Minden idők legjobb 10 őszi filmje

Minden idők legjobb 10 őszi filmje

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Minden idők legjobb 10 őszi filmje

Nem attól igazán őszi egy film, hogy néhány elsárgult falevél tarkítja a dekorációt, hanem hangulatában szinte őszivé különíti saját műfaját. Lássuk minden idők legjobb őszi filmjét!

Snoopy és a Halloween

It’s the Great Pumpkin Charlie Brown – mese

Az álmok allegóriájának vitathatatlan bajnoka és egy nagyon okos kutya kalandjai. Ez a halloween biztos, hogy felejthetetlen emlék lesz!

Mi ketten

Withnail and I – Bruce Robinson 1987
A tragikomikus mestermű két munkanélküli színész részeg önsajnálatban való tobzódásáról szól. Londoni lakásban senyvednek, ahol már fűtésük sincs. A hideg ellen Withnail egész testét sportkrémmel keni be, remélve, hogy az felmelegíti kicsit, aztán még gumikesztyűt is húz a biztonság kedvéért. Az igazi megoldás valami jó erős pia volna, de mivel az nincs, az öngyújtófolyadék is megteszi. És szegények igazi kálváriája még csak ezután kezdődik, amikor kiderül, hogy vidéken sincs melegebb…

Bajok Harryvel

The trouble with Harry – 1955
A televízióban legkevesebbszer lejátszott Hitchcock mű. Egy vermonti faluban egy kisfiú holttestet talál az erdőben, amelyre aznap még sok másik ember is rábukkan, és négy helyi lakos is kompromittálódik egy esetleges gyilkosságban. Harryt többször is elássák, majd exhumálják az újabb és újabb fordulatok következtében, de a nyomozást nagyban hátráltatja hogy a falu lakossága enyhén fogyatékos…

Augusztus elején, szeptember végén

Late August, Early September – 1998 fr. rom. dráma
Olivier Assays rendező a harmincasok generációjának közérzetét vizsgálja. Nyomon követhetünk több barátot, amint arról hoznak döntést, hogyan éljék életüket: az álláskereséssel járó eszményi harmónia keresést, egy szakítást, mi után a másik fél már nem szeret – egy igazi film a felnőtté válásról.

A varázsige: I Love You

Everyone Says I Love You – 1996 am.vígj.
Egy film, melynek Woody Allen a rendezője, és olyan színészek szerepelnek benne, mint Edward Norton, Drew Barrymore, Goldie Hawn vagy Julia Roberts eleve nem lehet rossz! A történet egy New York-i lányról szól, aki sekély házasságba kergeti apját, mi közben féltestvérének megkérik a kezét. Egy könnyed, vicces musical, amely szakított a megszokott hollywoodi történetek sablonjával.  

A NIMH titka

The Secret of NIMH – mese
Mrs. Brisby négy kicsi egérgyerek nemrég megözvegyült mamája nagy bajban van. Idén korábban kezdődött a szántás a réten, veszélybe került a Brisby-ház biztonsága. Ráadásul a kis Timothy-nak tüdőgyulladása van nem lehet kivinni a hideg levegőre. Küzdelmes út áll Brisby mama előtt rosszakarója is akad bőven, de a végén minden jóra fordul…

Őszi szonáta

Autumn Sonata – 1978 svéd-francia-NSZK filmdráma, Ingmar Bergman

Eva vendégségbe hívja évek óta nem látott anyját, Charlotte-ot. Az elismert és gazdag zongoraművész nem tudta, hogy lánya maga mellé vette fizikailag és értelmileg hátráltatott húgát, akit még ő helyezett el egy intézetben. Ingmar Bergman egyetlen olyan filmjében, amelyben Ingrid Bergman a főszereplő, mértani pontosságú pszichológiai leírását adja a sérült anya-lány kapcsolatnak.

Édes november

Sweet November – 2001 am. rom. dráma, Keanu Reeves, Charlize Theron

Nelson munkamániás, stresszes és magának való üzletember. Sarával érdekes módon találkoznak: forgalmi vizsga csalás, betörés és kutyus mentőakció. Sara felajánlja, hogy megmenti Nelsont a szörnyen unalmas életétől, ha cserébe november hónap alatt átköltözik hozzá és az ő törvényei szerint él. Sara csipkelődő modora egyszerre vonzza és taszítja a férfit, aki csak akkor lágyul el végképp, amikor Sara elmondja az igazat magáról. Halálos betegségben szenved, nincs sok ideje hátra.

Távol a mennyországtól

Far From Heaven – 2002 am. rom.dráma, Julianne Moore
Cathy a látszólag felhőtlen boldog háziasszonyok csodálatos életét éli az ötvenes évek kertvárosi Amerikájában. Férje az ellenállhatatlan Frank, társadalmilag megbecsült, biztos pozíciót tudhat magáénak. A széles mosoly  mögött valahogy mégis mindenki magányos, és valós belső vágyait kénytelen elnyomni. Férje titkolt homoszexualitására rájön felesége, de a családot s a látszatot fenn kell tartani. Cathy vonzalma fekete kertészük, Raymond iránt szintén nem derülhet ki az 50-es évek fajgyűlölő Amerikájában.

A hosszútávfutó magányossága

The Loneliness of the Long Distance Runner – 1962 ang, dráma
Egy kamaszhős meg nem alkuvásának feledhetetlen balladája. Az apja életbiztosításából származó összeg révén felcsillan egy jobb élet reménye. Akár a bűnözést is vállalja ezért és lázadó kedvét a javítóintézet sem töri meg. Lappangó líra vegyül a lélegzet-elállító keménységgel és feszültséggel. Az emlékezetes futóverseny izgalmasabb, mint bármely hollywoodi szuperprodukció nagyjelenete.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást