Mindenkinek tudni kellene! Ezt tedd kánikulában az állatokért

Mindenkinek tudni kellene! Ezt tedd kánikulában az állatokért

Címlap / Életmód / Család / Mindenkinek tudni kellene! Ezt tedd kánikulában az állatokért

Az elmúlt napok pokoli hősége után sem könnyebbülhetünk még meg, a nyáron kúszik még 30 fok fölé a levegő higanyszála. Ilyen melegben senkinek sem könnyű, a forróságot az állatok is nehezen viselik. Tegyél meg mindent, hogy megkönnyítsd kedvenced számára a meleg elviselését, és ha teheted, akadályozd meg a kóbor állatok tragédiáját!

Sétáltatás csak reggel és este

A kutya és a macska is csak a talppárnáján keresztül tud izzadni, egyébként lihegéssel tudnak valamennyi hőt leadni.

A nappali kánikulában kedvencünk teste percek alatt túlmelegedhet, ezért a kutyák lehetőleg csak kora reggel és késő este vigyük sétálni – már csak azért is, mert rendkívül érzékeny talppárnái a forró betonon könnyen megégnek.

Ha kivisszük az állatot, lehetőleg árnyékos, hűvös helyen sétáljunk, a futkározós játékokat pedig hagyjuk máskorra.

Hűsítő fürdő

A kutyák és a macskák is tudják a hasukon keresztül hűteni magukat, feltéve, hogy találnak olyan hűvös felületet, ahol elterülhetnek.

Egy frissítő fürdőt ilyenkor még azok a kutyák is értékelnek, akik egyébként nincsenek oda a vízért, de ha nem szeretnénk eláztatni az egész lakást, terítsünk ki egy nedves törülközőt, amire a kutyánk vagy cicánk rá feküdhet, ha szeretne.

Persze, a víz egy idő után megmelegszik, de még így is hozhat egy kis enyhülést a túlhevült állatoknak.

Akikre különösen veszélyes

A hosszú szőrű állatoknál is rosszabbul viselik a kánikulát a tömpe orrú kutya- és macskafajták, például a bulldogok, a mopszok vagy a perzsa macskák, mert nekik a lerövidült orrüreg miatt már eleve nagyobb nehézséget okoz a lélegzés.

A szívbeteg vagy túlsúlyos állatok szintén fokozott veszélynek vannak kitéve, az ő esetükben mindenképpen konzultáljunk a háziorvossal.

Kutyáknál normális, hogy nyáron rövid frizurát kapnak, de ha a macskánk rosszul tűri a meleget, őt is megnyírathatjuk a kozmetikussal, bár mérlegelni kell, hogy megéri-e, a cicák ugyanis általában néhány napig kifejezetten szégyellik magukat a rövid szőr miatt.

Autóban még egy percre se hagyjuk egyedül az állatokat

Parkoló autóban még letekert ablakkal, és néhány percre se hagyjuk egyedül az állatot hőség idején.

Ha az árnyék egy kicsit is arrébb mozdul, a tűző napon az autó belsejében néhány perc alatt is 50-60 fokra emelkedhet a hőmérséklet, egy kutya vagy macska pedig már 43 fokos testhőmérsékletnél is hőgutát kap: a fehérje kicsapódik a húsból, és az állat szinte megfő, ezért akkor se hagyjuk így kedvencünket, ha biztosak vagyunk benne, hogy hamar visszatérünk az autóhoz.

A hőguta felismerése

Ha azt látjuk, hogy a kutya vagy macska erősen zihál, liheg, kábult, szédül, akkor azonnal vigyük hűvös, árnyékos helyre.

Ha még magánál van, és képes inni, akkor itassunk vele vizet, és tekerjük be hideg vizes pokróccal.

A felhevült állatot minél előbb állatorvoshoz kell vinni, hiszen minden egyes perccel csökkennek az életben maradásának esélyei. Ne csak a saját kedvenceidre vigyázz, járj nyitott szemmel, és ha bajba jutott állatot látsz, ne menj el mellette segítség nélkül.

Kóbor állatok

Ha olyan helyen élsz, ahol ez megoldható, tegyél ki egy kis vizet – lehet akár félig fagyottat is, ami napközben fokozatosan kiolvad, így végig hűvös marad – hiszen ezzel a kóborló kutyáknak és cicáknak akár az életét is megmentheted, de a madarak is hálásak lesznek érte.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást