Egészség / Életmód

Mitől függ, hogy valakinek szagos a köldöke vagy sem? 4 ok, amiért kellemetlen szaga lehet

Mitől függ, hogy valakinek szagos a köldöke vagy sem? 4 ok, amiért kellemetlen szaga lehet

Igen, ez is egy téma, ráadásul érdemes is komolyan venni a köldök körüli „illatokat”.  Jellemzően nem az a testrészünk, amire sokat gondolunk – legtöbben valószínűleg odáig sem jutunk el, hogy rendszeresen tisztítsuk. Pedig, mivel nem járja a levegő eleget, nagyon hamar koszosodhat, elszaporodhatnak benne a baktériumok és az egyéb kórokozók, amelyek rossz szagot csinálnak maguk körül. Persze lehet, hogy ha kellemetlen szagú a köldököd, az más egészségügyi problémára is utalhat.

Szöszös a köldököd

Lehet, hogy egészen egyszerűen olyan ruhákat hordasz, amelyek hullajtják a szálaikat – a köldököd pedig a tökéletes helyszín arra, hogy ezek a szöszök összekovácsolódjanak, egybeálljanak, és bekússzanak a köldököd mélyére. Itt a redőkben könnyedén megbújhatnak, ami alapvetően nem is lenne olyan nagy probléma (hiszen a szösznek nincs szaga), de érkeznek vele a baktériumok is, amelyek csak arra várnak, hogy elszaporodhassanak egy meleg, nyirkos, zárt helyen.

Ezek pedpgi már okozhatnak kellemetlen bukét akkor is, ha egyébként rendszeresen, de nem elég alaposan tisztítod a köldököd.

Cisztáid lehetnek

Ciszták leggyakrabban akkor alakulnak ki a bőrben, ha az elhalt hámsejtek nem tűnnek el a felszínéről, hanem elindulnak befelé, és ott burjánzanak, egyre csak szaporodva. Nem kell megijedni, ez nem komoly betegséget takar (legalábbis a legtöbb esetben nem), viszont igencsak kellemetlen lehet például akkor, ha be van gyulladva, vagy valami szivárog belőle.

A cisztákat könnyű felismerni, dudorokként jelentkeznek a bőrben, és nagyon ijesztőek lehetnek – de egy gyors orvosi látogatás meg tudja győzni a szenvedő alanyt arról, hogy ez csak egy jóindulatú bőrelváltozás. Ennek ellenére, ha rossz helyen van, akkor érdemes lehet eltávolíttatni.

Összeszedtél valamilyen fertőzést

A bőrön szinte folyamatosan megtalálható egy candida nevű gomba, ami alapvetően abban a mennyiségben ártalmatlan, és képtelen kellemetlen tüneteket produkálni. Csakhogy ha talál magának egy olyan területet, amely sötét, nyirkos, meleg és zárt, akkor a baktériumokhoz hasonlóan elkezd szaporodni, és már komoly gondokat okozhat – de legalább is kellemetleneket.

Az ilyen fertőzésekre van, aki alapvetően hajlamosabb (a cukorbetegek és az autoimmun betegségekben szenvedők például jellemzően ilyenek), de bárki elkaphat valami hasonlót, akkor is, ha egyébként gyakran tisztálkodik, és még a köldökét is rendben tartja.

Egyszerűen nem takarítod ki eléggé

Azért valljuk be: ritka az, ha valaki arra gondol, hogy nagyon szívesen megmosná a köldökét, vagy ha valakinek eszébe jut, hogy jaj, csak a köldökömet nem mostam még ki ma. Pedig érdemes belevenni a napi, de legalább két-három napi rutinba, különben ugyanis kellemetlen szagok várhatnak ránk.

A legegyszerűbb módja a tisztításnak az, ha nekiesel vízzel és szappannal,persze nem szó szerint – érdemes nyugodtan, gyengéden bánni a területtel, a sérülések ugyanis kifejezetten rosszat tesznek egy ilyen felületnek. A tisztítás után pedig ne felejtsd el rendesen megszárítani, megtörölni a köldöködet, mert a nedves, sötét helyeket még mindig nagyon szeretik a baktériumok.

Forrás

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást