Életmód / Család

Minden hetedik gyermeket ér internetes zaklatás – Így veheti észre a szülő

Egy amerikai kutatás szerint a hatodik és kilencedik osztályosok körében minden hetedik gyermek internetes zaklatás (stalking) áldozata. Szakértőket kérdeztünk arról, mi a helyzet az internetes zaklatással itthon, hogyan védheti a szülő a gyermekét, és egyáltalán hogy veheti észre, ha zaklatják.

Nagyon hiányzik az átfogó, reprezentatív hazai kutatás arról, hány gyermeket zaklathatnak az interneten, tudtuk meg Csekeő Borbálától, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetőjétől.

Négy – öt éves adatok (EU Kids online, TABBY) vannak, miszerint nagyjából minden ötödik gyereket ért már sérelem, de ezen a területen egy év alatt is sok változás történhet. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 116 111-es számon elérhető Lelkisegély – Vonalának tapasztalati szerint az iskolai kiközösítés és kortárs erőszak egyre inkább áttevődik online felületekre is.” – magyarázta a szakember.

Véleménye szerint fontosak a szűrőprogramok és a biztonságos internet használatról való tudás, amit leginkább akkor szerez meg a gyerek, ha a neten történtek beszédtémát jelentenek otthon, ha az internet világa a közös felfedezések terepe.

Áldozat bárkiből lehet, mind az offline, mind az online térben. A legfontosabb, hogy ha egy gyerek ilyen helyzetbe kerül: zaklatják, fenyegetik, visszaélnek képeivel, adataival, akkor ezt hamar fel tudja ismerni, és merjen segítséget kérni. Mindig bízhasson abban, hogy a szüleihez fordulhat, hogy ők segítenek megoldást találni.” – hívta fel rá a figyelmet Csekeő Borbála.

Szülő-gyerek bizalom

Ha kisebb korban kialakult egy bizalmon alapuló, meleg és elfogadó kapcsolat, akkor joggal bízhat a szülő abban, hogy a gyereke hozzá fordul, ha rossz élmények érik, ha megijed valamitől, ha zaklatják. Ezt meggátolhatja, ha túl sok a tiltás, a tabu, ha nincs idő és alkalom az őszinte beszélgetésekre.

A kamaszok többségét saját ismerős kortársai zaklatják, így ha a gyerek nem szívesen tölti velük az idejét, ha az iskolai szabadidős programoktól inkább távol marad, nem megy át a haverokhoz, kevés barát jelenik meg nálunk is, akkor érdemes erről beszélgetni. Hosszabb időn át tartó zaklatás jele lehet a csökkenő önértékelés, az állandó lehangoltság, rossz kedv vagy ingerlékenység, de akár az önsértés, az étkezési szokások megváltozása is.” – mondta el a szakmai vezető.

Olvastad már?  A legszuperebb karácsonyi ajándékok iskolás gyerekeknek, amiknek a szülő is örül

Véleménye szerint ha egy gyermeket internetes zaklatás ért, fontos, hogy a szülő is kérjen segítséget: tájékozódhat a lehetőségekről a gyerekek biztonságos internethasználatáért dolgozó konzorcium honlapján, a saferinternet.hu-n. Ha a zaklatás ismerősi körben zajlik, leggyakrabban iskolatársak között, akkor nagyon fontos a helyzet kezelésébe bevonni az iskolát, hiszen általában közösségi gondok állnak a bántások hátterében.

Ha a zaklató egy idegen felnőtt, aki fenyegeti a gyerekünket, tegyünk feljelentést a rendőrségen. Fontos tudni, hogy a cyberbullying bűncselekmény – tette hozzá –, és az áldozatoknak joguk van a segítséghez. A kellemetlen, rágalmazó vagy megszégyenítő szövegeket, jogtalan közzétett képeket pedig jelentsük a biztonsagosinternet.hu oldalon.” 

Szürőprogramok

Deliága Éva, gyermekpszichológus szerint érdemes szülőként szürőprogramot beállítani a számítógépre, és tisztában lenni azzal, hogy a gyermek milyen tevékenységet végez, mikor számítógépezik. Az internetes zaklatás megelőzésében az előzetes felvilágosítás is segíthet, amikor elbeszélgetnek a gyermekkel arról, hogy mi számít zaklatásnak, mi a netes etikett, és mi a teendő, ha úgy érzi, hogy valaki furcsán vagy bántón kommunikál vele a netes felületen.

