Egészség / Életmód

Mozduljatok meg! Tippek, amikkel ledolgozhatjátok a bejglit

Mozduljatok meg! Tippek, amikkel ledolgozhatjátok a bejglit

Nem feltétlenül kell az ünnepeknek az otthonülésről és a kajakómáról szólnia – persze ilyenkor ember legyen a talpán, aki megállja, hogy almaszeleteket majszolgasson a finom diós bejgli és mézeskalács helyett, de meg lehet találni a középutat a teljes punnyadás és a szuperfitnesz karácsony között is, mutatjuk, hogyan!

Mit csinálj, ha nem akarsz edzeni?

Érdemes néha mondjuk kimozdulni egy kicsit, és legalább lesétálni a bejglire szórt porcukrot, hogy a közérzeted is jobb legyen, és még a testednek is jót tegyél egy kicsit.

A rokonlátogatásokkal tűzdelt ünnepek alatt igazából elég nehéz elszabadulni úgy, hogy ne sértődjön meg valamelyik nagyi vagy nagynéni, amiért megint inkább mászkálsz ahelyett, hogy leülnél velük a tévé elé, és megennél még fél kiló mézeskalácsot – ezért érdemes olyan programokat kitalálni a családnak, amiket mindenki szeret, és még mozgással is járnak. Ezekből nyilván annyira nincs sok, de érdemes őket bevetni, hogy ne érezd azt: az ünnepek után gyakorlatilag úgy kell majd hazagurulnod januárban.

A kézenfekvő megoldás: sétáljatok!

Annyira szépek a feldíszített házak és a kicicomázott főterek az összes városban, hogy vétek karácsony tájékán nem elindulni és körbenézni, ki milyen dekorációval készült az ünnepekre.

Nálunk mikuláskor és karácsonykor is családi szokás, hogy elindulunk a környéken körbe-körbe, és megnézzük, kinek milyen díszek vannak fenn a házon és benn az udvaron – sőt, ötleteket is szoktunk lopni a következő évi karácsonyi dekorációhoz.

Igaz, hogy hideg van odakinn, de mindenképpen karácsonyi hangulatba hoz egy hosszú séta a csillogó-villogó utcákon – pláne, ha szerencséd van, és fehér a karácsony arrafelé, amerre laksz.

Menjetek el túrázni!

Az egyik otthonülős délután helyett menjetek ki a szabadba, vagy látogassatok meg egy másik várost az ünnepek alatt.

Az első verzió azért jó, mert a téli erdő is gyönyörű, sőt, ha hótakaró fedi, akkor egyszerűen kihagyhatatlan. Gyűjthettek leveleket, terméseket is az otthoni őszi/téli dekorációhoz.

Az utóbbi pedig remekül összehozza a családot – helyszín van bőven, hiszen a magyarországi kisvárosok is annyira gyönyörűek, hogy legalább akkora élmény meglátogatni őket, mintha külföldre mennénk.

Sétáljatok az idegen utcákonszürcsölgessetek forralt bort és egyetek kenyérlángost – nem véletlenül van ekkora hagyománya ezeknek a karácsonyi ételeknek és italoknak! (Persze utána dupla annyit kell edzeni, de üsse kő, karácsony van!)

Játssz a gyerekekkel!

Szinte biztos, hogy karácsonykor néhány gyerkőc minden házban megfordul – annak pedig, aki velük akar játszani, rendesen fel kell kötnie a gatyáját, mert a kis energiabombák sokkal tovább bírják, mint egy felnőtt. 

Ráadásul a karácsonyi megnövelt cukorfogyasztásnak köszönhetően annyira hiperaktívak, hogy nagyon nehéz velük lépést tartani – szerencsére!

Vidd el őket szánkózni, hógolyózzatok, építsetek hóembert, vagy csak menjetek el a játszótérre – hidd el, ha utánuk kell rohangálni, úgy fogod érezni, mintha lefutottál volna egy félmaratont (vagy egy egészet – ki tudja, mennyire rosszcsont a gyerkőc!)

Videojátékozzatok!

Ha szerencséd van, akad olyan videojáték-konzol a családban, ami mozgásra is reagál – ezekkel pedig olyan jó edzéseket lehet összerakni, hogy el sem hiszed, mennyire megmozgatnak!

Játssz egy teniszmeccset a húgoddal vagy hívd ki a nagybácsit egy bowling körre – legutóbb, amikor bokszbajnokságot rendeztünk a családban, másnapra mindenkinek durva izomláza lett!

Gyakorlatilag bármilyen játék megteszi egyébként, amihez mozogni kell – nem kell csak sportos verziókban gondolkodni. Egy Super Marióban ugyanúgy el lehet fáradni, mint egy focimeccsen!

Ráadásul észre sem fogod venni, hogy mozogsz, hiszen benned lesz a versenyszellem, és olyan lesz, mintha csak játszanál.

Menjetek el wellneszelni!

Nem kell több tízezres wellness hétvégére gondolni – elég, ha célba veszitek a legközelebbi fürdőt, és egy délutánon át áztatjátok magatokat a vízben, szaunáztok és gőzfürdőztök, kicsit elfeledkezve az egész éves problémákról és stresszről.

A legtöbb wellness fürdőben uszoda is van, így ha egy kis mozgásra vágysz, könnyen meglóghatsz fél órára, és úszhatsz pár hosszt – akár a család többi úszáskedvelő tagjával is.

Arra viszont vigyázz, hogy ne teli gyomorral menjetek fürdeni, hiszen ilyenkor a forró vízben vagy úszás közben könnyen rosszul lehettek. Persze éheztetni sem kell magatokat előtte, de óvatosan azzal a karácsonyi ebéddel!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást