Négylábú az irodában – Kutyabarát munkahelyek

Négylábú az irodában – Kutyabarát munkahelyek

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Négylábú az irodában – Kutyabarát munkahelyek

Nagyjából öt éve még leginkább arról lehetett olvasni, hogy Amerikában egyre szaporodnak a kutyabarát munkahelyek, tehát azok az irodák, üzletek és hasonlók, ahová a gazdik nyugodtan bevihetik négylábú barátaikat is, hogy amíg ők dolgoznak, addig a kedvencek ne otthon legyenek az üres lakásban. Szerencsére ma már hazánkban is egyre növekszik ezeknek a munkahelyeknek a száma, és évről-évre meg is választják a legjobb kutyabarát munkahelyet is. Azon túl, hogy a kutyusoknak hatalmas előny, hogy nem kell egész nap otthon gubbasztaniuk, bizony még a cégek is profitálhatnak abból, ha kutyabaráttá válnak.

Együtt lenni

Ügyvédi és közjegyző irodák, média- és reklámügynökségek, autós- és nyelviskolák, fodrász szalonok, startup vállalatok, boltok, kávézók és még könyváruházak is vannak hazánkban, ahol nem tilos a kutyussal együtt munkába menni reggelente, és az ügyfelek, vásárlók és vendégek is nyugodt szívvel intézhetik ügyeiket kedvenceikkel karöltve.

A kutyabarát munkahelyek egyik legnagyobb előnye az, hogy a kutyának nem kell otthon unatkoznia, amíg a gazdi vagy a gazdik munkában vannak, és a gyerekek óvodában, iskolában. A legtöbb kutya nem szeret egyedül lenni, sőt sokan idegesek, félnek otthon, főként ha nem a kertben, hanem a lakásba zárva töltik azokat az órákat, amíg végre hazaér valaki.

Azoknál a kutyáknál, akik ilyenkor előszeretettel bontják otthon a rendet, és rendszeresen rosszalkodnak, sok esetben ez egy idegesség, félelem szülte reakció, vagy büntetés a gazdikkal szemben, amiért otthon hagyták őt.

Profitot is hoznak

A kutyás munkahelyek még profitálhatnak is abból, hogy néhány szerető gazdi magával viszi az ebet dolgozni: a kiskedvencek jelenléte ugyanis közösségformáló erővel bír, jobban megy a munka a kellemes légkörben, amely miattuk van, és bizonyítottan képesek arra is, hogy csökkentsék a stresszt.

Természetesen ahhoz, hogy ezek a jótékony hatások érvényesülni tudjanak, néhány szabályt feltétlenül be kell tartani ezeken a munkahelyeken. Egyrészt sajnos el kell fogadni tényként, hogy nem lehet minden munkahely kutyabarát: például az orvosi rendelők, élelmiszerboltok és hasonlók esetében már maga a jogi szabályozás sem engedi, hogy kutyával együtt érkezzenek a dolgozók – akárcsak a páciensek vagy a vevők.

Az első és legfontosabb a kutyabarát helyeknél, hogy ha egy olyan munkahelyről van szó, ahol vannak közegészségügyi szabályozások, azokat feltétlenül be kell tartani, hogy ne probléma legyen a kutyusok miatt.

Saját felelősség

Gazdiként természetesen mi felelünk a kutyánkért egy kutyabarát helyen is: egyrészt tiszteletben kell tartanunk, hogy lehet, hogy nem minden kollégánk örül annak, hogy négylábúak is körülveszik az irodában, másrészt bármilyen piszkot, rosszaságot csinál a háziállatunk, azt nekünk kell eltakarítani, megoldani.

Éppen ezért jó, ha a kutya eleve szobatiszta, és csak úgy visszük magunkkal dolgozni.

Nap közben ügyeljünk arra, hogy többször levigyük, hogy elvégezhesse a dolgát, és egy néhány perces sétát tehessünk vele a környéken: ez munka közben nekünk is jól jön. Úgy induljunk el a kutyussal, hogy otthon már megetettük, és jó tisztázni a kollégákkal, hogy ételt csak tőlünk kaphat a kedvencünk. Ha már reggel is megsétáltatjuk, akkor jobb esetben sikerül egy kicsit le is fárasztanunk a kutyusunkat, így a munkahelyen már nem lesz annyira hiperaktív.

Amikor először bevisszük dolgozni az ebet, ismertessük össze magunk a kollégákkal, így azt is megfigyelhetjük, ki hogyan viszonyul a kutyához. Egy kutyabarát helyen valószínűleg nem csak a mi kedvencünk, hanem másoké is lesznek, ezért a többi kutyával is nekünk kell összebarátkoztatni a sajátunkat, amihez nyugodtan lehet kérni a többi gazdi segítségét is.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást