Párkapcsolat / Szerelem

Mikor szabad kimondani, hogy szeretlek? Megkérdeztük a pszichológust

Mikor szabad kimondani, hogy szeretlek? Megkérdeztük a pszichológust

Mikor van túl korán, és mikor késő már? Előbb te mondd ki, vagy jobb, ha megvárod a másikat? Sok közkeletű “szabály” van arra, mikor szabad azt mondani először, hogy szeretlek, de a Psychologytoday most kicsit tudományosabb oldalról közelítette meg a kérdést.

Az időzítés tényleg fontos

Vannak szájról szájra terjedő elképzelések, amelyek azt próbálják magyarázni, mikor szabad először kimondani, hogy szeretlek. Ilyen például az, hogy legalább 5 randevút meg kell várni, legalább két hónapot várni kell, nem szabad közvetlenül szex előtt vagy után, esetleg közben kimondani először, meg kell várni, hogy a másik mondja ki elsőnek, és nem szabad olyan helyzetekben mondani, amikor az érzelmeink vezérelnek, és nem a racionalitásunk.

De van bármiféle alapja is ezeknek a szabályoknak? A Psycholgy Today cikke szerint az világosan látszik, hogy az időzítésnek a közvélemény alapján fontos szerepe van, de azt állítja, hogy érdemes az egyetlen, banálisan egyszerű szabályt követni: akkor mondd, hogy szeretlek, amikor úgy érzed. Mivel létezik szerelem első látásra, tulajdonképpen nincs olyan, hogy túl korán mondanánk ki a bűvös szót, ugyanakkor azt mindenképpen figyelembe kell venned, hogy az érzelmek nem működnek mindenkinél egyformán.

Ha pedig egyetlen szabály van arra, hogy mikor ne mondd ki a szeretleket, az az, amikor nem érzed úgy. Még akkor sem, ha a másik kimondta, és valószínűleg tőled is ezt várja. Ha már gondolkodsz azon, hogy vallomást tegyél, de még bizonytalan vagy, mondd el a partnerednek, hogy hosszú távon is látsz potenciált a kapcsolatotokban, és valóban lelkes vagy.

A férfiak hamarabb mondják ki, és boldogabbak tőle

A közhiedelemmel ellentétben egyébként a férfiak hamarabb mondják ki, hogy szeretlek, és boldogabbak, mint a nők, amikor a partnerük szavakba önti az érzéseit – állítja egy tanulmány.

A kutatás szerint a férfiak átlagosan 88, a nők 134 napot várnak, míg kimondják valakinek azt a bizonyos szót. A randevúzás első hónapjában a férfiak 39 százaléka tesz vallomást, míg a nőknek csupán 23 százaléka – igaz, ezt az eredményt talán befolyásolhatja az is, hogy a társadalmi nyomás szerint a nőknek nem szabad „rázúdítaniuk” az érzelmeiket a férfiakra, mert azzal elijeszthetik őket. Ez a cikk szerint egyébként szintén alaptalan félelem egy egészséges kapcsolatban.

A tettek fontosabbak

A pszichológusok szerint a hosszú távú kapcsolatokban egyébként is a tettek, és nem a szavak számítanak igazán. 20 évnyi házasság után valószínűleg jobban bizonyítja a szerelmet, ha az embernek még mindig ágyba hozzák a kávét, mintha romantikus szavakat suttognának a fülébe.

Mindezek tudatában talán nem is érdemes túl sokat rágódni azon, mikor mit szabad mondani. Cselekedj az érzéseid szerint, elvégre maga Yoko Ono is azt mondta: „Életem legnagyobb bánata, hogy nem mondtam ki elégszer, szeretlek.”

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást