Életmód / Táplálkozás

Mire jó a gyömbér? Hányinger és görcsök ellen használ, de a fogyást sajnos nem segíti

Mire jó a gyömbér? Hányinger és görcsök ellen használ, de a fogyást sajnos nem segíti

A gyömbér jótékony hatásairól szóló cikkekkel Dunát lehetne rekeszteni, és bár valóban nagyon egészséges, azért nem csodaszer.

Latinul „Zingiber officiale” a neve és már ősi görög, római, kínai és arab feljegyzésekben is szerepel, mint gyógyító gyökér.

A magyar konyhának ugyan nem része, de manapság már szívesen használják kreatívabb háziasszonyok, legyen szó akár serpenyőben készült egytálételekről, vagy süteményről.

A gyömbér népszerűsége többek között annak is köszönhető, hogy az emberek szerint szinte minden nyavalyára jó, igazi superfood. Amerikában például láttam kifejezetten terhes nőknek gyártott gyömbéres nyalókát is. Utánajártam, hogy tudományosan mi mindenre jó ez a fűszernövény.

Segíti a fogyást?

Sajnos nem, pedig én is bedőltem ennek és bőszen ittam nyaranta a „fogyasztó” gyömbéres limonádém. Súlycsökkenést vizsgáló kutatások szerint a gyömbéres táplálékkiegészítőt szedő alanyok nem fogytak többet, mint a placebót kapó kontrollcsoport tagjai. Ennek ellenére tény, hogyha gyömbérrel ízesítjük az ételünket, akkor hajlamosabbak vagyunk kevesebb sót vagy cukrot tenni bele, mert nem hiányoljuk az intenzív íz miatt. Így nézve tehát mindenképpen egészségesebb az étrendünk, ha gyömbérrel egészítjük ki.

Csökkenti a hányingert

Úgy tűnik, igen. Kemoterápiás betegeknél megfigyelték, hogyha gyömbért tettek a hányingerre szedett gyógyszerükbe, akkor az segített csökkenteni a tüneteket. 

Egy másik tanulmány szerint az egyensúlyzavarral járó szédülés esetén is hatékonynak bizonyult az émelygés ellen.

A terhesség alatti reggeli rosszulléttel kapcsolatban még nincs elegendő adat ahhoz, hogy kijelenthessük, a gyömbér itt is segít, sőt egyesek szerint nem is ajánlatos gyömbér tartalmú táplálékkiegészítőket fogyasztani várandósan. Természetesen magát a gyömbért igen, úgyhogy ha itthon nem is kapható még a gyömbéres nyalóka, a levesünkbe például nyugodtan tehetjük.

Enyhíti a menstruációs görcsöket

Határozottan igen. Egy kísérletben azok a nők, akik menzeszük első napjaiban gyömbért fogyasztottak, enyhébb fájdalomról számoltak be, mint a placebót kapó társaik. Kijelenthetjük, hogy a gyömbér hatásos a diszmenorrea ellen (ez a menstruációs görcs tudományos neve).

Hogy állunk a másnapossággal?

Ezt sajnos nem tudjuk, mert erre vonatkozólag még nem kutattak eleget a tudósok. Sokan azt mondják, hogyha a hányingert enyhíti, akkor használnia kell egy átmulatott éjszaka utáni szenvedésnél is, de ezt nem jelenthetjük ki biztosan. Az viszont tény, hogy egy kínai másnaposság elleni népi csodaszer alkotóelemei a mandarinhéj, a barnacukor és a gyömbér, amit az alkoholivás előtt kell fogyasztani, és akkor megelőzi a macskajaj tüneteit.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást