Gondoskodj tudatosan! Minden, amit a madáretetőről és az etetésről tudni kell!

Gondoskodj tudatosan! Minden, amit a madáretetőről és az etetésről tudni kell!

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Gondoskodj tudatosan! Minden, amit a madáretetőről és az etetésről tudni kell!

Ki ne szeretné télen figyelemmel kísérni az aprócska madarak táncát, ahogyan a finomságokkal teli madáretetőről csipegetik a télire való eleséget? Azonban nem mindegy, hogy mivel és hogyan tömöd meg a madáretetőt és ezzel együtt a madarak pocakját. Rengeteg olyan táplálék létezik, amelyek hasznosak számukra, de vannak olyan élelmiszerek, amelyekkel többet árthatunk, mint hogy segítenénk. (x)

Mivel ebben az időszak a megfelelő tápláltság elengedhetetlen a túléléshez, így energiadús táplálék után kell nézniük, amely emberi beavatkozással sokkal hatékonyabban érhet célba. Tartsd szem előtt az alábbi tippeket a madáretetés során, és segítsd tollas barátaink életét a téli időszakban is!

Hogyan kezdj bele a madáretetésbe?

A madáretetést érdemes időben elkezdened, így már az ősz beköszöntével, szeptember elején kinézheted a legideálisabb helyszínt az etető elhelyezéséhez. Az úgynevezett etetési szezon ugyan csak október végén kezdődik el, és április végéig tart hivatalosan, nem árt, ha már időben elkezded, amikor az időjárás hidegebbre fordul. A fagyok manapság igen elhúzódnak, így tavasszal is feltöltheted a madáretetőt, hiszen ilyen időjárásban nem terem táplálék számukra minden bokorban. 

Az etetésre ne úgy gondolj, mint egy kedves gesztusra, hiszen ekkor a madarak élete a tét. Amennyiben elkezded, akkor vedd is komolyan, ne csak akkor töltsd fel élelemmel, amikor éppen eszedbe jut, vagy amikor kedved tartja, hiszen végzetes kimenetelű is lehet a hanyagságunk. A madarak hozzászoknak ahhoz, hogy nálad kapnak elegendő eleséget, így nem keresnek “B tervet”. Amennyiben cserben hagyod őket, fenyegetheted túlélési esélyüket. 

A madáretető elhelyezése és a megfelelő higiénia

Ne csak feltöltsd, hanem rendszeresen tisztítsd is a madáretetőket. Az élelem berohadhat, amennyiben beázik vagy nem rendelkezik megfelelő szellőzéssel a kiegészítő. Így vagy energiát kell fordítanod a rendszeres karbantartásra, vagy pedig be kell szerezned egy olyan darabot, amely alul szellőzőráccsal rendelkezik, és aminek köszönhetően a magvak szárazok maradnak. Vannak olyan etetők is, amelyek úgynevezett esőköpennyel is el vannak átva, így garantáltan elázni sem fog az étel. 

Abban az esetben, ha szeretnéd beszerezni a mindenféle védelemmel ellátott típust, akkor nézd meg a LEDen Világításod madáretetőit, ahol számos modell közül válogathatsz a szárnyas kis barátok igényeinek megfelelően.

Amennyiben a madáretető megvásárlása mellett döntesz, akkor érdemes időt és energiát fordítanod a megfelelő helyszín kiválasztására is. A legfontosabb, hogy ne egy nyüzsgő helyszínre tedd, ahol autók és emberek járhatnak el. Legyen minél nyugodtabb és komfortosabb a madarak számára.

Továbbá ne szolgáltasd ki őket a nagyobb ragadozók jelentette veszélynek, tedd olyan helyre, amelyet fák vagy bokrok ölelnek körül, ezzel is menekülő útvonalat biztosítva.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!