Otthon / Szórakozás

Milyen a nők helyzete a valóságban?

Milyen a nők helyzete a valóságban?

Indiában, Afrikában, egyes muszlim országokban igen, jellemző az, hogy elnyomják, másodrangúnak tekintik a nőket. Részben itthon is, hiszen a családon belüli erőszak, a testi, lelki fenyegetettség még mindig komoly problémát okoz. Az is tény, hogy a nők fizetése ugyan azért a munkáért kevesebb, mint a férfiaké. Létjogosultsága van a feminizmusnak, a nők jogainak. Valójában mégis emberi jogokról van szó, nem a nők jogairól. 

Van jogunk tanulni

Egyre többet lehet hallani a pakisztáni Malala Juszufzairól. A kamaszlány egy nemzetközi jelkép lett. A nők oktatásához való jognak a jelképe. Magyarországon ezt a szerepet Hugonnai Vilma vállalta magára akkor, amikor elvégezte Zürich-ben az orvosi egyetemet.

Hazatérve nem dolgozhatott orvosként, csak nagy harcok árán, évtizedek múlva. A pakisztáni Malala az életét kockáztatja azért, hogy kivívja azt az alapvető jogot, hogy a nők mindenhol tanulhassanak a világban.

Van jogunk önálló keresetre

Amíg régen a hálás háttérmunka volt a nők dolga, ugyanazokkal a képességekkel – például gyakorlatiasság, szociális érzék, hogy csak párat soroljak – lehetőségünk van arra, hogy megteremtsük azt a helyzetet, hogy ne érezzük magunkat kiszolgáltatva a férfiak által mozgatott világban. 
Arra vágytunk, hogy az anyagi háttérhez mi is hozzá járulhassunk, és visszaszorítsuk az esetleges, végletes kiszolgáltatottságunkat. Ezzel a lehetőséggel élnünk kell tudni, bár még nem tökéletes a rendszer. Lehet, hogy kétszer annyit kell munkában letenni az asztalra, de legalább van lehetőségünk, ezt pedig becsülni kellene.

Van szavazati jogunk

Az, hogy nyíltan beleszólhatunk a világ működésébe valamilyen szinten, az egy elismerés. Annak elismerése, hogy képesek vagyunk önálló döntéseket hozni, azaz valóban gondolkozni, tenni, emberként. Lehet, hogy nem vesznek minket mindenhol elég komolyan, de erről saját magunk is tehetünk. 

Addig, míg a nők női praktikákkal, a szexualitás kiárusításával próbálnak érvényesülni, valódi tudás nélkül – ezt a média is preferálja, mert jó üzlet – addig a helyzet nagy általánosságban így is fog maradni. 
Ennek oka, hogy félúton vagyunk, nem mindig tisztázott, hogy merre tartunk. Viszont legalább van választási lehetőségünk az alternatívákat illetően, és aki akar, az dönthet saját és a társadalom sorsa felől.

A nő a legjobb üzlet

Mindent el lehet adni egy szép nő arcával – férfiaknak is, nőknek is. A nő természetes vágya, hogy tetsszen. Ezt felhasználják a férfiaknak szóló reklámokban is, és a szépséget ,,megvalósító” üzletágakban is. Amellett, hogy így késztetik vásárlásra a férfiakat és nőket, a nő egyéb okból kifolyólag is jó üzlet. 

Hiszen melyik nő nem vesz meg szinte mindent a gyerekének? Mióta a nőknek keresetük van, nem kell férjüket meggyőzni arról, hogy mit szükséges megvenni a gyereknek. Egyszerűen csak saját belátásuk alapján megveszik, amit gondolnak. A nő igenis befolyásolhatóbb, mint a férfi, mert emocionálisabb, érzelmesebb.

A nők bizonytalanságának oka

A nők élete, céljaik, részleges kiszolgáltatottságuk és az emancipáció miatt, egy nagy útkeresés. Az üzleti világban minden sikeres férfi mögött ott van a család, ám a nők mögött ez nem jellemző

Amíg egy nő ,,karriert” épít, nem főzi meg senki a vacsorát, nem megy el a gyerek szülői értekezletére, nem figyel senki a családtagok lelkére. Így lehetséges az, hogy sok nő inkább nem vállalja fel a család terhét. 
Nem azért, mert nem akar felesleges gondot, inkább azért, mert – ember módjára – kitűz maga elé egy célt, amit segítség híján egyedül kell megvalósítania. A felett pedig, mert valaki tartja magát a tervhez, és megvalósítja azt, nem lehet ítélkezni.

A vesztesek

Ebben a félig kész rendszerben egyaránt vesztes a férfi és a nő is, ahogy a család is, és a társadalom is. A feminizmus merevsége, hajthatatlansága komoly célokat ér el, de rombol is. A feminista szólamok azért tűnnek néha feleslegesnek, mert megkaptunk minden olyan jogot, amit a férfiak. Ám nem minden nő tud, akar élni a lehetőségek nagy részével. 

A feminizmus egyetlen nagy vívmánya – szerintem -, hogy van lehetőségünk dönteni magunk felől. Ez viszont a nők nagy részének hatalmas teher, mert természetes női igényeik ütköznek a természetes emberi igényeikkel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást