Egészség / Életmód

Neked is feltűnt már? Az alábbi bizonyos ponton mindig pattanásosak leszünk télen

Neked is feltűnt már? Az alábbi bizonyos ponton mindig pattanásosak leszünk télen

Neked is feltűnt már, hogy az arcodnak egy bizonyos részén a tél beköszöntével mindig több pattanás jelenik meg, mint egyébként az év többi szakaszában? Eddig valószínűleg te is azt gondoltad, hogy a hideg levegő tehet róla, de igazából egy egészen meglepő dolog állhat a háttérben!

Eleinte nem fordítunk túl nagy figyelmet a váratlanul megjelent pöttyökre a nyakunk vonalán, hiszen elkerülhetetlen, hogy időről időre ne üsse fel a fejét egy-egy pattanás valahol az arcunkon. Csakhogy amikor alig akarnak elmúlni az állunkról és a nyakunkról, ráadásul rögtön jön is a helyébe egy új, elgondolkodunk: vajon mi áll a háttérben?

A válasz nem más, mint a sálad! Bizony, talán nem is gondoltad volna eddig, de a sálad nagyon nagy szerepet játszik abban, hogy télen megjelennek rajtad ezeken a területen pattanások. Több okból kifolyólag is gondot okozhat ez az egyébként nagyon hasznos kiegészítő.

Az anyag viselés közben folyamatosan dörzsölődik a bőrödhöz, ezzel pedig elkerülhetetlen irritációt okoz, aminek következtében jelentősen kipirosodik a bőröd.

Ez már önmagában is elég ahhoz, hogy megjelenjenek a pattanások, de nem csak ez lehet az egyetlen kiváltó ok. Valójában ez a ruhadarab a bőrödön lévő olajat és zsírokat folyamatosan felszívja, amikor pedig érintkezik például a nyakaddal vagy az álladdal, irritálni fogja. Sőt, folyamatosan dörzsöli is a bőrödbe, így nem csoda, ha rövidesen mindenhol megjelennek a piros, gyulladt pattanások!

Neked is feltűnt már? Az alábbi bizonyos ponton mindig pattanásosak leszünk télenEzekre figyelj oda a megelőzés érdekében:

Lehet, hogy te is azon emberek közé tartozol, akik kimondottan érzékenyek a gyapjúra, és előbb tapasztalod meg a bőrirritációt, mint mások. Ilyen esetben a legjobb megoldás, ha megpróbálsz más anyagú sálat választani: számos bőrgyógyász javasolja a pamutból és lágy akrilból készült darabokat, ezek ugyanis sokkal jobban kímélik a bőrödet. Ráadásul már rengeteg divatos darabot találhatsz kifejezetten ilyen anyagokból is.

A te bőröd is hajlamos a zsírosodásra? Ebben az esetben fontos odafigyelned arra, hogy ne melegítsd feleslegesen a bőröd, mert ez kimondottan ártalmas neki.

Amint beérsz a lakásba, vagy felszállsz a buszra, vedd le a sálad; már ezzel a szimpla mozdulattal is csökkentheted a pattanások megjelenésének esélyét.

A megelőzés mellett azért mást is tehetsz a probléma ellen. Ha a téli időszakban gyakran megjelennek rajtad a pattanások, próbáld ki a jeges trükköt!

Minden reggel és este 1-2 percig dörzsöld jégkockával a problémás területet, majd kend be szalicilsavat tartalmazó krémmel, ez ugyanis fertőtleníti a felületet. Meglátod, ez az egyszerű megoldás is csökkenti a gyulladás esélyét.

A tárgyak gyakran okoznak pattanásokat

Persze nem a sál az egyetlen használati tárgy, ami pattanásokat okozhat. Az utóbbi időben rengeteg kutatás bizonyította be, hogy a mobiltelefonunkon bújik meg a legtöbb baktérium, amikor pedig telefonon beszélünk valakivel, ezeket a káros élőlényeket beledörzsöljük a bőrünkbe, ami pattanásokat okoz.

Szintén veszélyes, ha nem cseréled gyakran az ágyneműhuzatot, vagy nem tisztítod elég gyakran a szemüveged, ezek ugyanis mind olyan baktériumoknak adhatnak otthont, amik miatt kipattoghat az arcbőröd.

Kép forrása: depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást