5 dolog, amit a mobilod tud rólad, de te egyáltalán nem is sejtetted

5 dolog, amit a mobilod tud rólad, de te egyáltalán nem is sejtetted

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / 5 dolog, amit a mobilod tud rólad, de te egyáltalán nem is sejtetted

1/5 Minden egyes hely, ahol valaha megfordultál

Tudtad, hogy a telefonod mindig tudja, merre jársz? Mindegy, hogy iPhone vagy Android készülékről beszélünk, ha engedélyezed neki a helyadatokat, nem marad titok, hol jártál tegnap, egy hete vagy akár három éve.

A térkép applikációba belépve szinte percre pontosan le tudod követni, merre voltál. Sőt, még azt is láthatod, hogy gyalog, biciklivel vagy busszal mentél-e.

Ezt persze meg lehet előzni azzal, hogy nem engeded meg a mobilodnak azt, hogy a helyadatokhoz is hozzáférjen, de még így is le lehet követni, a készüléked alapján épp merre jársz.

2/5 Amit Sirinek mondasz, nem marad titok

Karolina Grabowska/kaboompics.com

Siri segítségével még csak pötyögnöd sem kell a képernyőn, hiszen bármit kérdezhetsz tőle, rögtön megkeresi a választ. De ne gondold, hogy minden, amit mondasz neki, a kettőtök titka marad!

Az Apple folyamatosan gyűjti az adatokat (azaz felveszi a hangodat), hogy fejleszthessék a funkciót, és hogy Siri még jobban megértsen mindent, amit a használók mondanak. Hogy azért némi anonimitás mégis maradjon, nem az Apple fiókodhoz kapcsolják Sirit, hanem egy random generált ID-hez, ami a telefonodhoz tartozik.

Elvileg így nem tudják pontosan beazonosítani, ki mit kérdezett tőle. De azt igen, hogy ugyanaz a felhasználó milyen témákban kér segítséget.

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

  • Háry László
    2021.04.06., 16:32

    Én kimondottan személyem elleni súlyos tiszteletlenségnek érzem, ha névtelen számról hívnak. Igaz: ezáltal magukat is megfosszák a visszahívásomtól…Vírusírtóm amúgy is eleve megtagadja a telefonom a névtelen számmal való összekapcsolódást…Ellenvetés: hatóság is hívhat így. Válaszom: “csókoltatom” őket és áldom az eszüket! Hívják akkor így a felettes hatóságukat!

    Válasz

Írj egy hozzászólást