mert nincs végtelen mennyiségű vagyona. Így amikor éppen jól áll, könnyen költi, ami összejött neki és büszkén mutat be egy olyan életstílust, amit talán nagyon is nehezen tart fent.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást