10 név, ami nagyon népszerű volt 2019-ben

10 név, ami nagyon népszerű volt 2019-ben

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 10 név, ami nagyon népszerű volt 2019-ben

A statisztikák lassan elkészülnek, és úgy tűnik, 2019-ben volt némi változás a korábban népszerű nevek körében. Az angolszász adatok előre jelezhetik a hazai divat alakulását is, bár a Belügyminisztérium listája szerint főleg a fiú nevek között nem feltétlenül azok a legnépszerűbbek idehaza, mint máshol.

Rick Pendrick, a Names.org képviselője azt nyilatkozta a Reader’s Digestnek:

„Előfordulhat, hogy változást fogunk tapasztalni, amely során a jelenleg legnépszerűbb nevek, mint például Sophia, Isabella, Mia, Olivia  és az Emma egyszerre értek el a népszerűségük csúcsára. Más nevek, például Amelia és Evelyn népszerűsége gyorsan növekszik, és valószínűleg a következő években ezek helyettesítik a jelenleg magasabb rangú neveket.”

A names.org szerint 2019-ben ezek a legnépszerűbb nevek leány gyermekeknek:

 1. Emma (Korábban #1)
 2. Ava (Korábban #3)
 3. Olivia (Korábban #2)
 4. Isabella (Korábban #4)
 5. Amelia (Korábban #8)
 6. Mia (Korábban #6)
 7. Evelyn (Korábban #9)
 8. Charlotte (Korábban #7)
 9. Sophia (Korábban #5)
 10. Harper (Korábban #11)

A szakértő szerint fiú nevek esetében a bibliai nevek vezetnek most, a James, a Noah vagy a Benjamin gyakori választás volt fiú újszülöttek számára.

A names.org szerint 2019-ben ezek a legnépszerűbb nevek fiú gyermekeknek:

 1. Liam (Korábban #1)
 2. Noah (Korábban  #2)
 3. Logan (Korábban #5)
 4. James (Korábban #4)
 5. Oliver (Korábban #9)
 6. Elijah (Korábban #8)
 7. Benjamin (Korábban #6)
 8. William (Korábban #3)
 9. Lucas (Korábban #11)
 10. Mason (Korábban #7)

A kevésbé szokványos nevek közül a lányos szülők 2019-ben a természeti jelenségek neveit részesítik előnyben, így népszerű volt például a Nova, a Luna és az Aurora is. A fiúk körében itt is taroltak a bibliai nevek, mint az Ezekiel, Ezra, Elias, Santiago, és Asher, jól érzékeltetve, hogy a tényleges szentek, próféták és királyok neveinek választása helyett a szülők számára inkább valamilyen spirituális jelentősége van a bibliához kapcsolható nevek választásának.

A hazai statisztikák némileg tükrözik a nemzetközi trendeket.

A Belügyminisztérium adatai alapján 2018-ban a leány újszülöttek szüleinek körében továbbra is a Hanna a legnépszerűbb név, a második és a harmadik helyen pedig (a tavalyihoz képest helyet cserélve) a Zoé és az Anna áll.

Az angolszász területen is népszerű Emma nálunk is a negyedik helyen volt, míg az egész világon az egyik legnépszerűbb név, a Sophia hazai változata, a Zsófia nálunk a 7. helyen van. Érdekes, hogy a names. org listáján 6.

helyet elérő Mia nálunk csak a 70. helyre jutott be, az Olívia a 38., az Izabella a 15. helyen szerepel.

A fiú nevek körében idehaza is népszerűek a bibliai nevek: első helyen továbbra is a Bence szerepel, a másodikon a Máté, őket követi a Dominik, Marcell, Levente, Noel, Ádám és Dániel. A names.org 10-es listájára bekerülő Oliver nálunk éppen lecsúszott a top10-ből, az Olivér a 11. helyen áll, érdekes módon a Benjámin csak a 64. helyen áll, de ezt befolyásolhatja, hogy a név itthon ebben a formában, és Benjaminként is anyakönyvezhető (utóbbi a 67. helyen áll), a Vilmos a 78., a Lukács, a Lukács pedig nem szerepel a top100-ban.

Több magyar személynév is, például Nimród (26.), Nándor (58.), Kende (79.), Csanád (89.), Kolos (93.) is szerepel viszont a legnépszerűbbek között, így elképzelhető, hogy ez lesz a népszerű fiú nevek új iránya.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

  Írj egy hozzászólást