1 napos tavaszi nagytakarítás, lépésről lépésre – ezzel az 5 tippel hatékonyabb lehetsz, mint valaha

1 napos tavaszi nagytakarítás, lépésről lépésre – ezzel az 5 tippel hatékonyabb lehetsz, mint valaha

Címlap / Otthon / Háztartás / 1 napos tavaszi nagytakarítás, lépésről lépésre – ezzel az 5 tippel hatékonyabb lehetsz, mint valaha

Lassan tényleg itt az igazi tavasz – ilyenkor szeretünk kívül-belül megújulni, és ezt kivetítjük a lakásra is. Ami nem is baj, hiszen nem árt legalább évi egyszer egy nagyon alapos nagytakarítás, amikor azokat a területeket is lesikáljuk, amiket egyébként nem igazán szoktunk. Ezekkel a tippekkel egy ilyen nagytotál sem fogja elvenni az egész hétvégédet – fogadd meg őket, és egy nap alatt letudhatod a tavaszi nagytakarítást!

Ne kezdj óriási kupival!

Bármennyire is szörnyen hangzik, ha a lakásod úszik a szemétben és a koszban, nem lesz meg az a takarítás egy nap alatt. Persze, nem is csillogó renddel kell nekiindulni a takarításnak, de egy alapvető tisztaság azért legyen, hogy ne azokat a helyeket kelljen órákon keresztül suvickolni, amiket egyébként is minden héten lemosnál. 

A takarítás előtti nap pakolj el, és egy kicsit töröld le a felületeket, hogy ne a nulláról kelljen másnap elkezdened.

Felülről alulra haladj!

Lehet, hogy pár embernek ez magától értetődő, de nekem nem volt az, amikor elkezdtem komolyan venni a takarítást – ha fordítva csinálod, a korábban már letakarított felületeket összekoszolhatod, és az sem baj, ha van valami rendszer a dologban.

Lomtalaníts!

Annak semmi értelme, hogy innen oda teszed a limlomokat – a tavaszi nagytakarításnak a lomtalanítás is része, ezért kegyetlenül dobj ki mindent, amiről úgy gondolod, nem feltétlenül van rá szükséged. Én óriási gyűjtögető vagyok, nagyon nehezemre esik bármit is kidobni, de sokkal jobban érzem magam, ha nincs annyi felesleges tárgy a környezetemben.

Ráadásul, ha ide-oda pakolgatod a haszontalan dolgokat, sokkal tovább is fog tartani a takarítás.

Hatékonyan csináld!

Ne hagyd a mosást vagy a mosogatógépet a végére – amíg takarítasz, ezek nyugodtan mehetnek, legalább hamarabb elvégzik a munkát.

Ne járj le minden egyes szemetes zsákkal a kukákhoz, inkább gyűjtsd őket egy helyen, és egyszerre vidd le mindet. A kulcsszó a hatékonyság – ha nem futsz felesleges köröket, akkor nagyon hamar meg tudod oldani a tavaszi nagytakarítást is.

Kezdd azzal, amit a legjobban utálsz!

Ha rögtön túl vagy a nehezén, onnan már csak könnyebbnek tűnik az egész projekt. A legtöbben a fürdőszobát utálják a legjobban, de ha neked a konyha vagy a nappali a mumus (esetleg, ne adj isten, a gyerekek hálószobája), akkor azzal indíts. Onnantól, hogy túl vagy a nehezén, már kevésbé fogsz stresszelni, és nem is fogod húzni az időt a takarítással.

Kép forrása: pexels.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást