Otthon / Dekor

Csak minimalista lehet, világos falakkal? 5 tévhit a kis terek berendezéséről

Kis lakásban élni nem feltétlenül jelent egyet a lemondással, főleg, ha a lakberendezési stílusunkról van szó. Sokan azt hiszik, hogyha nem kifejezetten nagy térben élnek, a lakásnak meg kell felelnie bizonyos szabályoknak, különben „túlterhelik” a helységeket. Pedig ez nem feltétlenül van így, hiszen egy kis alapterületű otthon is lehet merész stílusú, tele vagány megoldásokkal.

Nézzük, mi az az öt tévhit, amit mindenki igaznak hisz a kis terek lakberendezéséről.

1. Csak minimál stílusú lehet

Ha minden lakás otthon minimalista lenne, akkor hol laknának a bohém, ipari vagy maximalista stílust kedvelő emberek? Mindenki számára fontos, hogy otthona tükrözze személyiségét és mikor hazamegy és belép a lakásba, jó érzés töltse el. Ahogy egy romantikus fiatal lány sosem fog meleg otthonnak érezni egy minimál, skandináv berendezésű lakást, úgy egy markáns fiatalembernek sem fog tetszeni egy bohém berendezés.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Egy kis lakásnak kétségtelenül jól áll a minimál stílus, hiszen tágasabbnak mutatja, azonban egy helység mérete egyáltalán nem befolyásolja a benne uralkodó lakberendezési módot. Legyen olyan, ami neked tetszik, ez a lényeg.

2. Csak semleges színekkel dolgozhatsz

A fehér szín valóban nagyon hálás, hiszen mindenhez illik és visszaveri a fényt, ezáltal nagyobbnak mutatva a teret, azonban ez közel sem jelenti azt, hogy minden kislakás csak semleges színekkel működhet.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Egy parányi otthonban sem kell lemondanod a színekről, főleg, hogy a fehér elég statikus lehet egyesek számára, míg az élénk árnyalatok változatosan verik vissza a fényt és életet lehelnek a helységbe. Ha napsárga, acélkék, vagy tarka falakat szeretnél, ne fogd vissza magad!

3. Kerülni kell a mintákat

Ódon és poros megközelítés az, hogy amennyiben nem rendelkezünk tágas térrel, csak egyetlen fókuszpont lehet a helységben és minél kevesebb minta. Ezt azzal magyarázzák, hogy a változatos minták túl sűrűnek mutatják az enteriőrt és túlterhelik azt. Ez nem igaz, hiszen ahogy az alábbi fotókon is látszik, a minták szépen megférnek egy helyen és ahelyett, hogy összenyomnák a teret, nagyon szépen rímelnek egymásra, egy fantasztikus egységet alkotva.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Amennyiben a mintás tárgyak többnyire hasonló színpalettával rendelkeznek, úgy a kohézió könnyed és mutatós lesz, főleg, ha valamelyik színük a falon is visszaköszön.

4. Nem lehet zsúfolt a fal

Semmilyen egyetemes szabály nincs arra vonatkozóan, hogy négyzetmétertől függően hány darab képet akaszthatunk egy falra, ugyanis egy vagány, keszekusza galéria fal nemcsak a nagy lakások privilégiuma.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

A plafonig érő képek felfelé vezetik a szemet, ezáltal magasabb tér illúzióját keltve. Nyugodtan keverd egy felületen belül a nagyobb és kisebb kereteket, hiszen a benyomás így sokkal dinamikusabb lesz. Egy jól megtervezett galéria fal nemcsak stílusossá, hanem otthonosabbá és melegebbé is teszi az enteriőrt. Ha egy tükröt is teszel közéjük, még jobban kinyílik a tér.

5. A fekete fal tabu

A sötét színeket kevesen merik használni egy kis lakásfalain, a feketét pedig szinte senki, pedig remekül mutat. A fehér mindent visszaver, míg a fekete minden más színt elnyel, ezért sokan attól tartanak, hogy a szobát barlanggá változtatja annak ellenére, hogy ez nem igaz.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Még a fekete falnak is lehetnek meleg altónusai, így egy helységet kifejezetten otthonossá varázsolhat. Mivel minden színt elnyel, bizonyos szempontból szintén nagyíthatja a teret azzal, hogy árnyékot és mélységet visz a térbe. A fekete árnyalat elmossa a szoba éleit és sarkait, ezáltal növelve a térérzetet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást