Ezen a testrészen leszünk mindig pattanásosak télen

Ezen a testrészen leszünk mindig pattanásosak télen

Címlap / Stílus / Arc / Ezen a testrészen leszünk mindig pattanásosak télen

Neked is feltűnt már, hogy az arcodnak egy bizonyos részén a tél beköszöntével mindig több pattanás jelenik meg, mint egyébként az év többi szakaszában?

Eddig valószínűleg te is azt gondoltad, hogy a hideg levegő tehet róla, de igazából egy egészen meglepő dolog állhat a háttérben!

Eleinte nem fordítunk túl nagy figyelmet a váratlanul megjelent pöttyökre a nyakunk vonalán, hiszen elkerülhetetlen, hogy időről időre ne üsse fel a fejét egy-egy pattanás valahol az arcunkon. Csakhogy amikor alig akarnak elmúlni az állunkról és a nyakunkról, ráadásul rögtön jön is a helyébe egy új, elgondolkodunk: vajon mi áll a háttérben?

A válasz nem más, mint a sálad! Bizony, talán nem is gondoltad volna eddig, de a sálad nagyon nagy szerepet játszik abban, hogy télen megjelennek rajtad ezeken a területen pattanások. Több okból kifolyólag is gondot okozhat ez az egyébként nagyon hasznos kiegészítő.

Az anyag viselés közben folyamatosan dörzsölődik a bőrödhöz, ezzel pedig elkerülhetetlen irritációt okoz, aminek következtében jelentősen kipirosodik a bőröd.

Ez már önmagában is elég ahhoz, hogy megjelenjenek a pattanások, de nem csak ez lehet az egyetlen kiváltó ok. Valójában ez a ruhadarab a bőrödön lévő olajat és zsírokat folyamatosan felszívja, amikor pedig érintkezik például a nyakaddal vagy az álladdal, irritálni fogja. Sőt, folyamatosan dörzsöli is a bőrödbe, így nem csoda, ha rövidesen mindenhol megjelennek a piros, gyulladt pattanások!

Ezekre figyelj oda a megelőzés érdekében:

Lehet, hogy te is azon emberek közé tartozol, akik kimondottan érzékenyek a gyapjúra, és előbb tapasztalod meg a bőrirritációt, mint mások. Ilyen esetben a legjobb megoldás, ha megpróbálsz más anyagú sálat választani: számos bőrgyógyász javasolja a pamutból és lágy akrilból készült darabokat, ezek ugyanis sokkal jobban kímélik a bőrödet. Ráadásul már rengeteg divatos darabot találhatsz kifejezetten ilyen anyagokból is.

A te bőröd is hajlamos a zsírosodásra? Ebben az esetben fontos odafigyelned arra, hogy ne melegítsd feleslegesen a bőröd, mert ez kimondottan ártalmas neki.

Amint beérsz a lakásba, vagy felszállsz a buszra, vedd le a sálad; már ezzel a szimpla mozdulattal is csökkentheted a pattanások megjelenésének esélyét.

A megelőzés mellett azért mást is tehetsz a probléma ellen. Ha a téli időszakban gyakran megjelennek rajtad a pattanások, próbáld ki a jeges trükköt!

Minden reggel és este 1-2 percig dörzsöld jégkockával a problémás területet, majd kend be szalicilsavat tartalmazó krémmel, ez ugyanis fertőtleníti a felületet. Meglátod, ez az egyszerű megoldás is csökkenti a gyulladás esélyét.

A tárgyak gyakran okoznak pattanásokat

Persze nem a sál az egyetlen használati tárgy, ami pattanásokat okozhat. Az utóbbi időben rengeteg kutatás bizonyította be, hogy a mobiltelefonunkon bújik meg a legtöbb baktérium, amikor pedig telefonon beszélünk valakivel, ezeket a káros élőlényeket beledörzsöljük a bőrünkbe, ami pattanásokat okoz.

Szintén veszélyes, ha nem cseréled gyakran az ágyneműhuzatot, vagy nem tisztítod elég gyakran a szemüveged, ezek ugyanis mind olyan baktériumoknak adhatnak otthont, amik miatt kipattoghat az arcbőröd.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!