Az internetes zaklatás általában a kiskamasz-kamasz korosztály problémája szokott lenni. Az egyetlen esély, hogy fény derüljön rá, ha a gyermek elmondja, megosztja a szülővel. Rosszabb esetben a szülő például az osztálytárs szülőjétől értesülhet róla, ha az osztálytársak között zajlik a dolog.” – magyarázta a gyermekpszichológus.

Elmondása szerint a netes zaklatás sokféle lehet, például érzelmi zsarolás, csúfolás, kiközösítés, megszégyenítés, fenyegetés, szexuális abúzus, önbecsülés aláásás, megtévesztés és hasonlók. Ha egy gyermeket zaklatnak az interneten, a szülő dolga, hogy biztosítsa őt arról, hogy megvédi és támogatja.

A szülő tehet azért, hogy a zaklatást leállítsa. Felveheti a kapcsolatot az elkövetővel, gyermek esetében annak szüleivel, és a rendőrséggel is, szükséges esetben. Biztonságosabb nethasználatra oktathatja gyermekét.” – fogalmazott Deliága Éva.

Véleménye szerint egy szakember segíthet a szülőnek is abban, hogy fel tudja mérni, hogy mekkora a baj, és szükséges-e a gyermek pszichológiai megsegítésre. A szülő sok beszélgetéssel és érzelmi támogatással lehet jelen gyermeke életében, ez mindenképp segít.

Olvastad már?  Együtt alvás a babával? A pszichológus véleménye arról, meddig egészséges

Ha szülőként elakadást tapasztalunk a feldolgozásban, érdemes szakmai segítséget kérni: például ha a gyermek önbizalma, önértékelése alacsony, nehezen teremt barátságokat, zárkózott, vagy sokat sír, érdemes pszichológushoz fordulni, nem utolsó szempontként pedig érdemes utána járni a zaklatás okának, dinamikájának. Véletlen, hogy az ő gyerekével történt ez, befolyásolhatóbb, hiszékenyebb, mint a korosztálya? Túl nagy benne a megfelelési vágy? Nem szeretik az osztálytársai, kiközösítik, és ez már a netes zaklatás előtt is így volt? Sokféle zaklatás létezik – tette hozzá –, és nem mindegy, hogy ami a gyermeket érte milyen fajta volt, mekkora károkat okozott és milyen sokáig tartott.”

Zaklatottság és befordulás

Ha a gyermeket zaklatás éri, magatartásából észlelnie kell a gyermek zaklatott lelkiállapotát: a zaklatás áldozatai általában nyugtalanok, magukba fordulók, hiszen bármikor ki vannak téve a háborgató, megfélemlítő magatartásnak, tudtuk meg Dr. Zatik Levente ügyvédtől.

Van különbség a zaklatás és a megfélemlítés között is interneten: míg a zaklatás alatt a sértett rendszeres és tartós háborgatását értjük, amelynek célja a sértett magánéletébe, mindennapi életvitelébe való önkényes beavatkozás, addig megfélemlítésről akkor beszélünk, ha a rendszeres, háborgató üzenetek, megkeresések erőszakos tartalmúak, vagy olyan súlyos hátrányt helyeznek kilátásba, amely komoly félelemmel tölti el az áldozatot. Például ha a zaklató azzal fenyegeti az áldozatot, hogy nyilvánosságra hozza a róla készített ruhátlan felvételeket. Ezen cselekmények a zaklatás vétségének, vagy a zsarolás bűntettének megállapítására is okot adhatnak.” – magyarázta az ügyvéd.

Dr. Zatik Levente szerint mindenekelőtt el kell mondani a gyermeknek azt, hogy ha internetes zaklatás éri, bátran forduljon a szülőhöz, mert együtt meg tudják oldani a problémát.

A szülőnek meg kell kérnie a gyermeket arra, hogy minden zaklató jellegű üzenetet osszon meg vele, ezt követően tiltsák a zaklató személyét a közösségi oldalon, illetve tiltsák a zaklató e-mailjeit. A zaklatás bizonyítékait, például a zaklató üzeneteket, e-maileket feltétlenül tartsák meg – tette hozzá –, majd belátásuk szerint tegyenek feljelentést az ügyben.”