Napjaink csodaszere, a vörösáfonya

Napjaink csodaszere, a vörösáfonya

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Napjaink csodaszere, a vörösáfonya

A vörösáfonya egyre ismertebb gyümölcs, nem is csoda, hiszen számtalan pozitív hatása van az emberi egészségre. Mi mindenre is használható ez az élénk vörös kis bogyó? Miért ajánlják kifejezetten nőknek?

A vörösáfonya

Észak-Amerikában és Észak-Európában őshonos, fellelhetjük hegyeken, erdőszéli ligeteken és fenyvesekben is. Vadon élő változata védett, érdemes ezért, ha tehetjük, a kertünkben elültetni egy-két cserjét. Nem csupán egészségügyi szempontból lesz eredménye, de a téli kertet is feldobja, mint örökzöld növény.

Észak-Amerikában az őslakosok festékként és gyógyszerként alkalmazták, míg a függetlenségi háború alatt a skorbut ellen vélték megfelelő hatóanyagnak. A második világháborúban pedig a pilóták látáserősítőként fogyasztották. Mire lehet jó számunkra az áfonya?
Mit tartalmaz a vörösáfonya?

Ez a vörös kis gyümölcs értékes hatóanyagot és vitaminforrást tartalmaz. Található benne kalcium, kálium, magnézium, nátrium, vas, cink, mangán és foszfor is. Ráadásul gazdagon tartalmaz A-, B-, C- és E-vitaminokat. Mivel flavonidot, ezért csökkenti az infarktus lehetőségét és egyben érvédő hatású is. Nőknek kifejezetten ajánlott, hiszen nem csupán a szájüregben, de a húgyutakban megjelenő baktériumok ellen is kiválóan lépe fel a benne található proantociandin hatóanyagának következtében.

A húgyúti fertőzések leggyakoribb okozója az E-coli baktérium, azonban ez az anyag megakadályozza, hogy a baktérium hozzátapadjon a hólyag falán lévő hámsejtekhez. Tartalmaz még fenolt, amely erősíti az immunredszert, véd a fertőzésektől, antioxidáns hatású, védi az ereket, sejtregeneráló, segít a méregtelenítésben, akadályozza a kőképződést, segít megelőzni a gyulladásos és a daganatos betegségek kialakulását. Tulajdonképpen napjaink csodaszerének tekinthető. 
  Milyen betegségek esetén ajánlott még?

A gyümölcs fogyasztását a húgyúti fertőzésekben szenvedők mellett ajánlják prosztatagondok, vesebetegség és diabétesz esetén is az orvosok. Különösen érdemes azoknak is beépíteni a napi táplálkozásba ezt a gyümölcsöt, akik folyamatosan valamilyen úszósportot végeznek, hiszen ők még nagyobb kockázattal vannak kitéve az állandó fertőzéseknek. A vörösáfonya hatása megkérdőjelezhetetlen túlsúly, magas vércukor, érelmeszesedés és érrendszeri betegségek, valamint magas vérnyomás esetén. Itt is érvényes, hogy jóból is megárt a sok, hiszen ha túl nagy mennyiségben fogyasztjuk, akkor sajnos megnőhet a vizelet oxalát tartalma, amelyenek következtében vesekő is kialakulhat.
Bátran fogyasszuk a levelét is!

A vörösáfonya levelében szintén számos jótékony anyag található, érdemes ezért teát főznünk belőle. A természetgyógyászok vesetisztításra és húgyúti fertőtlenítőszerként használják. Itt is érdemes betartani a megfelelő mennyiséget, hiszen ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyen irritálhatja a gyomrunkat ez a főzet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást