Miért színleljük az orgazmust? A tudomány is bekapcsolódott a kérdésbe

Miért színleljük az orgazmust? A tudomány is bekapcsolódott a kérdésbe

Címlap / Szerelem / Szex / Miért színleljük az orgazmust? A tudomány is bekapcsolódott a kérdésbe

Nem csak a nők csinálják

A két tudós vizsgálatában 280 fiatal felnőttet kérdezett szexuális szokásaikról, elsősorban arról, hogy színleltek-e valaha orgazmust, és ha igen, miért tették. A válaszokból az derült ki, hogy a megkérdezett nők 50%-a legalább egyszer megjátszotta már, hogy elért a csúcsra, de a férfiak 25%-a is beismerte, hogy előfordult már vele, hogy csak színlelte a gyönyört.

Kapcsolatban gyakoribb

A szerzők arra is próbálták megtalálni a választ, hogy mi motiválhat valakit arra, hogy eljátssza az orgazmust, és különböző faktorokat igyekeztek feltárni. Érdekes módon azt találták, hogy a férfiak és nők egyaránt nagyobb valószínűséggel színlelték az orgazmust akkor, ha a barátjukkal/barátnőjükkel voltak együtt, és kisebb valószínűséggel olyan helyzetekben, amikor alkalmi együttlétre került a sor.

A megkérdezettek többsége azt válaszolta, hogy a színlelt orgazmussal végződő aktust többnyire nem ők, hanem a partnerük kezdeményezte, és úgy tűnik, az alkoholnak is lehet valamennyi szerepe: a megkérdezettek többsége fogyasztott valamilyen bódító italt az ominózus együttlét előtt.

De miért színlelünk?

A szerzők kíváncsiak voltak arra is, hogy miért választották a megkérdezettek a gyönyör megjátszását, ahelyett, hogy beismerték volna a partnerüknek, hogy nem jutottak el a csúcsra. A leggyakrabban előforduló válaszok szerint az orgazmus elérése valószínűtlen volt, vagy nagyon sokáig tartott volna, tudták, hogy a partnerük már közel van a csúcshoz, szerették volna, ha véget ér az aktus, el akarták kerülni a negatív következményeket, vagy éppen egyenesen pozitív következményeket szerettek volna elérni.

A kulcs a kommunikáció lenne

A tanulmány következtetéseiből jól látszik, hogy a színlelt orgazmus mögött sokszor a nem megfelelő kommunikáció, vagy egy konfliktus elkerülése áll indokként. A partnerek inkább tettetik a gyönyört, hogy ne kelljen elmondaniuk a másiknak, ha nem volt különösebben kielégítő számukra az együttlét, mert nem akarnak csalódást okozni, félnek, hogy ezzel kárt tesznek a kapcsolatukban, illetve vágynak arra az érzelmi kapcsolódásra, amit a közösen elért csúcspont okozott volna.

Ezért is lehet jellemzőbb, hogy a megjátszott orgazmus inkább kapcsolatokban, mint alkalmi együttlétek során fordul elő: egy egy éjszakás kaland során a partnerek kevésbé foglalkoznak azzal, hogy az együttlétről mit gondol a másik, hiszen nem feltétlenül terveznek egymással hosszú távon.

Egy kapcsolatban azonban eltávolodást, elhidegülést okozhat, ha felszínre kerülnek a szexuális problémák. Mindez azonban csak rövid távon igaz.

Ha a probléma csak alkalmi, és valóban csak az alkohol, a fáradtság, vagy a stressz okozta, akkor fölösleges nagy ügyet csinálni az orgazmus elmaradásából, hiszen a csúcs elérése egyáltalán nem olyan magától értetődő minden együttlét során, mint ahogyan azt a filmek sugallják. Ha pedig tartósan fennálló problémáról van szó, akkor különösen fontos, hogy a színlelés és a kérdés szőnyeg alá söprése helyett beszélj erről a partnereddel.

Ha mindketten türelmesek és őszinték lesztek, nem bántjátok meg a másik érzéseit, ellenben rengeteg frusztrációt előzhettek meg, és bár a kérdés kellemetlennek vagy egyenesen kínosnak tűnhet, valójában ez az egyetlen módja annak, hogy hosszú távon is megőrizzétek a köztetek lévő intimitást.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást