Milyen a jó kompromisszum? Avagy így juthattok egyről a kettőre

Milyen a jó kompromisszum? Avagy így juthattok egyről a kettőre

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Milyen a jó kompromisszum? Avagy így juthattok egyről a kettőre

Minden emberi kapcsolat kompromisszumok megkötését igényli. Kezdve azzal, hogy pluszmunkát vállalsz el annak érdekében, hogy a kollégád könnyebben elmehessen szabadságra, egészen addig, hogy lemondasz egy várt programot, ha a barátnődnek szüksége van rád. De mi a helyzet a párkapcsolatokkal? Hogyan köthettek valóban jó kompromisszumot a szerelmeddel?

Miért kell a kompromisszum?

Sajnos vannak olyan emberek, akik egyszerűen képtelenek engedni saját nézeteikből, és borzasztóan nehezen képzelik bele a másik helyébe magukat. Ez a hozzáállás, felfogás egyértelműen megnehezíti az életet, hiszen a mindennapjaink tele vannak olyan helyzetekkel, amikor a béke érdekében kompromisszumkötésre kényszerülünk.

Párkapcsolat esetén különösen fontos, hogy mindketten kompromisszum-készek legyetek, hiszen szörnyű együtt élni olyasvalakivel, aki csak a saját nézőpontját hajtogatja.

Ráadásul a párkapcsolatotok végét is jelentheti, ha nem sikerül megoldást találnotok egy-egy problémára, és az is biztos, hogy az állandóan engedni kényszerülő fél idővel belefárad a hajcipőbe. Szóval, kompromisszumot muszáj kötnötök – most azt is eláruljuk, hogyan!

A legfontosabb alapszabály

Sokan valódi áldozatként, önfeladásként élnek meg egy-egy kompromisszumot, holott szó sincs arról, hogy feladtad volna a személyiségedet, vagy az önálló véleményedet. Egyszerűen az a helyzet, hogy felismerted azt a nagyobb jót, amit a kompromisszum megkötésével a magatokénak tudhattok.

Ha úgy véled, hogy a barátod mindenáron rád erőszakolta az akaratát, az nem kompromisszum, hanem érzelmi zsarolás, fölényeskedés.

Az sem kompromisszum, ha egyikőtöknek sem származik előnye a döntésből, csak – pusztán, hogy egyikőtöknek se legyen igaza – mindketten lemondtatok az áldozat meghozataláról. Akkor jó egy kompromisszum, ha mindketten nyertek vele, tehát az akaratotok valahol félúton találkozik.

Persze előfordulhat, hogy a mérleg időnként elmozdul, de visszabillenthetitek a helyére, ha a következő alkalommal a másikótok enged többet.

Nem a vita a lényeg

Mivel sokan támadásnak veszik, ha a partnerük változtatásra sarkallja őket, nagyon óvatosan kell megfogalmaznod a gondolataidat. Nagyon figyelj rá, hogy ha egy kompromisszumra próbálod rávenni a barátodat, akkor ne támadd le, és ne generálj vitát!

Kerüld el a hibáztatást, a „te soha”, vagy a „te mindig” kezdetű mondatokat! Az a cél, hogy észérvekkel, racionálisan meggyőzd, és felvázold számára, miért jár jól az adott kompromisszum megkötésével.

Fontos, hogy nem az a célod, hogy mindenképpen igazad legyen! Ha kompromisszumot kell kötnötök, akkor nyilván a barátodnak is van egy adott álláspontja, és lényeges, hogy te is átlásd azt, amit ő gondol, érez. Ha mindketten képesek vagytok erre, akkor már hatalmast lépést tettek a pozitív eredmény felé.

 

Kész tényekkel és tervekkel állj elő

A nők sajnos hajlamosak rá, hogy a végletekig célozgassanak a terveikre, ám a férfiak csak igen kis arányban értik meg, mit is szeretnénk. Ezért, ha egyébként is egy nehéz témával rukkolsz elő, nagyon fontos, hogy egyértelműen fogalmazz.

Már előre határozd meg, mi a célod, és hogyan fogsz oda eljutni! Fejtsd ki, milyen ötleteid vannak, kinek, mi lesz a feladata. Lényeges, hogy ne az esetleges múltbéli hibákra koncentrálj, hanem a jövőre, hiszen sokat segít, ha a pozitív változtatás lehetőségét hangsúlyozod.

Végül pedig közösen gondoljátok át, melyik megoldásnak bír a legtöbb előnnyel és legkevesebb hátránnyal, melyik lesz az út, amit kivitelezni tudtok.

Jó, ha a végső célt is meghatározzátok, amikor megszűnik a kompromisszum. Pl. csak addig éltek külföldi munka miatt távkapcsolatban, amíg kitörlesztitek a hitelt, vagy csak addig fogadtok bébiszittert, amíg végzel a vizsgáiddal.

Csak ami még nem bánt titeket

Sose kényszeríts senkit – párkapcsolaton kívül se – olyasmire, amit nem tud jó szívvel megtenni, és te se hagyd, hogy veled ezt megtegyék! Ez már eleve nem kompromisszum, hanem a korábban említett önkényeskedés.

Párkapcsolaton belül egy ilyen rossz megegyezés csak tovább ront a helyzeten, és teljesen elmérgesíti a viszonyotokat, ami újabb feszültségekhez és még nagyobb vitákhoz vezet – ennek eredménye pedig könnyen lehet a szakítás.

A szerelem sosem arról szól, hogy megtesszük, ami a másik akar. Éppen ellenkezőleg! Olyan döntéseket hozunk, ami mindkettőnknek jó, és a közös jövőnket alapozza meg. Sok nő egyébként pont arra hajlamos, hogy túl sok áldozatot hozzon a partnere érdekében, de célszerű ezt az elavult szokást elfelejteni.

Nem akkor maradnak meg sokáig az érzelmeitek, ha körbeugrálod és kiszolgálod, hanem, ha olyan nő leszel mellette, akit nem lehet nem szeretni.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást