Dekor / Otthon

Pénzt, időt, boldogságot ad! Minimalizmus a lakásban

Pénzt, időt, boldogságot ad! Minimalizmus a lakásban

Egyszerre egy helyiséggel foglalkozz

A minimalizmus több pénzt, időt, hálát és mindfulnesst – tehát a jelenben élést – eredményez és a környezetet is védi. Sokan nem tudják, hogyan kezdjék el és megijednek attól, hogy ezentúl üres, barátságtalan helyiségben kell élniük, pedig ez közel sem így van. Egy egész ház vagy lakás egyszerre valóban túl nagy falat lehet, ezért kezdd a legkisebb helyiségekkel. Egy WC vagy egy kis szoba hamar megvan és a sikerélmény motiváló lesz a többi helyiséghez.

Minden szobának úgy kezdj neki, hogy először a „látható” részeket tedd rendbe: a polcokat, a felszíneket, a padlón található dolgokat.

Ha ezek megvannak, máris jobban mutat a helyiség és folytathatod a rendrakást és selejtezést a szekrények, fiókok rejtett részeiben. Így tudsz szépen fokozatosan haladni és ha elfáradtál, bármikor abbahagyhatod. 

Szigorúnak kell lenned

Csak olyan tárgyakat tarts meg, amiket valóban használsz, vagy számodra értékkel rendelkeznek. Ha bizonytalan vagy egy-egy dologgal kapcsolatban, tedd fel az alábbi kérdéseket: Használom? Szükségem van rá? Mi történne ha nem lenne? Miért kell megtartanom?

Ha megszabadulsz azoktól a dolgoktól, amik nem adnak hozzá értéket az életedhez, sőt, elvonják az energiáidat, meg fogsz könnyebbülni.

istockphoto

A kevesebb több – dekorációban is

Egy minimalista otthon nincs tele csecsebecsékkel, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen dekoráció-mentes. Sok olyan dekortárgyat halmozunk fel, amihez nincs semmilyen kötődésünk, már nem is illik otthonunk stílusába és semmilyen értékkel nem bírnak, ezeknek mennie kell. Olyan dolgokat tarts meg, amiknek a szívedben is helye van: örökséget, ajándékot egy kedves rokontól vagy baráttól, családi fényképeket. Így az enteriőr is személyesebb lesz és jobban fogod érezni magad otthon.

A kevesebb dekoráció használatakor minden tárgy kiemelt figyelmet kap, ezért fontos, hogy mindegyik jelentőségteljes és értékes legyen.

FollowTheFlow/istockphoto.com

Állj ellen a vásárlásnak!

Napjainkban akár a tévé vagy a telefon képernyőjét nézzük, minden percben reklámokkal bombáznak minket. Különösen nehéz ellenállni, ha mindössze pár gombnyomás és már kész is a vásárlás. Ha kell, iratkozz le hírlevelekről, tölts le a gépedre hirdetésblokkoló programot és a postaládából se vidd fel a lakásba a reklámújságokat.

A minimalista szemlélet egyik fontos része a materialista világnézet visszautasítása és az ész nélküli pénzköltés visszaszorítása. Így nemcsak spórolsz, hanem a sok felesleges holmi súlya sem fogja terhelni sem az élettered, sem az elméd.

istockphoto

…és természetesen a rend

Az otthont minimalista stílusúvá varázsolni felszabadító érzés, azonban a könnyed, szellős életteret fenn is kell tartani. Jó hír, hogy minél kevesebb tárgyad van – tehát a padlón, a bútorok polcain, a konyhapulton és az asztalokon nem zsúfolódik semmi – a takarítás is sokkal könnyebben és gyorsabban megy. 

A rendrakás is automatikusan jön, mert a szép letisztult helyiségekben egyből bántóan szemet szúrnak az oda nem illő dolgok és az összevisszaság.

Bizonyos helyiségek napi figyelmet kívánnak – mint például a konyha – és vannak amik csak heti, havi takarítást igényelnek, de a titok kulcsa a folyamatosság. Ez minden esetben kifizetődik, mert hosszú távon kevesebb időt töltesz majd pakolással és takarítással. 

istockphoto

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást